Το Καράκας δίνει διορία 72 ωρών σε Αμερικανούς διπλωμάτες για να φύγουν από τη χώρα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε διορία την Τρίτη σε Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα 72 ωρών, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αφού ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για τη διάπραξη κυβερνο-σαμποτάζ, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα με το χειρότερο μπλακάουτ στην ιστορία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα είπε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που βρίσκονται στο έδαφος της Βενεζουέλας πρέπει να φύγουν εντός 3 ημερών, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών σχετικά με τους επιτετραμμένους των δύο χωρών.

«Η παρουσία στο έδαφος της Βενεζουέλας αυτών των αξιωματούχων αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη, την ενότητα και τη σταθερότητα στη χώρα» τονίζει το Καράκας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποσύρει το προσωπικό του από τη Βενεζουέλα αυτήν την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους αποτελεί «περιορισμό της αμερικανικής πολιτικής».

Την ώρα που η χώρα παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι για έκτη ημέρα, τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να λειτουργήσουν ομαλά, τα τρόφιμα σαπίζουν στη ζέστη και οι εξαγωγές από τον κυριότερο πετρελαϊκό σταθμό της χώρας έχουν σταματήσει.

Σήμερα, το ρεύμα έχει επανέλθει σε πολλά τμήματα της χώρας, μεταξύ αυτών περιοχές που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα από την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε περιοχές της πρωτεύουσας Καράκας και του δυτικού τμήματος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο Χούλιο Κάστρο, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Doctors for Health, ανέφερε χθες στο Twitter ότι 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία μετά το μπλακάουτ.

«Ο Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι οργάνωσε, αυτό που αποκάλεσε, μια εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση εναντίον του δικτύου υδροηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας» είπε ο Μαδούρο από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες χθες το βράδυ.

«Είναι μια τεχνολογία που μονάχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει».

Η Ευρώπη είναι αντίθεση σε κάθε «στρατιωτικής εξέλιξη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται εναντίον κάθε «στρατιωτικής εξέλιξης» στην κρίση στη Βενεζουέλα «η οποία θα προέλθει είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό της χώρας», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για την Εξωτερική πολιτική και την Αμυνα της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Βρυξέλλες είχαν ήδη ζητήσει την «αποφυγή στρατιωτικής επέμβασης» στην Βενεζουέλα αναφερόμενες στις απειλές της Ουάσινγκτον για χρήση βίας με σκοπό την αποχώρηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στη συνάντηση του ΣΑ που επικεντρώθηκε στις σχέσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, η Μογκερίνι εξέφρασε την αντίθεση της Ευρώπης ενάντια σε στρατιωτική δράση που «θα έρθει από το εσωτερικό της χώρας», αναφερομένη στον κίνδυνο κατάληψης της εξουσίας από τον βενεζουελάνικο στρατό.

«Δεν είναι αποδεκτή καμία στρατιωτική εξέλιξη, τόσο μέσα από τη χώρα όσο και από έξω,», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας». «Μια λύση δεν μπορεί να είναι, δεν πρέπει ποτέ να επιβληθεί από το εξωτερικό», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως: «η κρίση που πλήττει τη χώρα έχει πολιτικά και θεσμικά αίτια, δεν είναι μια φυσική καταστροφή. Η λύση πρέπει να ειρηνική, πολιτική και δημοκρατική».

Ετικέτες