H χρυσοπληρωμένη κολεγιά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με τη FIBA για τη φιλοξενία ενός προολυμπιακού τουρνουά τον ερχόμενο Ιούλιο χαιρετίστηκε στους κύκλους του αθλήματος ως αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση της Eθνικής Aνδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, 16 χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ισχυρό εφόδιο, ενώ η πανστρατιά που ήδη κηρύχτηκε πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ορισμένων «απρόθυμων» λόγω καταπόνησης και ηλικίας παικτών.
Οι διστακτικοί θα… ντραπούν να δουν το προολυμπιακό από τον καναπέ τους, 5-10 χιλιόμετρα μακριά από το ΣΕΦ. Μια εθνική με Γουόκαπ, Σλούκα, Καλάθη, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Θανάση, Γιάννη, Παπαγιάννη έχει αυξημένες πιθανότητες όχι μόνο πρόκρισης, αλλά και διάκρισης στο Παρίσι. Ο νεοσύλλεκτος στον ομοσπονδιακό πάγκο Βασίλης Σπανούλης δεν διαθέτει το παλμαρέ του Δημήτρη Ιτούδη, ωστόσο στις εθνικές ομάδες ο ψυχισμός, η ζεστασιά και το «όλοι για έναν» μετρούν περισσότερο από τη θεωρητική κατάρτιση. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος, η πιο κυνική. Αξιζε να εκταμιευτούν περίπου 3 εκατ. ευρώ για να διεξαχθεί το προολυμπιακό στην Ελλάδα; Γιατί να μη δοθούν αυτά τα χρήματα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα και στις ακαδημίες; Εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, ούτε σωστό και λάθος.
Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά ο θόρυβος που θα προκληθεί από την παρουσία μιας ισχυρής Eθνικής Aνδρών στο προσκήνιο θα φέρει (κανονικό) κόσμο στα γήπεδα και πιτσιρίκια στα προπονητήρια. Το τουρνουά είναι εν μέρει αυτοχρηματοδοτούμενο χάρη στη σχεδόν βέβαιη συμμετοχή του λαοφιλέστατου Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού τα έσοδα μόνο από τα εισιτήρια υπολογίζεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Ο έρωτας για την «επίσημη αγαπημένη» αποτελεί από το έπος του 1987 και μετά ζωοδόχο πηγή. Η επιστροφή στο ΣΕΦ για το προολυμπιακό τουρνουά του 2024 είναι –και σημειολογικά– το κλείσιμο ενός κύκλου.