Το Κάιρο επιτίθεται στον Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του για την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων – Αράβων

Το Κάιρο επιτίθεται στον Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του για την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων – Αράβων

Το Κάιρο επέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επειδή καταφέρθηκε εναντίον των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ευρωαραβική σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο μερικές ημέρες μετά την εκτέλεση στη χώρα αυτή εννέα καταδικασμένων σε θάνατο.

Ο Ερντογάν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησαν τους ηγέτες της ΕΕ για υποκρισία επειδή από την μια λένε στην Τουρκία ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα δώσει τέλος στις ελπίδες ένταξής της στο μπλοκ και από την άλλη συμμετέχουν στην ευρωαραβική σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.

“Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για μια ακόμη φορά μας μιλάει για την Αίγυπτο και την πολιτική της ηγεσία, σαφώς επιδεικνύοντας μίσος και ακόμη περισσότερο εκφράζοντας την συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς την τρομοκρατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Χάφεζ.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος της Τουρκίας, περιλαμβανομένων εκείνων για τους 70.000 πολιτικούς κρατούμενους, τις φυλακίσεις 175 δημοσιογράφων και τις απολύσεις 130.000 δημοσίων υπαλλήλων.

“Αυτό δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας αυτού που προωθεί ο τούρκος πρόεδρος”, τόνισε ο ίδιος.

“Το ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκονται δίπλα στον (αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ) αλ Σίσι και τον υποστηρίζουν λίγο μετά την εκτέλεση εννέα νέων ανθρώπων (…), είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, υποκρισία», δήλωσε χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Σήμερα, όταν κοιτάζουμε τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν υπάρχουν πια αξίες, μόνο συμφέροντα», συνέχισε ο τούρκος υπουργός.

Εννέα κατάδικοι εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού την περασμένη Τετάρτη στην Αίγυπτο για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της χώρας το 2015 στο Κάιρο.

Ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όμως η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως συνέλαβε μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Κάιρο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο είναι σχεδόν ανύπαρκτες μετά την καθαίρεση το 2013 του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, προερχόμενου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και συμμάχου του προέδρου Ερντογάν, από τον αιγυπτιακό στρατό που διοικούσε τότε ο στρατηγός Σίσι.

Ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει «πραξικοπηματία» τον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου, δήλωσε το Σάββατο πως «δεν μπορεί να δεχθεί » τις εκτελέσεις της περασμένης εβδομάδας και είχε καταγγείλει «ένα αυταρχικό, ακόμη και ολοκληρωτικό σύστημα».

Εντούτοις ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε ενδεχόμενη επαναφορά στη χώρα του της θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο. Όμως ένα τέτοιο μέτρο θα έκλεινε τις πύλες της ΕΕ για την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter