Μια τέτοια δράση κατά του αντισημιτισμού δεν έχει δει το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο: Στους αγώνες της Serie A, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι παίκτες αγωνίστηκαν με φανέλες που έγραφαν «Όχι στον αντισημιτισμό», και με το πορτρέτο της Άννα Φρανκ που δολοφονήθηκε από τους Ναζί γιατί ήταν – εβραϊκής καταγωγής .
Στα γήπεδα μοιράστηκαν αντίτυπα του «ημερολογίου της Anne Frank». Σε πολλά παιγνίδια πριν την έναρξη του αγώνα ακούστηκε από τα μεγάφωνα ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο και ακλούθησε ένα «λεπτό σιγής».
Η δράση ήταν εξαιρετική και εντυπωσιακή. Κι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αντιμετώπισε έτσι την πρόκληση κάποιων ακροδεξιών Χούλιγκαν της Λάτσιο οι οποίοι στον αγώνα με την Ρόμα κυκλοφόρησαν αυτοκόλλητα όπου είχε γίνει μοντάζ φωτογραφίας της Άννα Φρανκ στην κίτρινη φανέλα της Ρόμα αλλά και αντισημιτικά και ακροδεξιά συνθήματα.
Τα αυτοκόλλητα δεν ήταν καινούργια, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια αλλά αυτή τη φορά, οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Λάτσιο προχώρησαν σε συστηματική προβολή στα κοινωνικά δίκτυα. Η αγανάκτηση ήταν τεράστια. Αλλά δεν ήταν ομόφωνη. Για παράδειγμα στο Τορίνο, οι Ultras της πρωτοπόρου Γιουβέντους τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του ημερολόγιου της Άννα Φρανκ τον εθνικό ύμνο. Σε ένα δελτίο Τύπου, η «Viking Γιούβε το 1986,» μια ακροδεξιά ομάδα οπαδών δήλωσε την αλληλεγγύη της προς τους ακροδεξιούς χούλιγκαν της Λάτσιο, μιλώντας εναντίον της «συναισθηματικής μνήμης».
Και στη Μπολόνια κάποιοι χούλιγκαν φώναζαν συνθήματα του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι επαναλαμβάνοντας τον φασιστικό χαιρετισμό του Ντούτσε.
Το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο στην Ιταλία έχει πρόβλημα με μερίδα ακροδεξιών χούλιγκαν είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 328 ενεργές ομάδες οργανωμένων φιλάθλων, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Νεοφασίστες οργανωμένους οπαδούς έχουν μεταξύ άλλων η Γιουβέντους, η Τορίνο, η Ίντερ , η Βερόνα και η Λάτσιο.
Αυτό που συμβαίνει φυσικά στα στάδια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1994 για πρώτη φορά σχημάτισε κυβέρνηση με τη συμμετοχή και νεοφασιστων υπουργών .
Στην ιταλική γερουσία εκκρεμεί ένας νόμος κατά της διάδοσης της νεο-φασιστικής προπαγάνδας. Στον νόμο αυτό έχουν εκφράσει την αντίθεση τους το μικρό δεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia», το κόμμα του Μπερλουσκόνι Forza Italia και η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά. Άλλωστε ουδείς πολιτικός αυτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκρινε απαραίτητο να καταδικάσει τα έκτροπα των χούλιγκαν της Λάτσιο. Εκτός από τον Αντόνιο Ταγιάνι που ανήκει μεν στο «Forza Italia» αλλά είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στον αγώνα ενάντια στο ακροδεξιό, το ποδόσφαιρο εμφανίζεται λοιπόν πολύ πιο αποφασιστικό από τους πολιτικούς. Όποιος εμφανίζεται σήμερα ως φασίστας στο ποδόσφαιρο τιμωρείται. Στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιοι παίκτες στη Serie Α όπως ο Πάουλο Ντι Κάνιο της Λάτσιο ή ο θαυμαστής του Μουσολίνι Κρίστισν Αμπιάτι της Μίλαν.
Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς πρώην παίκτης της Λάτσιο και σήμερα προπονητής της Τορίνο ήταν θαυμαστής του φασίστα Σέρβου εγκληματία πολέμου Ζέλικο Ρατάνοβιτς. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τα αυτοκόλλητα των ακροδεξιών χούλιγκαν της Λάτσιο ο Μιχαϊλοβιτς είπε ότι δεν γνώριζε καθόλου την Άννα Φρανκ. Λίγο αργότερα, ζήτησε συγγνώμη για το «κενό γνώσης» του και είπε ότι δεν είναι ρατσιστής: «Άλλωστε εδώ και χρόνια είμαι στόχος ρατσιστικών επιθέσεων» είπε. Και αυτό είναι αλήθεια. Οι αντίπαλοι οπαδοί χλευάζουν τον Μιχαϊλοβιτς εδώ και χρόνια ως «γύφτο».