Το ιστορικό πλαίσιο του Φιλελληνισμού χωρίς εξιδανικεύσεις και δαιμονοποιήσεις – Την Κυριακή στο HotDoc.History

«Φίλε μου, την Ελλάδα, την πατρίδα του Σωκράτους, την αγαπώ με έρωτα, που έχει μέσα του κάτι το ιερό. Ο ελληνικός λαός, γενναίος, αγαθός, που έχει επιζήσει ύστερα από ολόκληρους αιώνες δουλείας, είναι αδελφός του δικού μου λαού. Κοινές είναι οι τύχες της Ιταλίας και της Ελλάδας και οφείλω ν’ αφιερώσω στην Ελλάδα τα λίγα χρόνια της ακμής που μου μένουν». Στον Ιταλό Φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα έμεναν πράγματι λίγα χρόνια. Έπεσε μαχόμενος στη Σφακτηρία το 1825.

Ήταν ένας από τους 313 καταγεγραμμένους εθελοντές που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην Ελλάδα. Τους 34 Γερμανούς, 12 Ιταλούς, 9 Πολωνούς, 6 Γάλλους, 3 Ελβετούς, 1 Ολλανδό, 1 Ούγγρο και 1 Μαμελούκο που σκοτώθηκαν στην ολέθρια μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου 1822.

Στο βιβλίο του HotDoc.History που θα βρείτε ένθετο στο Documento την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 έξι συγγραφείς (Βασιλική Λάζου, Δημ. Αναστασιάδης, Στ. Παναγιωτίδης, John Pappas, Τ. Κατσιμάρδος, Γ. Κασαμπαλάκος) δίνουν μια αντικειμενική εικόνα του φιλελληνικού φαινομένου, χωρίς αγιοποιήσεις ή δαιμονοποιήσεις από τις οποίες πάσχει συχνά η σχετική ιστοριογραφία. Χωρίς «πράκτορες ή ρομαντικούς, τυχοδιώκτες ή ιδεαλιστές», μονοσήμαντα. Αλλά ως ένας φιλελεύθερος πυρετός που σαρώνει την Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας.

Αναλύεται με όρους Ιστορίας αυτή η άτυπη και ετερογενής «Διεθνής των Φιλελλήνων». Αστοί επαναστάτες αλλά και ευγενείς συντηρητικοί, νομιμόφρονες, βετεράνοι των Ναπολεόντειων πολέμων, ριζοσπάστες, ιδιοτελείς, καρμπονάροι, κυνηγημένοι, λόγιοι και καλλιτέχνες, αρχαιολάτρες, ανθρωπιστές, εθνικιστές και διεθνιστές συνέθεσαν ένα πρωτοφανές φαινόμενο, προδρομικό της νεωτερικότητας το οποίο επανεμφανίστηκε τον 20ό αιώνα: τον εθελοντή μαχητή σε ξένη γη.

Περιγράφεται η άφιξη του Βύρωνα, όχι απλώς ως ενός ρομαντικού πολεμιστή αλλά ως ενός πολιτικού και καλλιτεχνικού σταρ της εποχής που ήταν ικανός να αλλάξει το σκηνικό και έδινε τεράστια εμβέλεια στον Αγώνα. Με την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στο παιχνίδι.

Αλλά πάνω απ’ όλα κυριαρχεί μια απόφανση του Μαζάουερ που θέτει τα πράγματα στη σωστή βάση τους: «Αν και ισχυρό από την αρχή, το ρεύμα του Φιλελληνισμού δεν ακούμπησε τις ηγεσίες των Μεγάλων Δυνάμεων· παρά μόνο όταν έγινε σαφές ότι οι Έλληνες αντέχουν και δεν θα υποχωρήσουν».

Δείτε επίσης:

Νέα έκθεση ευρω-χαστούκι για το «Κράτος Δικαίου» Μητσοτάκη – Αναφορά στο Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη

Μαρία Καρυστιανού: Ογκωδέστατος φάκελος στην ευρωπαία εισαγγελέα – «Όπλο μας οι 1.350.000 υπογραφές» (Video)

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Τριάντα αγωγές μέσα σε λίγες ώρες κατά του υπουργείου Εσωτερικών

ΑΠΘ: «Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού» – Τι απαντά ο πρύτανης μετά τις αναφορές για… «πυρηνικό ριφιφί» (Video)

Για ποια δικαιοσύνη μιλάτε κ. Κυμπουρόπουλε;

Ετικέτες