Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα σχολείο και διεθνές δίκαιο

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα σχολείο και διεθνές δίκαιο

Το αιματοκύλισμα με τους 35 νεκρούς εν μέσω διαπραγματεύσεων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει στο ελάχιστο τη στάση της απέναντι στους Παλαιστίνιους

Εάν κάτι έγινε ξεκάθαρο μες στην εβδομάδα που πέρασε, ήταν η πλήρης αδιαφορία της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και για τις πιέσεις που η τελευταία ασκεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στη γενοκτονική σφαγή που διαπράττει η ισραηλινή ηγεσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πιο τρανή απόδειξη για τα παραπάνω είναι ότι ενώ οι διαπραγματευτές της Χαμάς και της ισραηλινής πλευράς είχαν συναντήσεις για να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις όχι μόνο αρνήθηκαν να περιορίσουν τις επιχειρήσεις τους εντός της Γάζας αλλά βομβάρδισαν κι ένα σχολείο του ΟΗΕ στην κεντρική Λωρίδα όπου είχαν βρει καταφύγιο 6.000 εκτοπισμένοι από τις εστίες τους άμαχοι, ενώ συγχρόνως απείλησαν με άμεση εισβολή στον Λίβανο με σκοπό να χτυπήσουν τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Από το πλήγμα στο σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, το οποίο υποτίθεται ότι είχε στόχο 20-30 μαχητές της Χαμάς που «κρύβονταν» εκεί, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων πάνω από 20 είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ άγνωστος αριθμός αμάχων τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι άνθρωποι της UNRWA, το σχολείο δεν δέχτηκε μόνο ένα πλήγμα αλλά το χτύπησαν αρκετές φορές. Η υπηρεσία κατήγγειλε επίσης ότι από την αρχή της σφαγής τον Οκτώβριο περισσότερα από 170 κτίριά της, τα περισσότερα σχολεία που λειτουργούσαν ως καταφύγια για αμάχους, έχουν γίνει στόχος του Ισραήλ. Από τις επιθέσεις αυτές τουλάχιστον 450 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.500 έχουν τραυματιστεί.

Οπως τόνισε σχολιάζοντας σε δηλώσεις της η υπεύθυνη επικοινωνίας της UNRWA Τζουλιέτ Τουμά: «Υπενθυμίζουμε προς όλες τις πλευρές ότι τα σχολεία και η περίμετρος εγκαταστάσεων του ΟΗΕ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για σκοπούς στρατιωτικούς. Οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να προστατεύονται συνεχώς». Η UNRWA ζήτησε την άμεση έναρξη έρευνας για την επίθεση αυτή.

Επιμένει στο αιματοκύλισμα

Το πλήγμα αυτό έρχεται να υπενθυμίσει ότι ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο και παρά τις διάφορες ρωγμές που γίνονται πλέον εμφανείς στην πολιτική και κοινωνική συνοχή στο Ισραήλ, η ισραηλινή ηγεσία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αλλάξει επί του πρακτέου την πολιτική που ακολουθεί στο πεδίο απέναντι στους Παλαιστίνιους. Την αναγκαιότητα για μια αλλαγή έχουν επισημάνει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για επιβολή μέτρων κατά του Ισραήλ (αφού αναγνώρισε την Παλαιστίνη, μες στην εβδο

μάδα η Ισπανία μπήκε στη δικαστική υπόθεση κατά της ισραηλινής κυβέρνησης στο πλευρό της Νότιας Αφρικής), αλλά και η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.

Την ίδια αναγκαιότητα προσπαθούν να επιβάλουν με διάφορους τρόπους και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, αλλά και η διεθνής κοινότητα, καθώς η κατάσταση στη Γάζα απειλεί με αφανισμό από λιμό περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους. Συγκεκριμένα μες στην εβδομάδα το φως της δημοσιότητας είδαν δύο εκθέσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες ανέφεραν ότι πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από την πολύμηνη ακραία πείνα, αλλά και ότι πολλά παιδιά έχουν πλέον υποστεί μόνιμες βλάβες από τον υποσιτισμό, ακόμη και προτού κηρυχθεί επίσημα λιμός. Σύμφωνα με όσα ανέφερε το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης για τον λιμό Fews Net που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι «πιθανό, αν όχι βέβαιο» ο λιμός στη βόρεια Γάζα να ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο. Δύο οργανώσεις του ΟΗΕ δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι «αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με τον θάνατο και την πείνα μέχρι τα μέσα Ιουλίου». Το Ισραήλ ελέγχει την είσοδο της επισιτιστικής βοήθειας, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων στη Γάζα.

Δυτικές πιέσεις στη Χαμάς για εκεχειρία

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται για να υπάρξει κατάπαυση πυρός (και μια αλλαγή κατάστασης στο πεδίο) είναι ότι μες στην εβδομάδα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας –το σχέδιο είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν– συνολικά 17 κυβερνήσεις συνυπέγραψαν επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να αποδεχτεί αυτήν τη συμφωνία με την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας».

Η επιστολή που υπογράφουν οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, Αργεντινής, Αυστρίας, Βραζιλίας, Βουλγαρίας, Καναδά, Κολομβίας, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Ισπανίας, Ταϊλάνδης και Ηνωμένου Βασιλείου καλεί μόνο τη Χαμάς να βάλει νερό στο κρασί της και να αποδεχτεί τους όρους της συμφωνίας ως έχουν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την ώρα της δημοσιοποίησής της έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία που παρουσιάστηκε είναι διαφορετική από αυτήν που θέλει το Ισραήλ.

Από τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο προκύπτει ότι στην ουσία η συμφωνία που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν ήταν όντως κάπως διαφορετική από τη διατύπωση που θα ήθελε η ισραηλινή πλευρά να έχει το κείμενό της, όμως αντίθετα φαίνεται ότι διασφαλίζει πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, αλλά και στο ότι η εκεχειρία θα… μπορούσε να σπάσει.

Διαπραγματεύσεις για τις δεσμεύσεις τυχόν εκεχειρίας

Σε αυτό το πλαίσιο η Χαμάς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τη δυνατότητα της ισραηλινής πλευράς να εξαπολύσει εκ νέου επίθεση απέναντι στον θύλακα αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου με την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με την περίληψη του σχεδίου που είχε δημοσιοποιήσει ο Λευκός Οίκος, η δεύτερη φάση αναμενόταν να περιλαμβάνει τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών καθώς και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων διασφαλίζει ότι δεν θα πληγούν σοβαρά τα συμφέροντα του Ισραήλ και της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, αφού η πίεση για να γίνει δεκτή η συμφωνία ήταν προς τη Χαμάς. Ετσι, σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία θα «φταίει» η Χαμάς, ενώ αν το σχέδιο εγκριθεί από τη Χαμάς, τότε το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα παραπάνω βέβαια ουδόλως φαίνεται ότι απασχολούν τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου, ο οποίος παρενέβη στην όλη συζήτηση περί της εκεχειρίας υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός του Οτζμα Γεχουντίτ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στην Κνεσέτ μόνο αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δώσει στη δημοσιότητα το αρχικό κείμενο της συμφωνίας εκεχειρίας που συζητούσαν τις προηγούμενες μέρες οι διαπραγματευτικές ομάδες.

Ο Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνταν μες στην εβδομάδα περαιτέρω δυτικά μέσα στην πόλη της Ράφα, ενώ σημειώθηκαν και δύο σοβαρά πλήγματα εναντίον αμάχων στην κεντρική Γάζα. Οι αναφορές από το πεδίο έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες κατά μήκος της Λωρίδας με τους μαχητές της Χαμάς, την ώρα που οι συζητήσεις για εκεχειρία και η σταθερότητα της ισραηλινής κυβέρνησης απασχολούσαν την επικαιρότητα.

Οι αναλυτές μες στην εβδομάδα ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το διάγγελμα που ανακοίνωσε ότι θα κάνει ο Μπένι Γκαντζ το Σαββατοκύριακο καθώς οι εκτιμήσεις ήταν πως θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επίσης το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων τράβηξε η ανακοίνωση από πλευράς Νετανιάχου ότι στις 24 Ιουλίου θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με θέμα «Το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εγκατάσταση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Στη Δυτική Οχθη σημειώθηκαν αιματηρές επιθέσεις από εποίκους, ενώ στην Ιερουσαλήμ η ετήσια πορεία μίσους εναντίον των Παλαιστίνιων κατοίκων από υπερεθνικιστές Ισραηλινούς πραγματοποιήθηκε… κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί μετά την απελευθέρωση των 4ων Ισραηλινών ομήρων

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι έπληξε για πρώτη φορά ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς

Κύπρος: Διπλές εκλογές και μαζικότερη συμμετοχή

LIVE Ευρωεκλογές 2024: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Τα μηνύματα και το στοίχημα της αποχής

Η Νότια Κορέα απαντά στα «σκουπίδια» της Βόρειας Κορέας με μεγάφωνα!

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την παγκόσμια ισχύ – Πού βρίσκεται η Ευρώπη;

Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για έκτη φορά μέσα σε τρία χρόνια

Ευρωεκλογές 2024: Πότε θα γίνει η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο

Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές

Documento Newsletter