«Τους έκαψαν ζωντανούς»: Το Ισραήλ επιχειρεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Γάζα – Βίντεο με σκληρές εικόνες

«Τους έκαψαν ζωντανούς»: Το Ισραήλ επιχειρεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Γάζα – Βίντεο με σκληρές εικόνες
AP Photo/Abdel Kareem Hana

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη βόρεια Γάζα είναι μια γενοκτονία εντός της γενοκτονίας», έγραψε στο X ο Παλαιστίνιος πρέσβης Majed Bamya, ο αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής στον ΟΗΕ.

Ολοι οι παρατηρητές περιγράφουν την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας απελπιστική. Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια, βόρεια από την Πόλη της Γάζας είναι εντελώς περικυκλωμένος, αποκομμένος από κάθε ανθρωπιστική βοήθεια και βομβαρδίζεται συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στις αρχές του μήνα. Μία από τις πιο φρικτές εικόνες των τελευταίων μηνών ήταν την Κυριακή ο βομβαρδισμός στις σκηνές προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ Ακσα. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται άνθρωποι να καίγονται ζωντανοί, ανάμεσά τους και παιδιά.

Το Ισραήλ λέει ότι οι ενέργειές του στη Τζαμπάλια έχουν στόχο «να σταματήσουν τη Χαμάς από την ανασυγκρότηση». Λέει επίσης ότι στοχεύει να ξεριζώσει την ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση εξ ολοκλήρου στο βορρά.

«Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες και φτάνουν στο νοσοκομείο είτε κομμάτια είτε βουτηγμένα στο αίμα», ανέφερε δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ΜΜΕ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν – παρά το γεγονός ότι είχαν εκδώσει εντολές εκκένωσης.

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παραμένουν πολιορκημένες μέσα στον καταυλισμό Τζαμπάλια, ενώ η η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ UNRWA υπολογίζει ότι περίπου 400.000 άνθρωποι συνολικά είναι παγιδευμένοι στο βορρά.

Ο Γκίντεον Λέβι, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, είπε στο Al Jazeera ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η εθνοκάθαρση του βόρειου τμήματος της Γάζας με την απέλαση όλων των Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ από μόνο του δήλωσε ότι, βασικά, η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη είναι εντελώς έχει συντριβεί. Γιατί λοιπόν συνεχίζεται; Συνεχίζεται επειδή το Ισραήλ θα ήθελε να δει το βόρειο τμήμα της Γάζας άδειο από όλους τους Παλαιστίνιους κατοίκους του», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, αλλά την κράτησε υπό χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το 2007. Παρά την εισβολή του τελευταίου χρόνου και τους περισσότερους από 42.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να ανακαταλάβει τη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία ζητά από την Βραζιλία την σύλληψη Πούτιν με βάση το ένταλμα του ΔΠΔ εάν αυτός μεταβεί εκεί για την G20

Ολλανδία: Μια πρώην νύφη μαχητή του Ισλαμικού Κράτους δικάζεται για εγκλήματα κατά των Γιαζίντι

Το Ιράν βάζει «φρένο» στις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter