Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή

Ολοένα και πιο εύθραυστη φαίνεται η εκεχειρία στον Λίβανο, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ συνεχίζει τις γενοκτονικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη λιβανική επικράτεια σε απάντηση στις «απειλές» –όπως τις χαρακτήρισε– που αντιμετωπίζει από τη Χεζμπολάχ. 

Το διακύβευμα της τήρησης της εκεχειρίας είναι μεγαλύτερο για τον Λίβανο. Η χώρα βρισκόταν ήδη σε δεινή οικονομική θέση προτού το Ισραήλ ξεκινήσει να τη μετατρέπει σε δεύτερη Γάζα και ο πόλεμος την επιδείνωσε περαιτέρω, οδηγώντας σε πολιτική κρίση. Για το Ισραήλ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκτός του ότι οποτεδήποτε κρίνει ότι «απειλείται» στο βόρειο μέτωπο θα παραβιάζει κατάφωρα την εκεχειρία, όπως πράττει ήδη, την ίδια στιγμή ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και εστιάζει εκ νέου όλη την προσοχή του στην ισοπέδωση της Γάζας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του (IDF) τόνισαν ότι πραγματοποίησαν πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο, κατά τα οποία υπήρξαν νεκροί, ύστερα από ενέργειες «που αποτελούσαν απειλή για το κράτος του Ισραήλ και παραβίασαν τη συμφωνία». H Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως «προειδοποίηση» και ως πρώτη απάντηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Τελ Αβίβ. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι, σύμμαχος της Χεζμπολάχ που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία εξ ονόματός της, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ παραβίασε «τουλάχιστον 54 φορές» την εκεχειρία. 

Η εκεχειρία προβλέπει ότι το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον πολιτικών, στρατιωτικών ή άλλων κρατικών στόχων στον Λίβανο, ενώ ο Λίβανος θα εμποδίσει οποιεσδήποτε ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να διεξαγάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Την ίδια ώρα ο λιβανικός στρατός, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο, αναζητά περισσότερους νεοσύλλεκτους, καθώς ενισχύει την παρουσία του στον νότιο Λίβανο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. 

Σφυροκοπούν τη Γάζα

Τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση στη Γάζα –ιδίως στον βορρά, όπου τα ακροδεξιά «γεράκια» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου ονειρεύονται ισραηλινούς εποικισμούς– έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, τον εκτοπισμό και τον αφανισμό, εν μέσω ανελέητων βομβαρδισμών και ασφυκτικών περιορισμών από το Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια, από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους.

Καθώς η βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, όπου οι νεκροί από την ισραηλινή σφαγή έχουν ξεπεράσει τις 44.500, πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν το Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Μετά και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ, έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και να καταγγείλει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. 

Το Ισραήλ επέβαλε συνθήκες ζωής στον παλαιστινιακό θύλακα που δημιούργησαν ένα θανατηφόρο μείγμα υποσιτισμού, πείνας και ασθενειών και εξέθεσαν τον πληθυσμό σε έναν καλά υπολογισμένο αργό θάνατο. Για περισσότερο από έναν χρόνο οι άμαχοι εκτοπίζονται στις «ασφαλείς ζώνες» του θανάτου και έπειτα βομβαρδίζονται, όπως συνέβη και στη νέα αιματηρή διπλή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαουάσι της Χαν Γιουνίς. Μετά την πρώτη επίθεση ακολούθησε και δεύτερη, στοχεύοντας αυτήν τη φορά και διασώστες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πολλά παιδιά. Η νέα σφαγή στο Αλ Μαουάσι, το οποίο το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει ανθρωπιστική ζώνη, έρχεται δύο μήνες έπειτα από ένα παρόμοιο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, στο οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Διπλωματικές κινήσεις

Με τον εφιάλτη στη Γάζα να μην έχει τέλος και μόνο έναν μήνα να χωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, το Ισραήλ φαίνεται να επιχειρεί να «αρπάξει» όσα περισσότερα μπορεί και επί της ουσίας να αλλάξει τον χάρτη της κατοχής στη Γάζα, ενώ παράλληλα ξεπαγώνουν οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία.

Το Κατάρ αναλαμβάνει και πάλι ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για μια κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την προσωρινή αναστολή του μεσολαβητικού του ρόλου στη σύγκρουση. Παράλληλα, η Χαμάς και η Φατάχ, η πολιτική παράταξη από την οποία προέρχεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν στον σχηματισμό επιτροπής επιφορτισμένης για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας μετά το τέλος του πολέμου.

Οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις ενέκριναν προσχέδιο συμφωνίας το οποίο πρόκειται να επικυρώσει με προεδρικό διάταγμα ο ίδιος ο Αμπάς. Με βάση αυτό η επιτροπή που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο ομάδες. Η επιτροπή αυτή θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση όλων των υποθέσεων του παλαιστινιακού θύλακα: για την ανθρωπιστική βοήθεια, την παιδεία, την υγεία, την οικονομία και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. 

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μία μέρα μετά τις απειλές του Τραμπ προς τη Χαμάς, την οποία κάλεσε να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα το πληρώσει ακριβά».

Documento Newsletter