Το Ισραήλ σπρώχνει τη Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Με την ισραηλινή πολεμική μηχανή να στρέφει τον κύριο όγκο πυρός της στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να σταματάει τη σφαγή στη Γάζα, οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή μοιάζουν πιο εύθραυστες από ποτέ. Η φρικιαστική πολιτική της μαζικής σφαγής που εφαρμόζει επί σχεδόν ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου μεταφέρεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου τα θύματα από τις αεροπορικές επιδρομές και τα υποτιθέμενα πλήγματα ακριβείας κατά των υποδομών της Χεζμπολάχ αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μέσα στα πρώτα 24ωρα από την έναρξη των βομβαρδισμών εντός του Λιβάνου οι νεκροί υπολογίζεται ότι έφτασαν κοντά στους 600. Αυτοί θα πρέπει να προστεθούν στους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες τόσο από τις «τυφλές» τρομοκρατικές επιθέσεις με την ανατίναξη των βομβητών και των ασυρμάτων της Χεζμπολάχ προ δεκαημέρου (πάνω από 3.000 οι τραυματίες) όσο και από τα «στοχευμένα» πλήγματα προς διοικητές και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του νούμερο δύο της στρατιωτικής της δομής Ιμπραχίμ Ακίλ, από τα οποία όμως σκοτώθηκαν και αρκετοί άμαχοι.

Η σταδιακή κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ ξεκίνησε με την ανατίναξη των συσκευών επικοινωνίας, συνεχίστηκε με τα «στοχευμένα» πλήγματα, πέρασε στον μαζικό βομβαρδισμό εκτάσεων υπό το πρόσχημα της εκστρατείας καταστροφής των υποδομών της Χεζμπολάχ και κορυφώθηκε με την αποστολή στα σύνορα μεγάλων χερσαίων δυνάμεων σε πλήρη ετοιμότητα για μια εισβολή, η οποία φαίνεται να είναι σχεδιασμένη για να εξασφαλίσει στις ισραηλινές δυνάμεις την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Παρά ταύτα όμως, όπως και στη Γάζα όπου η Χαμάς όχι μόνο δεν έχει διαλυθεί ύστερα από ένα χρόνο πολεμικών επιχειρήσεων αλλά συνεχίζει να έχει έντονη παρουσία στη Λωρίδα και πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, έτσι και στην περίπτωση του Λιβάνου οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια ολοκληρωτική νίκη έναντι της Χεζμπολάχ δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν το Ισραήλ είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του και να εξαλείψει τις δύο οργανώσεις, οι κινήσεις του, που σχεδόν καθημερινά

πλέον κάνουν κουρελόχαρτο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, έχουν προκαλέσει τρόμο σε περιφερειακό επίπεδο και ήδη δημιουργούν δυναμική σύγκρουσης όχι μόνο με το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», αλλά και με άλλες τοπικές δυνάμεις της περιοχής.

Κοινή ανακοίνωση

Ενδεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ με τις κινήσεις του στον Λίβανο σπρώχνει όλη τη Μέση Ανατολή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία διά στόματος του ίδιου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε ότι εξαιτίας της έντασης στην περιοχή το Ριάντ θα παγώσει την πορεία εξομάλυνσης των διπλωματικών του σχέσεων με το Ισραήλ και «θα υπάρξει αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μόνο αφότου αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στον Λίβανο περίπου 40.000 μαχητές και μισθοφόροι από τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα περιμένοντας το πράσινο φως από τη Χεζμπολάχ για να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο. Αντίστοιχα, αραβικά Μέσα ανέφεραν ότι η Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μια σιιτική πολιτοφυλακή του Ιράκ που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν, με επιστολή της προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα έχει προσφερθεί να στηρίξει τη μάχη κατά των Ισραηλινών με πάνω από 100.000 μαχητές.

Οσον αφορά το ίδιο το Ιράν και την αντίδρασή του στις συνεχόμενες προκλήσεις από το Ισραήλ, τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη δεν βιάζεται να απαντήσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τις οργανώσεις του «άξονα της αντίστασης». Για να πείσει μάλιστα για τις προθέσεις της, παρότι πλέον την προεδρία της χώρας έχει ο μετριοπαθής Μασούντ Πεζεσκιάν, μετά τις επιθέσεις με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους η κυβέρνηση του Ιράν έστειλε στη Βηρυτό αξιωματούχους με μοναδική αποστολή τον συντονισμό με την ηγεσία της οργάνωσης. Παράλληλα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγκερί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και ανεξαρτήτως από τον «άξονα της αντίστασης».

Η ισραηλινή επιθετικότητα, όμως, όπως εκφράζεται πλέον και στον Λίβανο, δεν απασχολεί μόνο τις περιφερειακές δυνάμεις και τον «άξονα της αντίστασης», αλλά αρχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ουάσινγκτον. Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα σύνορα με τον Λίβανο και η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδιζε αδιακρίτως τόσο τα νότια της χώρας όσο και τη Βηρυτό, ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις εξέδιδαν ταξιδιωτικές οδηγίες και ανακοινώσεις και άρχιζαν τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των πολιτών τους από την υπό επίθεση χώρα.

Πρόταση εκεχειρίας

Η δεύτερη κίνηση της Δύσης ήταν η κατάθεση της πρότασης από Γαλλία και ΗΠΑ για εκεχειρία 21 ημερών στις εχθροπραξίες στη λιβανοϊσραηλινή μεθόριο. Οσο περνούσαν οι ώρες και γινόταν ξεκάθαρο ότι οι Ισραηλινοί ενέτειναν τις επιθέσεις τους και η ισραηλινή ηγεσία εμφανιζόταν αμετακίνητη στη στρατιωτική επιλογή για «εξάλειψη της Χεζμπολάχ», η πρόταση αυτή κέρδιζε έδαφος στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Η ισραηλινή αδιαλλαξία τόσο στα μέτωπα όσο και στους διπλωματικούς διαδρόμους έφερε την κοινή δήλωση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Αυστραλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κατάρ και των θεσμών της ΕΕ, η οποία ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και «διπλωματική διευθέτηση» της κρίσης.

Βέβαια, την ίδια ώρα η ιστοσελίδα Middle East Eye ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν πακέτο στήριξης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων της τάξεως των 8,7 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 3,5 δισ. θα δοθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών των στρατευμάτων και τα άλλα 5,2 δισ. θα διατεθούν για τη συντήρηση των αντιαεροπορικών συστημάτων του Ισραήλ, δηλαδή του σιδηρού θόλου και ενός άλλου συστήματος που χρησιμοποιεί λέιζερ.

Κόβει την ανάσα ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη των γενοκτονικών ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επεκτείνει τον δρόμο της καταστροφής με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολέμου στον βορρά, η Γάζα έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο με σχεδόν 42.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες. Την ώρα που ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρτζι Χαλεβί ανακοίνωνε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να κινούνται σε όλα τα μέτωπα, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε να βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι προσπαθεί να δείξει στα άλλα αραβικά καθεστώτα της περιοχής ότι αν το Ισραήλ δεν πετύχει τους στόχους του, όλο και περισσότεροι Αραβες θα πεθάνουν και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Ζητούνται απαντήσεις

Μέσα από τη σκόνη της σφαγής η παγκόσμια κοινότητα ζητά απαντήσεις μεταξύ άλλων και για τους λεγόμενους «έμμεσους θανάτους» που προκαλούνται από τις ασθένειες και την πείνα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του επιστημονικού περιοδικού «Lancet», το οποίο τον Ιούλιο εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μέχρι εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να είναι περίπου 186.000, μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» υποστήριξε ότι αν δεν

ανακοπεί ο ρυθμός των θανάτων στον παλαιστινιακό θύλακα –περίπου 23.000 τον μήνα–, αναμένονται επιπλέον 149.500 νεκροί μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την περίπτωση οι συνολικές απώλειες από την έναρξη της σύγκρουσης θα υπολογίζονταν σε περίπου 335.500 νεκρούς.

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος στη Γάζα. Αποκορύφωμα της φρίκης ήταν η παράδοση από τις ισραηλινές δυνάμεις των πτωμάτων 88 Παλαιστινίων στις αρχές του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιουνίς χωρίς καμία πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα, την ηλικία, το φύλο και τον τόπο και τον χρόνο του θανάτου τους. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη λίγες μέρες μετά και τη δημοσιοποίηση βίντεο στα οποία καταγράφονται Ισραηλινοί να πετούν σορούς νεκρών Παλαιστινίων από ταράτσες κατά τη διάρκεια επιδρομής. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζενίν, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης η πόλη Ατζούν και ο προσφυγικός καταυλισμός Φαουάρ.

Σβήνουν οι ελπίδες

Σε αυτό το πλαίσιο, μια σύναψη εκεχειρίας στη Γάζα, πέρα από την ανακούφιση που θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους αμάχους, θα ήταν ο απλούστερος τρόπος για να τερματιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο, όπως ζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς εταίρους τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων. Αυτό γιατί η Χεζμπολάχ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο αυτή η επιλογή δεν ικανοποιεί το «όραμα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες λόγω των ισραηλινών απαιτήσεων –προκαλώντας την ενόχληση του Καΐρου– για συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας, τον λεγόμενο «διάδρομο της Φιλαδέλφειας». Επικριτές του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι κάθε φορά που ηεπίτευξη συμφωνίας μοιάζει πιο κοντινή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπο σκάπτει τη διαδικασία είτε με κλιμάκωση των επιθέσεων και δολοφονίες αμάχων ή στελεχών οργανώσεων του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» είτε θέτοντας νέους όρους.

Εκτός από τη στάση του Ισραήλ, ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες έβαλε και η παραδοχή αξιωματούχων του Λευκού Οίκου στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025. Η συμφωνία θα αποτελούσε ενδεχομένως τη μοναδική οδό για την εκτόνωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ετικέτες