Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα, παρά την πίεση προς το Ισραήλ για κατάπαυση πυρός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ενώ εξαπέλυσαν επιχείρηση και στο Χαλέπι της Συρίας, με στόχο φιλοϊρανούς μαχητές.
Στο Τελ Αβίβ, που επιμένει να στέλνει διφορούμενα μηνύματα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, πραγματοποιείται πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Η κατάσταση στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι κρίσιμη, καθώς οι ακροδεξιοί και υπερσυντηρητικοί σύμμαχοι του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση, που έχει απέναντί της και την κοινή γνώμη στη χώρα, αν προχωρήσει σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Ο Άντονι Μπλίνκεν μάλιστα, «επαίνεσε την ετοιμότητα του Ισραήλ να συνάψει μια συμφωνία».
22 νεκροί στη Γάζα
Ισραηλινά χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στις πόλεις Χαν Γιούνις και τη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 22 άνθρωποι.
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα, εκ των οποίων τρία παιδιά. Επίσης, σε επίθεση κατοικία στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.
Στη Ράφα, σε επίθεση επίσης σε δύο κατοικίες, μία στη γειτονιά της Σαουδικής Αραβίας και μία στην περιοχή Ορέιμπα, στα βόρεια της πόλης, όπου οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 10 ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.
Δυο καταυλισμοί «περιοχές καταστροφής»
Μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις, που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο, οι παλαιστινιακές αρχές κήρυξαν την Τζαμπάλια και την Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «περιοχές καταστροφής», εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία πρέπει να ζήσουν οι άμαχοι που ζούσαν σε αυτούς τους καταυλισμούς.
Σύμφωνα με τον Νάρτζι Σαρχάν, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης για τη βόρεια Γάζα, «ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια και η πόλη Μπέιτ Χανούν είναι πλέον περιοχές καταστροφής. Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας ζουν σε δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες με τους περισσότερους κατοίκους να στερούνται τροφής, φαρμάκων και καυσίμων».
Κάνοντας έκκληση στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να «επέμβουν άμεσα για να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», περιέγραψε τις καταστροφές στις υποδομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με την επιτροπή έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές που καταστράφηκαν αφορούν:
- 50.000 οικιστικές μονάδες
- 35 πηγάδια νερού
- Πολλά σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)
- Δίκτυα αποχέτευσης
- Δρόμοι
- Χτύπημα και στο Χαλέπι
Παράλληλα με τις επιθέσεις στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χτύπημα κοντά στο Χαλέπι στα βόρεια της Συρίας, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν 12 φιλοϊρανοί μαχητές. Στόχος της επίθεσης ήταν εργοστάσιο στην πόλη Χαγιάν.
Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας της Συρίας το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι «μετά τα μεσάνυχτα… ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από τα νοτιοανατολικά του Χαλεπίου, στοχεύοντας ορισμένες θέσεις», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «αρκετοί μάρτυρες» και να προκληθούν «υλικές ζημιές».
Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει ότι Σύροι και ξένοι μαχητές σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία προκάλεσε «ισχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο».
Αυτή ήταν μία από τις συχνές επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στη Συρία, αν και σπάνια παραδέχεται ότι πραγματοποιεί στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της. Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Γάζα και τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα στη Συρία στοχεύουν μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
Δείτε επίσης:
3ο γραφείο πολυτελείας για τον ηγεμόνα Μητσοτάκη
Ο ανάλγητος Μητσοτάκης δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ στον Σχοινιά: Πάνω από 20 μέρες στη θάλασσα η σορός – Τι εξετάζουν οι αρχές
Πανελλαδικές 2024: Μαθήματα ειδικότητας σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Αρχίζουν οι εξετάσεις στα γυμνάσια