Το Ισραήλ παρεμπόδισε μια έρευνα του ΟΗΕ για φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, φοβούμενοι ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε έρευνα για σεξουαλική βία εναντίον Παλαιστινίων μέσα σε ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, το Τελ Αβίβ απέρριψε αίτημα της Πραμίλα Πάτεν, της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, να ερευνήσει τους ισχυρισμούς κατά της Χαμάς αφού διαπίστωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν η πρόσβαση σε ισραηλινά κέντρα κράτησης και έρευνα αντίστοιχων εγκλημάτων από ισραηλινούς στρατιώτες.
«Η σαφής ανησυχία είναι ότι το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα προστεθεί στη μαύρη λίστα οντοτήτων και χωρών που εμπλέκονται σε σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα παραμείνει στην πραγματικότητα εκτός λίστας», δήλωσε η Μία Σόκεν, διευθύντρια του διεθνούς τμήματος. του Ισραηλινού Γυναικείου Λόμπι στη Haaretz.
Το γραφείο της Πάτεν επιβεβαίωσε τα σχέδια για μελλοντική αποστολή στην περιοχή, μετά από προσκλήσεις τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Η αναφορά της Πέμπτης έρχεται λίγες μέρες αφότου η ισραηλινή εισαγγελέας Μοράν Γκαζ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronoth ότι δεν έχουν κατατεθεί κατηγορίες για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Τελικά, δεν έχουμε κανέναν παράπονο. Αυτό που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σύγκριση με αυτό που τελικά θα συγκεντρωθεί θα είναι τελείως διαφορετικό», είπε, προσθέτοντας ότι το γραφείο της «προσέγγισε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ζήτησε συνεργασία. Μας είπαν ότι δεν τους είχε πλησιάσει καμία», τόνισε.
Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν καταρρίψει τους ισχυρισμούς για «βιασμούς από τη Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ωστόσο, από την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει δεκάδες αναφορές για την αχαλίνωτη σεξουαλική βία που ασκείται σε Παλαιστίνιους μέσα στα ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Βιασμοί και βασανιστήρια σε ισραηλινές φυλακές
Τον Αύγουστο, η ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση», που περιείχε μαρτυρίες από 55 Παλαιστίνιους που περιγράφουν περιστατικά βασανιστηρίων, βιασμών, βίας, ταπείνωσης, πείνας και άρνησης κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.
Αυτή η αναφορά ήρθε λίγες μέρες αφότου η στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε οκτώ Ισραηλινούς δεσμοφύλακες ως ύποπτους ότι βίασαν έναν άνδρα Παλαιστίνιο κρατούμενο στο διαβόητο στρατόπεδο Sde Teiman.
Ένας γιατρός στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης στο Sde Teiman, ο καθηγητής Yoel Donchin, είπε ότι αφού είδε τον Παλαιστίνιο κρατούμενο που βιάστηκε ομαδικά, «δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας Ισραηλινός δεσμοφύλακας θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο».
Διαβάστε σχετικά: Ισραήλ: Ακροδεξιοί, ακόμη και υπουργοί, υποστηρίζουν ότι ο βιασμοί Παλαιστινίων κρατουμένων πρέπει να επιτρέπονται
Μετά τη σύλληψη των φρουρών, Ισραηλινοί άποικοι, ακροδεξιοί ακτιβιστές και μέλη της Κνεσέτ ξεκίνησαν ταραχές, εισβάλλοντας στο Sde Teiman και στην κοντινή στρατιωτική βάση Beit Leid για «υπεράσπιση» των στρατιωτών.
Ακόμη και όταν οι ταραχοποιοί παραβίασαν τις εισόδους, κανείς δεν συνελήφθη ούτε καν αναγνωρίστηκε από την ισραηλινή αστυνομία.
Στις 27 Αυγούστου, το Channel 14 φιλοξένησε έναν από τους φρουρούς του Sde Teiman που κατηγορήθηκε για βιασμό Παλαιστινίων σε ένα από τα προγράμματά του. Ο στρατιώτης δήλωσε: «Η στρατιωτική αστυνομία μας φέρθηκε πολύ ωραία… Βλέπετε την υποστήριξη».
Τον περασμένο Ιούλιο, το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε μια έκθεση λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης από τις 7 Οκτωβρίου αντιμετωπίζουν θαλάσσια στέρηση, στέρηση ύπνου, ηλεκτροσόκ, επιθέσεις σκύλων και άλλες βάναυσες πράξεις βασανιστηρίων.
«Οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από το γραφείο μου υποδεικνύουν μια σειρά αποτρόπαιων πράξεων, βασανισμοί με πνιγμό και απειλές με σκύλους, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk.
Διαβάστε επίσης:
Κυπριακό: Τουρκική αδιαλλαξία και στο βάθος συνομιλίες – Επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα
Ντόναλντ Τραμπ: Ορκωμοσία με ηγέτες κρατών και… ακροδεξιούς – Ποιοι έλαβαν προσκλητήριο