Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: 558 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: 558 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Τουλάχιστον 558 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 35 παιδιά 58 γυναίκες. Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Με την αιματοχυσία αυτή – μια εβδομάδα με τις εκρήξεις 5.000 βομβητών στο Λίβανο – κορυφώνονται οι ανησυχίες το Ισραήλ να παρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Τη νύχτα της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βηρυτό, εγκαταλείποντας πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου. Οι δρόμοι ήταν μποτιλιαρισμένοι καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν εν μέσω του βομβαρδισμού και αφού έλαβαν ηχητικά και γραπτά μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό που τους προειδοποιούσε να απομακρυνθούν αμέσως από τα κτίρια όπου η Χεζμπολάχ αποθήκευε όπλα.

Οικογένειες κουβαλούσαν μόνο μερικές τσάντες με λίγα υπάρχοντα. Πολλοί σταματούσαν στον κεντρικό δρόμο προς τη Βηρυτό, περιμένοντας να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταφύγια. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοιμούνται στις παραλίες. «Ξύπνησα στις 6 το πρωί από τον ήχο των βομβαρδισμών. Μέχρι το μεσημέρι άρχισαν να γίνονται πολύ έντονοι και είδα πολλά χτυπήματα στην περιοχή μου», δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC Η Zahra Sawli, φοιτήτρια στη νότια πόλη Ναμπατίγια.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου ετοιμάζει σχολεία ως προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ έζησε την «πιο δύσκολη εβδομάδα από τη δημιουργία της» το 1982. Από τη μεριά του, ο Νετανάχιου δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα αλλάξει άρδην τον «συσχετισμό δυνάμεων» στα σύνορα, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν στον βορρά.

Η Χεζμπολάχ στη συνέχεια της ημέρας απάντησε στις επιθέσεις με διαδοχικές ρουκέτες προς το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο. Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού». Από τα ξημερώματα πάντως οι σειρήνες ηχούν σε πολλές περιοχές του Ισραήλ.

«Όχι σε μία δεύτερη Γάζα»

Η παγκόσμια κοινότητα ζητεί αυτοσυγκράτηση καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να οδεύουν ολοταχώς στον ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα βυθίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μία περιφερειακή σύρραξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της κατάστασης και είπε ότι δεν θέλει ο Λίβανος «να γίνει μια άλλη Γάζα».

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ανακοίνωσε πως το Παρίσι θα ζητήσει έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας». «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου» προειδοποίησε από τη μεριά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ιρανός πρόεδρος: Το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», επιμένοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν από την Νέα Υόρκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησαν την Τρίτη 24/9 οι ομιλίες αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Διαβάστε επίσης

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter