Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες εγκατάστασης δικτύου καμερών αναγνώρισης προσώπου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με πρόφαση την πρόληψη κατά της τρομοκρατίας. Σε ρεπορτάζ της Washington Post, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί το πνεύμα των πολιτικών Μπινιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θέλοντας να μην αφήσει σπιθαμή ελεύθερου χώρου και ιδιωτικότητας στους Παλαιστίνιους.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης περιλαμβάνει μια εφαρμογή σε smartphone που αποκαλείται Blue Wolf (Κυανός Λύκος) που συγκρίνει φωτογραφίες Παλαιστινίων με εικόνες από μια βάση δεδομένων τόσο εκτεταμένη που αποκαλείται από στρατιώτες το κρυφό «Facebook για Παλαιστίνιους», του στρατού. Η εφαρμογή στέλνει διαφορετικού χρώματος ειδοποιήσεις στους στρατιώτες για να τους προειδοποιήσει αν ένα άτομο πρέπει να συλληφθεί ή να αφεθεί ελεύθερος.
Συμπληρωματικά με την εφαρμογή Blue Wolf λειτουργεί και το εκτεταμένο δίκτυο καμερών που εγκαθιστά η κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, με τεχνολογία σάρωσης προσώπων για την αναγνώριση Παλαιστινίων. Το δίκτυο κλειστού κυκλώματος στην Χεβρώνα, που αποκαλείται “Hebron Smart City”, προσφέρει δυνατότητες παρακολούθησης του πληθυσμού της πόλης σε πραγματικό χρόνο, και σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνει εικόνα από το εσωτερικό οικιών. Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά από έρευνα της οργάνωσης «Breaking the silence», η οποία πήρε μαρτυρίες πρώην στρατιωτών του Ισραήλ που έσπασαν την σιωπή σχετικά με τις πρακτικές του ισραηλινού κράτους απέναντι στου Παλαιστίνιους.
Οι στρατιώτες είπαν ότι ενημερώθηκαν από τον στρατό ότι οι προσπάθειές του για μια σοβαρή αύξηση των δυνατοτήτων παρακολούθησης ήταν μέρος της προσπάθειάς του να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια στους τρομοκράτες. Όμως, το πρόγραμμα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες παρακολούθησης που συζητούνται έντονα στις δυτικές κοινωνίες χρησιμοποιούνται ήδη σε μέρη όπου οι άνθρωποι έχουν λιγοστές ελευθερίες.
Επιπλέον, πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την οργάνωση Front Line Defenders (FLD) και επιβεβαιώθηκε από το Citizen Lab και την Διεθνή Αμνηστία ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus εναντίον έξι Παλαιστίνιων ακτιβιστών, πράγμα που το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την παρακολούθηση των ακτιβιστών καθώς παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, υπονομεύεται η ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης και απειλείται η προσωπική τους ασφάλεια. Το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν πτοείται από τις διεθνείς καταδίκες για τις πολιτικές του απέναντι στους Παλαιστίνιους, συνεχίζοντας να παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.