Το Ισραήλ διολισθαίνει στην αυταρχικότητα

Το Ισραήλ διολισθαίνει στην αυταρχικότητα

Ολα τα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου πέταξαν από χαρά όταν οι διαδηλώσεις στους δρόμους καταστέλλονταν βίαια

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει καταφέρει να ενώσει όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον του. Η δικαστική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κνεσέτ –μόνο από κυβερνητικούς βουλευτές, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα– υπονομεύει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου με μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κατ’ αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μια κοινοβουλευτική απολυταρχία, στην οποία εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών.

Η αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος είναι ότι αφαιρεί τη δυνατότητα από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναιρεί μια απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας αν θεωρεί ότι είναι υπερβολική. Οταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος οι δικαστές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πια αυτή την αιτιολογία, αλλά θα μπορούν να εκδίδουν αποφάσεις που να εναντιώνονται σε κυβερνητικές πολιτικές χρησιμοποιώντας ωστόσο άλλη νομική αιτιολογία. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις και να προσλαμβάνει άτομα κατά το δοκούν χωρίς θεσμική αντίσταση. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος ότι μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα της Βουλής ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να περάσει και άλλες προβλέψεις για τον περιορισμό της δικαστικής εξουσίας. Αλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλεσε τον νόμο αυτό «το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στις εξουσίες».

Κατάχρηση εξουσίας

Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας ανησυχούν ότι οι ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου θα αποχαλινωθούν, καθώς θα γνωρίζουν ότι τα μέτρα που προτείνουν στα νομοσχέδιά τους δεν θα πρέπει να πληρούν την ελάχιστη προϋπόθεση να είναι εντός λογικών ορίων. Παράλληλα, στο απώτερο μέλλον, μια αδύναμη δικαστική εξουσία δεν θα μπορεί να προστατέψει τους πολίτες από τυχόν αυθαιρεσίες, ενώ και η υπεράσπιση της χώρας στο εξωτερικό μπορεί να αρχίσει να χωλαίνει.

Η ανησυχία ότι το Ισραήλ κατρακυλά σε δημοκρατικό κατήφορο είναι εύλογη καθώς στην κυβέρνηση συμμετέχουν ακροδεξιοί φονταμενταλιστές όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έποικος που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν και ο βουλευτής του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος Σίμτσα Ρόθμαν πρωτοστάτησαν στις αλλαγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Νετανιάχου να αποφύγει τη δίωξη στη δίκη του για διαφθορά…

Ο Λεβίν και ο Ρόθμαν επιθυμούν εδώ και καιρό την υπονόμευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θεωρούν υπερβολικά ισχυρό και προκατειλημμένο ενάντια στο κίνημα των εποίκων, την υπερθρησκευτική κοινότητα του Ισραήλ και τον πληθυσμό Μιζράχι, Εβραίους με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, πολλοί από την ισραηλινή Δεξιά δεν συγχώρεσαν ποτέ στο δικαστήριο αποφάσεις που σχετίζονται με τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Αντιδράσεις

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ είπε ότι αυτός ο νόμος «θα καταργηθεί αργά ή γρήγορα». Οι πολίτες που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους του Ισραήλ αντιμετωπίστηκαν με σφοδρή καταστολή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ να συμβουλεύει για ηπιότερη μεταχείριση των πολιτών από την αστυνομία. Ο αρχηγός της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα είπε ότι θα βρεθεί «στη σωστή πλευρά της ιστορίας αν ξεδιπλωθεί μια συνταγματική κρίση» στο Ισραήλ, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβε μέρος και ο πρώην αρχηγός της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Ναντάβ Αργκαμάν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter