Το Ιράν θρηνεί τον Εμπραχίμ Ραϊσί: Ξεκίνησαν οι τελετές – Ο διχασμός και τα… γλυκά (Video)

Το Ιράν θρηνεί τον Εμπραχίμ Ραϊσί: Ξεκίνησαν οι τελετές – Ο διχασμός και τα… γλυκά (Video)

Φόρο τιμής στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί αποτίουν σήμερα οι ιρανοί. Η κηδεία του ξεκίνησε στην Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν όπου σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία στην Ταμπρίζ για να συμμετέχει στην τελετή της κηδείας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κρυφοί εορτασμοί για τον θάνατο του, ενώ οι επικριτές του δημοσίευσαν ακόμη και βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους να μοιράζουν γλυκά.

Το φορτηγό είναι διακοσμημένο με λευκά άνθη και όσοι βρίσκονται στο διάβα του προσπαθούν να το αγγίξουν.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αναμένεται να πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στην Τεχεράνη, ενώ την επομένη το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθούν πομπές. Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί την Πέμπτη το πρωί στην επαρχία του Νότιου Χορασάν και στη συνέχεια στη γενέτειρά του Μασχάντ, όπου θα ταφεί το βράδυ της Πέμπτης.

‘Ολα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν ζωντανά την τελετή που γίνεται στην πόλη Ταμπρίζ.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού που εργάστηκε σκληρά και αδιάκοπα και δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υπηρετήσει το λαό με στόχο την πρόοδο, κράτησε την υπόσχεσή του και θυσιάστηκε για το Έθνος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού Συμβουλίου.

Διχασμένο το Ιράν

Πένθος από την μία κρυφοί εορτασμοί από την άλλη για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Την ώρα που υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκεντρώνονταν σε τζαμιά και πλατείες για να προσευχηθούν για τον Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και, σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές έκαναν ελάχιστη προσπάθεια για να διακόψουν τη συνηθισμένη καθημερινότητα.

Ένα χρόνο αφότου η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ραΐσι κατέστειλε βίαια τις μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις από την επανάσταση του 1979, οι επικριτές του δημοσίευσαν ακόμη και βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους να μοιράζουν γλυκά για να γιορτάσουν τον θάνατό του.

Η Λάιλα, μια 21χρονη φοιτήτρια στην Τεχεράνη, είπε στο Reuters ότι δεν τη λυπήθηκε με τον θάνατο του Ραΐσι, «επειδή διέταξε την καταστολή των γυναικών στη μάχη κατά της χιτζάμπ». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «ακόμη και μετά το θάνατό του, το καθεστώς εδώ δεν θα αλλάξει».

Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι περιμένουν ο θάνατος του Ραΐσι να έχει μικρό αντίκτυπο στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

«Ποιος νοιάζεται. Ένας σκληροπυρηνικός πεθαίνει, ένας άλλος αναλαμβάνει και η δυστυχία μας συνεχίζεται», είπε ο Ρέζα, 47 ετών, καταστηματάρχης στην κεντρική πόλη Yazd. «Είμαστε πολύ απασχολημένοι με οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα για να ανησυχούμε για τέτοιες ειδήσεις», πρόσθεσε.

Ο Μοχμπέρ και οι εκλογές

Τον Ραϊσί θα αντικαταστήσει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μ. Μοχμπέρ μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών.

«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει «εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν την Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τα ερωτηματικά στην πρώτη ανάλυση του δυστυχήματος

Το ελικόπτερο του προέδρου επέστρεφε στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, από τη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Ραϊσί είχε παραστεί σε τελετή εγκαινίων ενός φράγματος με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Το γεγονός ότι ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που οδήγησε στον θάνατο μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, δεν πρόλαβε καν να στείλει σήμα κινδύνου, επισημαίνει μιλώντας στο Al Jazeera ο αεροπορικός αναλυτής Κάιλ Μπέιλι.

Όπως αναφέρει, αυτό δείχνει «σοβαρό πρόβλημα ελέγχου».

Συγκεκριμένα, ο Μπέιλι αναφέρει ότι εάν ένα ελικόπτερο έχει ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, το πρώτο καθήκον του πιλότου είναι «να κρατήσει το αεροπλάνο στον αέρα, ενώ οι επικοινωνίες είναι το δευτερεύον».

Ο Μπέιλι πρόσθεσε: «Βασικά δεν είδαμε καμία επικοινωνία γιατί ο πιλότος ήταν πιθανώς επικεντρωμένος στην προσγείωση του ελικοπτέρου ή στο να το κρατήσει στον αέρα».

«Φαίνεται από το ότι το ελικόπτερο είναι κομμένο στα δύο, ότι ο ουραίος έλικας πιθανότατα κόπηκε Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της πρόσκρουσης της κύριας λεπίδας του έλικα στην ουρά».

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα είχε προκληθεί από αεροδυναμικές δυνάμεις που δημιουργήθηκαν όταν ο πιλότος έκανε ελιγμούς για να προσγειώσει το ελικόπτερο ή πιθανώς λόγω τεχνικού προβλήματος.

Μια άλλη πιθανότητα, είπε, είναι η τεχνική αστοχία του ουραίου έλικα.

«Αν δούμε αυτή τη σπειροειδή κίνηση όπου τα ελικόπτερα περιστρέφονται κατά 360 μοίρες, δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο ουραίος έλικας απέτυχε και θα ήταν εκτός ελέγχου».

Ο Μπέιλι είπε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ορεινό έδαφος θα μπορούσαν επίσης να έχουν συμβάλλει στη θανατηφόρα συντριβή».

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ – «Ουδεμία ένδειξη για επιζώντες», λέει η κρατική τηλεόραση

Απεργία στο Δημόσιο: Ποιοι συμμετέχουν – Τι ισχύει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας – Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο αδέρφια (Video)

Μητσοτάκης με «περικεφαλαία» ΛΑΟΣ – Τα «παιδιά του Καρατζαφέρη» στην πρώτη γραμμή της ΝΔ

Πληρωμένες διακοπές για πάντα

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τρίτη – Που θα φτάσει τους 35 βαθμούς ο υδράργυρος

Documento Newsletter