Το IPI καταγγέλλει απόπειρα «εκφοβισμού» του Documento από τον Νίκο Παπαθανάση

Το IPI καταγγέλλει απόπειρα «εκφοβισμού» του Documento από τον Νίκο Παπαθανάση

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) για μια ακόμη φορά βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του παρατηρητηρίου για την ελευθερία του Τύπου, αυτή τη φορά με αφορμή τις απειλές του αναπλ. υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση κατά του Documento, ότι θα προσφύγει εναντίον της εφημερίδας μετά τη μεγάλη αποκάλυψη ότι είχε συνάψει ευνοϊκή συμφωνία ώστε να πάψει να είναι εγγυητής ενός δανείου συνολικά 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το 2005 η εταιρεία Δομόπολις, στο ΔΣ της οποίας συμμετείχε και ο ίδιος.

Στην αναφορά του, το IPI καταγράφει λεπτομερώς τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα του Documento, όσο και την αντίδραση του υπουργού που απείλησε δημόσια με μηνύσεις και αγωγές, τονίζοντας μάλιστα, το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έσπευσαν ζήτησαν επανειλημμένως σχόλιο του κ. Παπαθανάση πριν ακόμη δημοσιευτεί το αρχικό ρεπορτάζ που υπέγραφε ο δημοσιογράφος Τζώρτζης Ρούσσος.

Η καταγραφή του IPI χαρακτηρίζει, τέλος, το περιστατικό ως «απόπειρα εκφοβισμού» και «απειλή» του υπουργού κατά της εφημερίδας.

Ολόκληρη καταγραφή του IPI για το Documento στο πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την ελευθερία του Τύπου

Στις 26 Μαρτίου 2023, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης απείλησε δημόσια ότι θα μηνύσει την ελληνική εφημερίδα Documento για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά τη δημοσίευση αναφοράς σχετικά με διακανονισμό δανείου που είχε συνάψει ο υπουργός με ελληνική τράπεζα. Σε δημόσια ανάρτησή του στο Twitter, ο Παπαθανάσης χαρακτήρισε το ρεπορτάζ του Documento «συνεχιζόμενη μοχθηρή, συκοφαντική εκστρατεία» και «βαριά προσβολή» εναντίον του και συνέχισε να απειλεί ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο. Σε συνεντεύξεις, ο υπουργός δυσφήμησε το Documento και αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα, ο Παπαθανάσης ήταν εγγυητής για δάνειο που έδωσε η ελληνική τράπεζα Eurobank το 2005 στην κατασκευαστική εταιρεία Δομόπολις. Τότε ο Παπαθανάσης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Τα επόμενα χρόνια, το δάνειο φέρεται να μην εξοφλούνταν από την εταιρεία. Όταν η τράπεζα προσπάθησε στη συνέχεια να κατασχέσει περιουσία που ανήκε στον Παπαθανάση, φέρεται να διαπίστωσε ότι είχε μεταβιβάσει παράνομα όλα τα περιουσιακά στοιχεία στη σύζυγο και τα παιδιά του, για να αποφύγει τις κατασχέσεις τραπεζών. Η τράπεζα τον πήγε στο δικαστήριο και κέρδισε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Πριν από την εκδίκαση της έφεσής του, ο Παπαθανάσης φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με τον τραπεζικό servicer DoValue, και αφού κατέβαλε ένα άγνωστο χρηματικό ποσό αφαιρέθηκε εγγυητής του δανείου της Δομόπολις. Στις 27 Μαρτίου, το Documento δημοσίευσε νέο άρθρο, αναφέροντας ότι ο Παπαθανάσης είχε πληρώσει μόνο 50.000 ευρώ για δάνειο σχεδόν 2.000.000 ευρώ. Η Eurobank δημοσίευσε εκτενές δελτίο τύπου στο οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Documento, χωρίς να αποκαλύψει το χρηματικό ποσό που κατέβαλε ο Παπαθανάσης στην DoValue.

Το Documento επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Παπαθανάση πριν από τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου για να έχει την άποψή του για το θέμα, αλλά δεν απάντησε σε καμία κλήση ή μήνυμα. Μέχρι στιγμής, ο υπουργός δεν έχει ακόμη καταθέσει μήνυση κατά του Documento.

Διαβάστε σχετικά: Τζώρτζης Ρούσσος: Όταν υπογράφει κάποιος εγγύηση ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, αυτό έχει υπογράψει ο κ. Παπαθανάσης (Video)

Eurobank: Παρακάμπτει και τον Αστικό Κώδικα προς χάρη των Παπαθανάσηδων

Συνεχίζεται το «ξέπλυμα» Παπαθανάση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πλήρης επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Documento από τη Eurobank για την υπόθεση Παπαθανάση

Documento Newsletter