Το… ιερό παρασκήνιο της επίσκεψης του Πάπα

Το… ιερό παρασκήνιο της επίσκεψης του Πάπα

Ούτε κεραυνός εν αιθρία, ούτε πρωτάκουστο –με την κυριολεκτική έννοια- ήταν για την Εκκλησία της Ελλάδας το ζήτημα του ερχομού στην Αθήνα του Πάπα Φραγκίσκου, ύστερα από συνεννόηση του Βατικανού με την κυβέρνηση της ΝΔ. Ηδη, προ διμήνου, κυβερνητικό στέλεχος, είχε επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ενημερώνοντάς τον, μεταξύ άλλων, ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον ερχομό στη χώρα μας του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η επίσημη ενημέρωση της Εκκλησίας έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη (30.6.2021) όταν, πέρα από τη συζήτηση για θέματα όπως η ενίσχυση του εμβολιασμού, η εκκλησιαστική περιουσία κ.ά., ανέλυσε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα ο οποίος έχει δεχθεί ασμένως να έρθει στην Ελλάδα, έχει προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο. Η επιστολή-πρόσκληση γίνεται από την προεδρία της Δημοκρατίας, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο για αρχηγό κράτους.

Η προετοιμασία είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα βέβαια. Και επισφραγίστηκε ως προς τα διαδικαστικά , κατά τη διάρκεια διήμερου επίσημου ταξιδιού του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ιταλία (Πέμπτη 15.4-Παρασκευή 16.4.2021). Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν είχε συναντηθεί μόνο με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά επισκέφτηκε και το Βατικανό. Όπως σημειώνει στην επίσημη σελίδα του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «στην Αγία Έδρα (Βατικανό) έγινε δεκτός ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher, μεταφέροντας πρόσκληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Πάπα να επισκεφτεί τη χώρα μας».

Το ενδιαφέρον είναι ότι μια μέρα πριν από την αναχώρηση του από την Αθήνα για τη Ρώμη, ο αν. υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση (14.4.2021) με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο . Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η επίσκεψη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έγινε προκειμένου να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πορεία των προετοιμασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και «τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Εκκλησία της Ελλάδας». Και όχι μόνο. Όπως φαίνεται ενημέρωσε και για το ταξίδι του στο Βατικάνο…

Όλα αυτά γίνονται ένα χρόνο μετά την περίφημη τηλεφωνική συνομιλία (για πανδημία, περιβάλλον, προσφυγικό, κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο) που είχαν τον Μάιο του 2020 ο πρωθυπουργός με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκο. Ηταν μια περίοδος που είχαν οξυνθεί οι τουρκικές προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η ελληνική πλευρά είχε αναπτύξει κινητικότητα για τα ζητήματα της ΑΟΖ κ.ά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία, είχε προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, είχε συνδέσει την επίσκεψη του Ποντίφηκα και με τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821-είχε προτείνει την επίσκεψη σε περιοχές που συνδέονται με τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη και την πορεία του Απόστολου Παύλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ενημερώσει τότε την Εκκλησία της Ελλάδας και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πρόσκληση προς τον Πάπα…

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος είχε επισκεφτεί το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη Λέσβο, σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε επίσκεψή του στη χώρα μας, με επίκεντρο την προσφυγική κρίση και με μηνύματα αλληλεγγύης στους μετανάστες/πρόσφυγες. Είχε επισκεφτεί το hotspot της Λέσβου (ΚΥΤ της Μόριας) μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον συνόδευαν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεχόταν στο Βατικανό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τον ευχαρίστησε σχετικά με τη συμβολή του στην ευασθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανθρωπιστική κρίση που συνδέεται με το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο πάπας Φραγκίσκος επανέφερε στη συζήτηση τότε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα (“Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες”) που είχε πει ως πρωθυπουργός σχετικά με τους μετανάστες, τις δυσκολίες και τις συμφωνίες κρατών για τη μη είσοδό τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος την είχε σχολιάσει λίγους μήνες πριν, όταν είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο από το Μαρόκο προς Ιταλία, ότι η φράση αυτή «αξίζει το Βραβείο Νόμπελ»…

Documento Newsletter