Το ιδανικό πρότυπο για να μείνουμε «ασφαλείς»

Η εμμονική στοχοποίηση και ενοχοποίηση των νέων από την κυβέρνηση είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ειδικότερα στο θέμα της πανδημίας επέλεξαν να τους φορτώσουν όλες τις διαχειριστικές τους ανεπάρκειες και τα λάθη.

Τους έδειξαν με το δάχτυλο και μας είπαν ότι εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους και των πάρτι που έκαναν θα μεταδώσουν τον κορονοϊό στους μεγαλύτερους, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαριά, με όποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό.

Τους συκοφάντησαν εκ νέου σχετικά με τον εμβολιασμό, λέγοντας κυνικά και αναιδέστατα ότι μακάρι να επιδείκνυαν το ίδιο πάθος και τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο παρτάρουν και για τον εμβολιασμό τους. Οι νέοι όμως είναι σοβαροί, υπεύθυνοι και αυτό αποτυπώνεται στα αριθμητικά δεδομένα των εμβολιασμών τους.

Αυτή λοιπόν η υπεύθυνη κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί μόνο άριστα πρότυπα της κοινωνίας, επέλεξε έναν νέο πρωταθλητή, τον Στέφανο Τσιτσιπά, για την καμπάνια «Μένουμε ασφαλείς». Για να πείσει τη νεολαία να εμβολιαστεί έλεγε στην κυβερνητική καμπάνια τον Αύγουστο του 2020: «Οσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορονοϊό. Γι’ αυτό αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας. Για να μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιάσουμε ξανά όσους αγαπάμε, όπως παλιά».

Ομως εν μέσω Χριστουγέννων και τη στιγμή που όλοι μας δεχόμασταν τον καταιγισμό των απαγορεύσεων για τα επικίνδυνα ρεβεγιόν και την κυκλοφορία μετά τις 10 το βράδυ, το πρότυπο της καμπάνιας διασκέδαζε σε πριβέ πάρτι στο Ντουμπάι, σαν να μην υπήρχε πανδημία. Θα μου πείτε ψιλά γράμματα για τους άριστους η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, αυτά ισχύουν για τους κοινούς θνητούς.

Ομως υπάρχει και συνέχεια, απολύτως προκλητική γιατί μαθαίνουμε από τον ίδιο ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ότι θα το κάνει μόνο όταν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

Αυτός δηλαδή που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση για να επηρεάσει τους νέους ως συνομήλικός τους και μεγάλος αθλητής, δίνοντάς τους το μήνυμα της τήρησης των μέτρων και της προστασίας των ηλικιωμένων, σήμερα δίνει ένα άλλο μήνυμα σχετικά με τον εμβολιασμό, ότι πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι υποχρεωτικός.

Επιπλέον, για να μην ξεχνιόμαστε, πριν από λίγες μέρες πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και απορώ: δεν ισχύει για τους αθλητές ό,τι για όλους μας; Ηδη από τις 16/8 οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί τίθενται σε αναστολή εργασίας, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποχρεούνται σε δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Τι ισχύει τελικά και για ποιους; Ή για τους δήθεν άριστους-πρότυπα ισχύουν άλλα;

Η ουσία είναι ότι οι νέοι δεν είχαν ανάγκη τις καμπάνιες και τις νουθεσίες των ανεύθυνων κυβερνητικών προτύπων, γιατί απέδειξαν ότι έχουν υψηλό αίσθημα της ατομικής ευθύνης και έδωσαν μαθήματα σε πολλούς πικρόχολους και κακεντρεχείς.

Είδαμε ότι και στις φωτιές οι νέοι βοήθησαν στην πρώτη γραμμή και σκέφτομαι ότι οι νέοι ξέρουν καλύτερα και είναι τα καλύτερα πρότυπα της κοινωνίας μας, γιατί είναι αληθινοί και ειλικρινείς.

Τελικά συμπεραίνω ότι δεν αντέχονται πια η υποκρισία, οι δήθεν άριστοι, τα ιδανικά πρότυπα μιας κοινωνίας ψεύτικης, όπως είναι και οι άριστοι που μας κυβερνούν.

Αναρωτιέμαι: τελικά αυτά τα πρότυπα χρειάζεται η νεολαία μας;

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός