Το house of cards του ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποφασισμένος Πολάκης και οι κινήσεις Κασσελάκη – Συνεδριάζουν σήμερα οι «87»

Το house of cards του ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποφασισμένος Πολάκης και οι κινήσεις Κασσελάκη – Συνεδριάζουν σήμερα οι «87»

«Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. Καθαρά, ανοικτά, θεσμικά και με πλήρη αιτιολόγηση…».

Με αυτά τα λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης προκαλεί για ακόμα μια φορά τους εσωκομματικούς του αντιπάλους (διότι πλέον περί αντιπαλότητας πρόκειται) να εκκινήσουν τις διαδικασίες σε έξι μέρες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτή η εβδομάδα θα κρίνει επί της ουσίας το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι θα κάνουν ο Παύλος Πολάκης, η ομάδα των «87» και η πλευρά Κασσελάκη, αφού φαίνεται πως η Κουμουνδούρου είναι τριχοτομημένη. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, ίσως αναγκαστούν το Σαββατοκύριακο να διαλέξουν… στρατόπεδο.

Δεν κάνει πίσω

Προαναγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία έκανε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως θα είναι παρών στην Κεντρική Επιτροπή, που -όπως γράφει- «θα κρίνει πολλά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας».

Ο Κρητικός βουλευτής υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παίξει τον ρόλο μιας ισχυρής αντιπολίτευσης «που θα έχει προοπτική να γίνει κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα».

«Με αλλαγές στην ηγεσία, με πλατιά απεύθυνση στις ζωντανές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας για αυτοοργάνωση και πύκνωση των γραμμών του, με ισχυρή καθημερινή παρουσία παντού σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα! Με ξεκάθαρες θέσεις».

Ουσιαστικά ο Παύλος Πολάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Documento ότι είναι αποφασισμένος να αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και να διεκδικήσει την προεδρία. Άλλωστε, τα πυρά που εξαπολύει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Κάνει λόγο για «πολιτική του ενός ανδρός αρχή, που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό» για «ασύνδετα βιντεάκια» στα social media, για «επίδειξη της προσωπικής ζωής, των προσωπικών επιλογών και του πλούτου που σκεπάζουν οτιδήποτε σωστό εκφωνείται ως θέση, γιατί δεν το ακούει η κοινωνία».

Ο Χανιώτης βουλευτής αφήνει και αιχμές για την ομάδα των «87» λέγοντας πως αν «τολμήσουν να φύγουν» θα τιμωρηθούν από τον λαό, όπως συνέβη με τη Νέα Αριστερά. Μάλιστα, τους κατηγορεί πως απεργάζονται τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για «να καρπίσουν τα σενάρια της Κεντροαριστεράς της διαπλοκής».

Διαβάστε σχετικά: Ο Πολάκης επιβεβαιώνει Documento – Διπλή επίθεση σε Κασσελάκη, Τσίπρα

Αποφασίζουν οι «87»

Σήμερα εκτός απροόπτου θα συνεδριάσουν στελέχη της ομάδας των «87». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το documentonews.gr οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» δεν έχει προς το παρόν ενιαία στάση. Κάποιοι προτείνουν μομφή, κάποιοι …υπομονή, κάποιοι αποχή από τα Όργανα και το Συνέδριο και κάποιοι οριστική αποχώρηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των «87» θεωρεί πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνύπαρξη με τον Στέφανο Κασσελάκη. Και πλέον αναμένεται να φανεί τόσο η στρατηγική τους, όσο και οι στόχοι τους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης «μικραίνει αντί να μεγαλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε στο Kontra o Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Τον Στέφανο Κασσελάκη τον αμφισβητεί πλέον ως ανεπαρκή και ακατάλληλο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού κόσμου. Τη στιγμή που ο προοδευτικός κόσμος ζητά συμπόρευση και ένωση δυνάμεων, τη στιγμή που απαιτείται πρόσθεση και όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και όχι διαίρεση, ο Στέφανος Κασσελάκης διώχνει, διαγράφει και μικραίνει το κόμμα» είπε χαρακτηριστικά, φανερώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση των «87».

Μέχρι και χθες, στελέχη των «87» δήλωναν στο documentonews.gr πως η πρόταση για μαζική αποχώρηση από το κόμμα είναι πάνω στο τραπέζι και έχει και αρκετούς υποστηρικτές. Πολλούς υποστηρικτές έχει και η προσπάθεια για πρόταση μομφής. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθεί και πρόσωπο το οποίο θα στηριχθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, με όλη την προσοχή να πέφτει στον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη των περισσοτέρων. Η πρόταση που αποδυναμώνεται όσο περνούν οι μέρες, είναι αυτή της …υπομονής, αφού οι «87» φαίνονται αποφασισμένοι για δραστικές λύσεις. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε…

Τι θα κάνει ο Φαραντούρης

Πιθανός υποψήφιος πρόεδρος θεωρείται και ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος ίσως επιχειρήσει να δημιουργήσει τον τέταρτο πόλο. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως οι εκλογές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν λυτρωτικά, ενώ μέσω του documentonews.gr έχει πει πως δεν μπορεί να παραμείνει «αμέτοχος σε αυτή τη φθορά». Επίσης, τονίζει πως δεν μιλά «υπόγεια με κανέναν και με καμία ομάδα», διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του από τους «87».

Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και από όσα ακούγονται στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου, ο ευρωβουλευτής πιθανότατα θα δηλώσει παρών αν και εφόσον στηθούν κάλπες.

Οι προεδρικοί

Από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη λένε πως δεν πρόκειται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει από μόνος του κάλπες, κάτι που τον προ(σ)κάλεσε να κάνει πριν από λίγα 24ωρα η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναμένεται να πάρει καμία πρωτοβουλία που θα προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις και θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν και πως θα δράσουν οι «87» και ο Παύλος Πολάκης.

Στελέχη πρώτης γραμμής που στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λένε στο documentonews.gr πως ακόμα και αν κατατεθεί πρόταση μομφής, αυτή πιθανότατα δεν θα περάσει από την Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης έχει με το μέρος του και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Παππά.

Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, λένε πως δεν πρόκειται να τον δεχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αν δεν παραδεχθεί το λάθος που τον οδήγησε στη διαγραφή (κάτι που ρεαλιστικά αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο), ενώ για τους «87» ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει πως επιθυμούν την απαξίωση του κόμματος.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-κουρελού, που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια […] Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι, που στηρίζουν μια τέτοια, βολική και ακίνδυνη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου» είπε στη Real, ενώ απάντησε και στην ερώτηση αν πίσω από τους «87» θεωρεί πως κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας:

«Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν. Όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης, σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοικτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα» είπε χαρακτηριστικά.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως το γυαλί ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον πρώην πρωθυπουργό έχει ραγίσει οριστικά και αμετάκλητα. Οι σχέσεις με τους «87» είναι σχεδόν εχθρικές, ενώ ο Παύλος Πολάκης φαίνεται αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους. Ουσιαστικά μιλάμε για ξένους μέσα στο ίδιο κόμμα, με τις επόμενες μέρες να φαντάζουν καθοριστικές…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter