Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ – Ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ – Ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έστρεψε για δεύτερη χρονιά το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών στις σύγχρονες ελληνικές παραστατικές τέχνες της Ελλάδας με την πλατφόρμα grape – Greek Agora of Performance.

Eπισυνάπτεται ένα δελτίο τύπου με διεθνή δημοσιεύματα για το grape κι ένα δελτίο τύπου για τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard, που απονεμήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έστρεψε για δεύτερη χρονιά το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών στις σύγχρονες ελληνικές παραστατικές τέχνες της Ελλάδας με την πλατφόρμα grape – Greek Agora of Performance. Φέτος επισκέφθηκαν την πλατφόρμα περισσότεροι από 60 καλλιτεχνικοί διευθυντές, curators και εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες. Ανάμεσα στους καλεσμένους του grape ήταν και εκπρόσωποι του διεθνούς τύπου οι οποίοι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στις παραστάσεις της πλατφόρμας.  

Εκτενή αφιερώματα στα διεθνή ΜΜΕ

«Μια εβδομάδα συγκλονιστικών εικόνων» γράφει η αρθρογράφος Esther Slevogt της έγκριτης γερμανικής διαδικτυακής πύλης για το θέατρο nachtkritik.de και χαρακτηρίζει το grape ως «μια πλατφόρμα που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης». H δημοσιογράφος επίσης υπογραμμίζει ότι «τα κοινωνικά ζητήματα ή η υποβόσκουσα, φλέγουσα οργή των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας ήταν από τα βασικά θέματα των επιλεγμένων παραγωγών».

H κριτικός Natasha Tripney αναφέρει στην κορυφαία βρετανική εφημερίδα για τις παραστατικές τέχνες The Stage: «Aν και η πλατφόρμα διανύει μόλις το δεύτερο έτος της, η επίδρασή της είναι ήδη αισθητή. Αρκετά από τα έργα του περυσινού προγράμματος έχουν περιοδεύσει διεθνώς ως αποτέλεσμα (της συμμετοχής τους σε αυτήν)». 

Στο άρθρο της με τον εύγλωττο τίτλο «Οι καρποί της αμπέλου», η Natasha Tripney, επίσης συντάκτρια της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής έκδοσης Café Europa, που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό θέατρο, παραθέτει τη συνέντευξη που της παραχώρησε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ στο πλαίσιο του grape 2024.  Μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Ευαγγελάτου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους δημιούργησε το grape: «Η Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει σύστημα ρεπερτορίου. Παρόλο που οι παραγωγές είναι πολλές – πέρυσι έγιναν πάνω από 1000 πρεμιέρες – τα περισσότερα έργα έχουν μια σχετικά σύντομη ζωή. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ελληνικά δεν είναι μια ευρέως ομιλούμενη γλώσσα, σημαίνει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων καλλιτεχνών, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον Χορό ή με έργα που έχουν κυρίως κίνηση, έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς». 

«Το grape αποδίδει καρπούς καθώς επτά από τις παραγωγές του 2023 περιοδεύουν σε άλλες χώρες» γράφει η Nathalie Eckstein στο υψηλού κύρους γερμανικό περιοδικό THEATER DER ZEIT. «Κύριος στόχος της πλατφόρμας είναι να ξαναρχίσει η διεθνής επικοινωνία μεταξύ της τοπικής, πολύ δραστήριας ελληνικής θεατρικής σκηνής και του κόσμου», προσθέτει «αλλά δυστυχώς, κάποια πράγματα χάνονται λόγω του γλωσσικού εμποδίου, το οποίο αποτελεί μια άλλη πτυχή της διεθνούς απομόνωσης, την οποία η Κατερίνα Ευαγγελάτου κάνει ό,τι μπορεί με το grape για να καταπολεμήσει».

 

Ένα ρίσκο που άξιζε να πάρουμε

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Stage η Κατερίνα Ευαγγελάτου, εξέφρασε την έκπληξή της «από το πόσο επιτυχημένη αποδείχθηκε η πλατφόρμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» και επεσήμανε ότι «συνήθως, αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εδραιωθούν». Συμπληρώνει επίσης πως πίστευε ότι «ο κόσμος θα ήταν πιο διστακτικός, επειδή το ελληνικό θέατρο είναι ακόμη συγκριτικά ελάχιστα γνωστό» και ότι «η ελληνική γλώσσα θα αποτελούσε περιοριστικό παράγοντα». 

«Η δημιουργία της πλατφόρμας», αναφέρει η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο The Stage «ήταν ένα ρίσκο από αυτή την άποψη αλλά ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να πάρουμε».

 

Οι καρποί του grape περιλαμβάνουν σημαντικά βραβεία

Στην εντυπωσιακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι τρεις παραγωγές του grape 2024 που εντυπωσίασαν τους θεατές και κέρδισαν τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard

Τα Βραβεία Κοινού απονέμονται από την Εθνική Τράπεζα και την Mastercard, που είναι αποκλειστικοί χορηγοί του grape, και περιλαμβάνουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα. 

Τα Βραβεία Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard  απονεμήθηκαν ως εξής:

Πρώτο βραβείο: «Τα Σκυλιά», Ανέστης Αζάς (Θέατρο)

Δεύτερο βραβείο: «Σφάλμα Σύνδεσης», Γιολάντα Μαρκοπούλου – Ομάδα Station Athens (Θέατρο)

Τρίτο βραβείο: «Borborygmi», Χαρά Κότσαλη (Χορός) 

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι δημιουργοί και οι συντελεστές των παραστάσεων του grape, εκπρόσωποι των χορηγών, των ΜΜΕ και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το grape 2024

 

Η μεγάλη προσφορά του grape στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό

Με την πλατφόρμα grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιτελείται ένα σπουδαίο έργο για τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Γράφονται νέα έργα και γεννώνται παραστάσεις Θεάτρου και Χορού προκειμένου να λάβουν μέρος στο grape και να παρουσιαστούν σε σημαντικά φεστιβάλ και μεγάλες σκηνές του εξωτερικού. Έλληνες  δημιουργοί, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες κερδίζουν αναγνωρισιμότητα, φήμη και πιστό κοινό σε άλλες χώρες και αποκτούν τη δυνατότητα να ανοιχθούν σε νέες συνεργασίες με ξένους συνεργάτες και φορείς. 

Μέσω του grape, οι ελληνικές παραγωγές Θεάτρου και Χορού αποκτούν τη δική τους θέση στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. H Ελλάδα κατακτά μία σταθερή παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη των παραστατικών τεχνών και το grape αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός με διεθνή ακτινοβολία. 

Το 2023, πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η πλατφόρμα grape έδωσε «φτερά» σε επτά παραστάσεις που τώρα περιοδεύουν σε θέατρα και φεστιβάλ άλλων χωρών. Πρόκειται για τις παραστάσεις:

 

  • «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia» του Mario Banushi, που παρουσιάστηκε στις 20 Μαΐου στο Euroregional Theatre Festival – TESZT στην Τιμισοάρα (Ρουμανία) και στις 20 Αυγούστου στο Theater Spektakel στη Ζυρίχη (Ελβετία). Έπονται παρουσιάσεις στο Αμβούργο και την Αμβέρσα μέσα στο 2025.

 

  • «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» του Ανέστη Αζά, που παρουσιάστηκε στις 6 Ιουνίου στο Open The Door Theatre Festival στο Κατοβίτσε και στις 8 Ιουνίου στο JK Opole Theatre στο Οπόλε (Πολωνία).

 

  • «Σιωπή» των RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα, Josef Fruček), που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Κύπρου (στις 14 Ιουνίου στη Λεμεσό και στις 15 Ιουνίου στη Λευκωσία). Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Οπόλε (Πολωνία) τον Δεκέμβριο του 2024.

 

  • «Καταστροφή» του Δημήτρη Μπαμπίλη της ομάδας ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, που  παρουσιάστηκε στις 26 Ιουλίου στο Open Air International Theatre Festival – PrizrenFest στο Κόσοβο. 

 

  • «Θήβα: A Global Civil War» του Παντελή Φλατσούση, που θα παρουσιαστεί στο Festival delle Colline Torinesi του Τορίνο τον προσεχή Οκτώβριο. Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης και στο Open Air International Theatre Festival – PrizrenFest στο Κόσοβο τον Ιούλιο του 2023.

 

  • «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα της ομάδας 4Frontal, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024 στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας στην Κύπρο.

 

grape 2024

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 καλλιτεχνικοί διευθυντές ξένων φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών μέσων ενημέρωσης, με πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Οι δημιουργοί και τα έργα του grape 2024 ήταν: 

-Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια, «Ετυμολογίες», Θέατρο

-Ανέστης Αζάς, «Τα σκυλιά», Θέατρο

-Χαρά Κότσαλη, «Borborygmi», Χορός

-Ζωή Χατζηαντωνίου, «Amalia melancholia, Queen of the Palm Trees», Θέατρο

-Αργυρώ Χιώτη, «Αναψυκτήριο», Θέατρο

-Κατερίνα Ανδρέου, «Bless This Mess», Χορός (διεθνής συμπαραγωγή)

-Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ομάδα Station Athens, «Σφάλμα Σύνδεσης», Θέατρο

-Mario Banushi, «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia», Θέατρο

Το ραντεβού ανανεώνεται για το grape 2025, τον ερχόμενο Ιούλιο

 

Ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard 

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου διοργάνωσε την εκδήλωση απονομής των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας. Ήταν μία γιορτή για την τέχνη   που τα είχε όλα: αγωνία, συγκίνηση, έκπληξη, ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη. Και, πάνω από όλα, είχε τους νικητές, τις τρεις εξαιρετικές καλλιτεχνικές ομάδες που τα έργα τους παρουσιάστηκαν μέσω της πλατφόρμας grape και κέρδισαν την προτίμηση του κοινού. 

Νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard για το grape 2024 είναι η θεατρική παράσταση Τα Σκυλιά του Ανέστη Αζά που κέρδισε το πρώτο βραβείο, η θεατρική παράσταση Σφάλμα Σύνδεσης της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της Ομάδας Station Athens που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και η παράσταση χορού Borborygmi της Χαράς Κότσαλη που κέρδισε το τρίτο βραβείο. Τα βραβεία περιλαμβάνουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα. 

 

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαία μνημεία

«Το grape, η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ, φιλοδοξεί να προβάλει τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες της Ελλάδας εκτός των συνόρων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών 

Επιδαύρου, Δημήτρης Πασσάς. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαία μνημεία. Έχει σύγχρονη, ζωντανή τέχνη που θέλουμε να προβάλλεται και εκτός Ελλάδας». Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Πασσάς ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές του grape για τη σημαντική συμβολή τους. «Eυχαριστούμε ιδιαιτέρως και είμαστε ευγνώμονες στους χορηγούς μας, την Εθνική Τράπεζα και τη Mastercard γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το grape». 

Μέσω της πλατφόρμας grape ελληνικές παραστάσεις Θεάτρου και Χορού έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σε εκπροσώπους κορυφαίων ξένων Φεστιβάλ και Καλλιτεχνικών Σκηνών και να ενταχθούν στα προγράμματά τους. 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και χαρούμενες που βρισκόμαστε εδώ με μια πρωτοβουλία που φάνταζε σαν ένα τρελό όνειρο πριν μερικά χρόνια» ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Ήταν πραγματικά απολαυστικό να γινόμαστε μία φιλόξενη αγκαλιά για όλους αυτούς τους ανθρώπους που με μεγάλη λαχτάρα ήρθαν εδώ να δουν έργα στη δική μας γλώσσα, τόσο την καλλιτεχνική αλλά και την ελληνική. Με την πλατφόρμα αυτή στέλνουμε και την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό».

Επισημαίνοντας επίσης: «Ο λόγος για τον οποίο ήμασταν κάπως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ή γιατί δεν έχουμε μία τέχνη συμπαγή και προκλητική, που να μιλάει με την εποχή της. Η βασική αιτία που τόσο σπάνια βλέπουμε Έλληνες δημιουργούς να ταξιδεύουν ήταν η απουσία μιας συστηματικής πλατφόρμας για την προώθηση και εξαγωγή των ελληνικών παραστατικών τεχνών στο εξωτερικό και αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει το grape από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου». 

 

«Να είμαστε εδώ να δίνουμε πολλά βραβεία για την Ελληνική δημιουργία»

Απονέμοντας το πρώτο βραβείο, η Διευθύντρια Προϊοντικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννα Μίγγου, μαζί με τη Διευθύντρια Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, Ελευθερία Βολιώτη, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να βρισκόμαστε απόψε εδώ σε μια βραδιά αφιερωμένη στη δημιουργικότητα και την έκφραση. Είμαστε συνεργάτες με το Φεστιβάλ αρκετά χρόνια και χαιρόμαστε που είμαστε εδώ να δώσουμε το πρώτο βραβείο». 

Σε ανάλογο πνεύμα εκφράστηκε και η Διευθύντρια Marketing της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Λουκία Χωραφά: 

«Όταν μας είπατε για πρώτη φορά για το grape, αμέσως θελήσαμε να το υποστηρίξουμε, αναγνωρίζοντας την καινοτομία και τον σημαντικό σκοπό του. Το αποτέλεσμα της περσινής χρονιάς, με τα έργα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, μας ενέπνευσε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Για αυτό ενώσαμε δυνάμεις με την Εθνική Τράπεζα, την οποία ευχαριστούμε θερμά, καθώς αντιλήφθηκαν αμέσως τη σημασία του εγχειρήματος. Κλείνω με μία ευχή: να είμαστε εδώ να βραβεύουμε την Ελληνική Δημιουργία για πολλά χρόνια ακόμα».

 

Οι σπουδαίες χορηγικές συνεργασίες στηρίζουν και αναδεικνύουν τις Ελληνικές Παραστατικές Τέχνες

Η Εθνική Τράπεζα και η Mastercard έχοντας αναλάβει την αποκλειστική χορηγία του grape αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης και προβολής της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, καθώς και την προτεραιότητα που έχει το έργο ανάδειξης των Ελλήνων δημιουργών σε «παίκτες» παγκόσμιας εμβέλειας. 

Πολύτιμοι υποστηρικτές του grape είναι επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε που παρέχει τους φιλόξενους χώρους του, το ξενοδοχείο Academias για τη φιλοξενία των καλεσμένων μας και η εταιρεία Κορρές που προσφέρει δώρα στους προσκεκλημένους του grape. 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter