Το γραφικό Λουξεμβούργο σε φωτογραφίες (Photos)

Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ρωμαίους όπου έχτισαν το φρούριο Luciliburgum απ’ όπου προέρχεται και η σημερινή ονομασία. Βέβαια οι ντόπιοι στη συνέχεια υποστήριξαν ότι το όνομα προέρχεται από τις φραγκικές λέξεις Lätzte-bourg, δηλαδή το τελευταίο κάστρο της περιοχής των Αρδεννών, που ήταν η επικράτεια του πρώτου μονάρχη που αναγνωρίζει η χώρα, του Ζίγκφριντ(963).

Μιλάμε για το Λουξεμβούργο, το Μεγάλο Δουκάτο, που είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης και έχει έκταση μόλις 2586 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου το ένα τέταρτο της Κύπρου και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προτελευταία ως προς την έκταση με τελευταία την Μάλτα (μόλις 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Ο πληθυσμός του μόλις υπερβαίνει τις 600 χιλιάδες αλλά το κατά κεφαλή εισόδημα είναι… αστρονομικό: 104.003 $ με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας!

Επίσημες γλώσσες είναι τα Λουξεμβουργιανά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και συνορεύει με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Διασχίζεται από τον ποταμό Μοζέλ, τον Σάοθερ (Σιρ) με τους παραποτάμους του Αλζέτ και Ουρ. Στις όχθες του Αλζέτ είναι χτισμένη και η πρωτεύουσα του Δουκάτου.

Με πλούσιες βροχοπτώσεις, είναι καταπράσινο και σύμφωνα με τον είκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης του 2012, το Λουξεμβούργο είναι μία από τις πρώτες χώρες στην περιβαλλοντική προστασία. Τέταρτη ανάμεσα σε 132 χώρες.

Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, καθώς και μέρους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Eurocontrol).








Luxembourg Leaks

Στα τέλη του 2014 αποκαλύφθηκε ότι δύο υπάλληλοι συμβουλευτικής εταιρείας διέρρευσαν χιλιάδες έγγραφα στα μέσα ενημέρωσης.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου βοήθησαν περισσότερες από 340 μεγάλες εταιρείες να ελαχιστοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι συμφωνίες αυτές αφορούν το διάστημα 2002 – 2010. Αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, χρησιμοποιώντας την μέθοδο του tax ruling και της δημιουργίας θυγατρικών.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα μέσα ενημέρωσης που συνεργάζονται μαζί της.

Στα 28.000 έγγραφα που περιήλθαν στα χέρια των ερευνητών δημοσιογράφων «φιγουράρουν» επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Pepsi, τα IKEA, η Amazon, η Deutsche Bank, η Apple, η Credit Agricole.

Φέρονται να εξοικονόμησαν δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη συμφωνία τους με το Μεγάλο Δουκάτο.

Οι εταιρείες απαντούν πως οι φορολογικές πρακτικές τους δεν είναι παράνομες.

Οι αποκαλύψεις έφεραν σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος διατελούσε πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας την επίμαχη περίοδο.

Η ιστορία της περιοχής 

Τον 9ο αιώνα προσαρτήθηκε στο βασίλειο της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης) και το 963 έγινε κομητεία. Το 1354 έγινε δουκάτο. Υπαγόταν κατά διαστήματα στους Βουργουνδούς, τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τελικά στους Ολλανδούς. Ύστερα από τη βελγική Επανάσταση του 1830 το Λουξεμβούργο τέθηκε υπό τον έλεγχο των επαναστατών. Σύμφωνα με τη συνθήκη του 1831 ένα τμήμα της χώρας περιήλθε στη βελγική επικράτεια, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, που συνιστά έκτοτε την επικράτεια του δουκάτου, αποδόθηκε στο ολλανδικό στέμμα με το δικαίωμα συμμετοχής στη γερμανική ομοσπονδία. Το 1867 ανακηρύχτηκε ουδέτερο κράτος παραμένοντας υπό ολλανδική επικυριαρχία έως το 1890, οπότε έγινε ανεξάρτητο κράτος με ηγεμόνα τον Αδόλφο του Νασσάου.

Κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους η χώρα καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί κάτοικοι που διέφυγαν πολέμησαν στον τακτικό Γαλλικό στρατό. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα προσαρτήθηκε επίσημα στο Γ΄ Ράιχ και μέρος του πληθυσμού υποχρεώθηκε να στρατευθεί στη Βέρμαχτ. Εντούτοις, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από το εργατικό δυναμικό της χώρας, που αρνήθηκε, με απεργίες και σαμποτάζ, να ενταχθεί στην ευρύτερη βιομηχανική δύναμη του Ράιχ. Αρκετοί από αυτούς που στρατεύτηκαν στη Βέρμαχτ αυτομόλησαν στον εχθρό, ιδιαίτερα στο Ρωσικό μέτωπο, και άλλοι εντάχθηκαν στην αντίσταση των Βέλγων και Γάλλων μακί. Οι αυτομολήσαντες προς τους Ρώσους κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο του Ταμπόρ και χρειάστηκε καιρός μετά την απελευθέρωσή τους για να γυρίσουν, πεζοί οι περισσότεροι, στην πατρίδα τους.

Το 1944 η χώρα έγινε επίσης γνωστή από τη Μάχη των Αρδεννών της οποίας το νοτιότερο άκρο με τον μεγαλύτερο βαθμό εισχώρησης των Γερμανικών δυνάμεων σε βάρος των Συμμάχων έγινε στο Λουξεμβούργο.

Το Λουξεμβούργο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ευρωπαϊκής Ένωσης) και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν, ένας από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Πληροφορίες: wikipedia

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ετικέτες