Το γνωστό και άγνωστο επιτελείο του Κασσελάκη (Photos)

Οι άνθρωποι που τον πλαισίωσαν στην προεκλογική εκστρατεία του σκιαγραφούν το προφίλ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποκαλούν όλοι με το μικρό του όνομα, όπως ακριβώς κάνει κι εκείνος. Είναι «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας». Ενας «ροκ σταρ». Ανθρωπος «αυθόρμητος» που σε κερδίζει με την αμεσότητά του. Είναι «αυθεντικός», «δεν το παίζει παντογνώστης, κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος».

Δείτε επίσης: Κασσελάκης από Βόλο: Ο κόσμος έχει αφεθεί στη μοίρα του – Οι νέες γενιές θα πληρώσουν το μαλλί (Photos)

«Δεν είναι ο κλασικός πολιτικός. Του αρέσουν τα λίγα και καθαρά λόγια», «είναι ικανός να πετύχει κάθε στόχο που θέτει». Και, τέλος, «δεν είναι κατασκεύασμα, δεν τον κάναμε εμείς. Είναι κανονικός άνθρωπος».

Είναι ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τα μάτια στενών συνεργατών του και εθελοντών της προεκλογικής εκστρατείας του που περιγράφουν στο Documento τα στοιχεία της προσωπικότητας του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τους έκαναν να τον εμπιστευτούν και να δηλώνουν σήμερα θερμοί υποστηρικτές του αλλά και μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας.

«Δεν είχε ποτέ ανάγκη να βιοποριστεί από την πολιτική αλλά έχει την πολιτική μέσα του ως μια ανάγκη για να προσφέρει στο κοινό καλό» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Τζούλιαν Χατζίου, συντονιστής του γραφείου εθελοντών, ο οποίος μας αποκαλύπτει, όπως και οι άλλοι άνθρωποι του προέδρου που μίλησαν στο Documento, στιγμιότυπα από την προεκλογική εκστρατεία του που δεν κατέγραψαν οι κάμερες.

Διαβάστε επίσης: Βόλος: Ο διάλογος του Στέφανου Κασσελάκη με νεαρό πλημμυροπαθή: «Κράτα γερά» (Video)

«Υπήρχε ταπεινότητα»

O Tάσος Γιαννόπουλος, εθελοντής της οργανωτικής του ομάδας, μιλώντας στο Documento περιέγραψε πώς «ο ένας έφερνε τον άλλο», σχηματίζοντας στην ουσία μια ομάδα εντελώς αυθόρμητα. Το βράδυ της πρώτης Κυριακής όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, αλλά, όπως μας είπε ο Τ. Γιαννόπουλος, «ο Στέφανος ήταν πολύ προσγειωμένος και έλεγε: “Τα πήγαμε καλά, σηκώνουμε μανίκια και συνεχίζουμε”. Αυτό ήταν διάχυτο σε όλους μας, υπήρχε ταπεινότητα».

Συνεχίζοντας περιγράφει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν να σταθεί στο πλευρό του και να τον στηρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ποτέ δεν επέτρεψε να μπει αρνητικότητα στο γραφείο. Το πολύ εντυπωσιακό ήταν πως νιώθαμε ότι βρισκόμασταν δίπλα σε ένα ροκ σταρ» είπε, εξηγώντας μας ότι από τη δεύτερη μέρα τούς αποκαλούσε με το μικρό τους όνομα, «έδειχνε ενδιαφέρον, δεν έκλεινε την πόρτα και μετά τέλος. Είναι αυθεντικός, σε κερδίζει αμέσως αυτό πάνω του» και θυμάται πως είχε μια φίλη που δεν ήθελε ούτε να τον ακούει. «Συναντήθηκαν τυχαία σε μια καφετέρια στο Μετς. Μίλησαν γύρω στα δέκα λεπτά και η φίλη μου έφυγε έχοντας αλλάξει εντελώς την εικόνα της γι’ αυτόν. Αυτό εννοώ όταν λέω αυθεντικότητα, έδειξε ενδιαφέρον και την κέρδισε» σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς βίωσε την έντονη πόλωση με τη συνυποψήφιά του Εφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι τίποτε δεν επηρέασε ποτέ το πολύ καλό κλίμα που υπήρχε στο γραφείο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ακούσαμε από όλους.

Οι έντονες στιγμές σε προεκλογική περίοδο είναι πολλές, όμως ο Τ. Γιαννόπουλος δεν μπορεί να ξεχάσει τη φρενίτιδα των τηλεοπτικών μέσων και μας μεταφέρει με περίσσια σιγουριά πως «ό,τι έκανε ήταν αυθόρμητο, τίποτε δεν σκηνοθετήθηκε. Γι’ αυτό ακριβώς και έγινε όλος αυτός ο ντόρος», όπως εκτιμά ο ίδιος, «με τον λανθασμένο όρο που χρησιμοποίησε σχετικά με το “παράνομο κρατίδιο” της Κύπρου. Είναι αυθόρμητος και νομίζω γι’ αυτό κέρδισε».

Αν κάποιοι λένε ότι όλα ξεκινάνε από την οικογένεια, η περίπτωση του Στέφ. Κασσελάκη το επιβεβαιώνει. «Υπέροχοι άνθρωποι και διακριτικοί, ποτέ δεν μας κοίταξαν αφ’ υψηλού» είπε για την οικογένεια του νέου προέδρου και πρόσθεσε πως η αγάπη που έχουν μεταξύ τους φαίνεται σε κάθε στιγμή. Σχολιάζοντας τη σχέση που έχει με τον Τάιλερ, μας είπε ότι είναι «μια πολύ υγιής σχέση, που όλοι θα θέλαμε να έχουμε».

«Δεν το παίζει παντογνώστης»

Ο Τζ. Χατζίου θυμήθηκε ότι με τον Στέφ. Κασσελάκη γνωρίστηκε εντελώς τυχαία, στην τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα: «Δεν ήταν ο κλασικός πολιτικός που θα πεις ένα γεια και θα βγάλεις μια φωτογραφία. Εκείνο το βράδυ συζητήσαμε για περίπου 40 λεπτά, χτίσαμε μια σχέση φιλίας. Πρώτα γίναμε φίλοι και μετά συνεργάτες».

Τον χαρακτήρισε απλό άνθρωπο και παράλληλα μοναδικό. Πάντα τον έβλεπε ήρεμο, με αγάπη, να δουλεύει ταπεινά και, όπως είπε στο Documento, «ποτέ δεν τον ένιωσα τοξικό, μέρα με τη μέρα γινόταν καλύτερος. Δεν θέλει πολλά πολλά, μόνο κοφτά λόγια και καθαρά. Σου βγάζει μια οικειότητα ακόμη και αν του μιλήσεις για λίγο. Του αρέσει να μαθαίνει, θέλει να μαθαίνει. Δεν το παίζει παντογνώστης, κάθε μέρα γίνεται καλύτερος». Η στιγμή που δεν θα ξεχάσει είναι την Κυριακή των τελικών αποτελεσμάτων, όταν οι δυο τους αγκαλιάστηκαν, γεγονός που του προκάλεσε συγκίνηση και δάκρυα. «Ημουν τόσο χαρούμενος και τόσο περήφανος» μας είπε.

«Εχει την πολιτική μέσα του»

Από την προεκλογική εκστρατεία δεν θα μπορούσε να λείπει η ψυχολογική καταπόνηση, ωστόσο δεν λειτούργησε αρνητικά για τον Τζ. Χατζίου, εφόσον ο Στέφ. Κασσελάκης παρέμεινε το ίδιο άτομο που γνώρισε τον Μάιο: «Δεν είχε ποτέ ανάγκη να βιοποριστεί από την πολιτική αλλά έχει την πολιτική μέσα του ως μια ανάγκη για να προσφέρει στο κοινό καλό. Η εξουσία φθείρει, είναι ένα στοίχημα αυτό. Είναι γεγονός ότι δεν έχει ανάγκη από την πολιτική αλλά η ελληνική πολιτική έχει ανάγκη από άτομα όπως ο Στέφανος. Πιστεύω πως θα παραμείνει σε αυτό το πλαίσιο να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος».

Ενας από τους στενούς συνεργάτες του Στέφ. Κασσελάκη, ο Βαγγέλης Σκούφας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη συντονιστική ομάδα, διακρίνει στον νέο πρόεδρο έναν άνθρωπο απαλλαγμένο από υπεροψία, ειλικρινή, ικανό να πετύχει κάθε στόχο που θέτει.

«Ο Στέφανος» μας είπε ο Βαγγ. Σκούφας «άνοιξε την καρδιά του στην κοινωνία και η κοινωνία είδε σε αυτόν την ελπίδα. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και που βλέπει με αισιοδοξία διεξόδους σε όλα με συγκινεί. Δεν κρύβει τα λόγια του, είναι πάντα δίπλα σε όσους τον χρειάζονται και προσπαθεί να δίνει χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα». Ενα από τα πράγματα που έχει να θυμάται είναι η ημέρα της νίκης, «όταν ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον σύντροφό του και τον κάλεσε να έρθει στην εξέδρα, καθώς –όπως και κάθε άλλος άνθρωπος– ήθελε να ζήσει χωρίς διακρίσεις την οικογενειακή αυτή χαρούμενη στιγμή της ζωής του».

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στενή συνεργάτιδα του Στέφ. Κασσελάκη, μίλησε επίσης για μια ομάδα ανθρώπων που μοιράστηκαν την ίδια ανησυχία για την ανασυγκρότηση της παράταξης και του κεντροαριστερού χώρου. Η ίδια σαν «μάνα του λόχου» κατείχε οργανωτικό ρόλο, φροντίζοντας παράλληλα για τα ζητήματα της επικοινωνίας.

«Καθαρό βλέμμα» και «στέρεα επιχειρήματα»

«Το προξενιό» ανέφερε η Δ. Αυγέρη «έγινε μέσω του Μανώλη Καπνισάκη και ακολούθησε μια πολιτική συνάντηση απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Δεν με ενδιέφερε ούτε το αριστερό ούτε το δεξιό του προφίλ» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτά που την κέρδισαν από την πρώτη στιγμή ήταν το καθαρό του βλέμμα αλλά και η στερεότητα των επιχειρημάτων του. «Ηταν από τους λίγους που κάναμε μια πολύ σοβαρή πολιτική συζήτηση και με μεγάλη παρρησία έδιναν τις απαντήσεις σε σκληρές ερωτήσεις» συμπλήρωσε.

Η Παρασκευή πριν από το διαρκές συνέδριο, που περίμεναν τυπικά να κλειδώσει η υποψηφιότητά του, αλλά και το πρωί του Σαββάτου, όπως εξομολογείται η Δ. Αυγέρη στο Documento, ήταν για εκείνη έντονη στιγμή: «Σαν μια οικογένεια, κάτι που πετύχαμε σε μικρό χρονικό διάστημα, ετοιμαζόμασταν και φύγαμε από το πατρικό σπίτι του Στέφανου για να πάμε στην παρθενική του ομιλία. Είχα το δικό μου αυτοκίνητο, οδηγούσε ο άντρας μου και ο Στέφανος καθόταν μπροστά». Για τον ίδιο είχε να πει: «Τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ η κοινωνική γείωση και η κοινωνική αναφορά, το συγκεκριμένο, κάτι για το οποίο κατηγορείται, αυτό είναι η Αριστερά στην πράξη. Δεν έχουμε έλλειμμα θεωρίας, έχουμε εφαρμοσμένη πολιτική. Αυτό σε κερδίζει, έτσι καταλαβαίνεις ότι έχει εμπειρία. Κέρδισε ο Στέφανος γιατί κέρδισε η κοινωνία, κέρδισε ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι το ζητούμενο» κατέληξε η Δ. Αυγέρη.

«Δεν έκανα εγώ είδωλο τον Στέφανο»

Ο Νίκος Σούλης είναι ο σκηνοθέτης των προεκλογικών βίντεο του Στέφ. Κασσελάκη και έχει περάσει πολλές ώρες δίπλα του. Η πρώτη συνεργασία τους ήταν το πρώτο βίντεο με το οποίο συστήθηκε στον κόσμο.

Είχε αναλάβει τα βίντεο της καμπάνιας, όχι αυτά που ανέβαιναν στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία γύριζε απευθείας μόνος του ο Στέφ. Κασσελάκης. «Εκανα αυτά που είχαν κάποιο σενάριο και είχαν κινηματογραφικές απαιτήσεις. Δεν μεσολάβησε κάποια διαφημιστική ή κάποια εταιρεία επικοινωνίας» μας είπε. Συνέχισε εξηγώντας μας ότι η επαφή τους ήταν άμεση και οι ιδέες ήταν αρχικά του Στέφανου, όπως άλλωστε και τα κείμενα. Στο μόνο που παρενέβαινε ήταν ότι πρόσφερε τη βοήθειά του σε κάποιες λέξεις.

Θυμάται ότι ένα απόγευμα χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άκρη του ακουστικού ήταν ο Στέφ. Κασσελάκης, ο οποίος είχε την ιδέα να γυρίσει ένα βίντεο στο Σούνιο. «Του είπα να πάμε το ξημέρωμα, όπως κι έγινε. Θέλαμε να δώσουμε τον συμβολισμό με το ξημέρωμα και βεβαίως με τον συγκεκριμένο χώρο που είναι ένα μνημείο αρχαιότερης μνήμης, δεν είναι το αντίστοιχο της Μακρονήσου, παρόλο που ο ήλιος βγαίνει πάλι πίσω από τη Μακρόνησο».

Γιατί στο Σούνιο; «Εχει να κάνει με μια συζήτηση που είχαμε σχετικά με τα σύμβολά μας, που τα έχουμε παραδώσει όλα στην ακροδεξιά. Εμείς απαγορεύεται να βγούμε με την κολόνα, απαγορεύεται να δούμε μια ελληνική σημαία. Υπάρχει μια αυτολογοκρισία στην Αριστερά, αν θέλεις, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το πατριωτικό σύμβολο».

«Ενας κανονικός άνθρωπος»

«Ηρθε τα ξημερώματα και με πήρε ο ίδιος, τρία άτομα το κάναμε, μη φανταστείς μεγάλα συνεργεία. Είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι κατασκευασμένα, δεν έκανα εγώ είδωλο τον Στέφανο» σχολίασε. Η συνεργασία τους ήταν άψογη, αφού σύμφωνα με τον Ν. Σούλη «ο Στέφανος είναι κανονικός άνθρωπος, που μιλάμε όπως μιλάω με τους φίλους μου καθημερινά, χωρίς στεγανά. Μου αφέθηκε πάρα πολύ, ποτέ δεν μου είπε “μην το κάνεις αυτό”, “μην το δείξεις εκείνο”. Ηταν πάρα πολύ άνετος με την εικόνα του, δεν την έφτιαχνε. Του έδινα κάποιες σκηνοθετικές συμβουλές, όπως πώς να περπατήσει, δεν του άλλαξα κάτι από αυτό που έχει και όταν συμβούλευα ήταν μόνο για την άρθρωση του λόγου». Ενα από τα πράγματα που τον εντυπωσίασαν στον νέο πρόεδρο ήταν η ταχύτητα της αναγνωσιμότητάς του: «Την πρώτη φορά που πήγαμε να κάνουμε το γύρισμα παραγγείλαμε καφέδες και τους έφερε ένα παλικάρι. Σε μια εβδομάδα μέσα που πήγαμε για το δεύτερο, το παιδί μπαίνοντας μέσα φώναξε κόσμο και άρχισε να φωτογραφίζεται με τον Στέφανο».

Σχετικά με τη σχέση του νέου προέδρου με τη δημοσιότητα, ο Ν. Σούλης σχολίασε πως το χαίρεται πολύ και δεν το κρύβει, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η συμπεριφορά του δεν άλλαξε καθόλου, παρά τα φώτα που δεν σταματούσε να προσελκύει. Οι δυο τους είναι πλέον σαν φίλοι, αφού ακόμη και τις στιγμές που χαιρόταν με την οικογένειά του δεν τον άφηνε απέξω, «κι έμενα αυτό με τιμά», όπως τόνισε.