Το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ Δύσης- Ρωσίας αυξάνει τις τιμές της ενέργειας

Όσο η Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειμερινό ψύχος και η ζήτηση ανεβαίνει, τόσο οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν ενόσω η προμήθεια παραμένει στάσιμη εν μέσω ενός γεωπολιτικού μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία.

Εντός της εβδομάδας οι θερμοκρασίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένεται να πέσουν υπό το μηδέν Κελσίου και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δε φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα αφού η πτώση της ισχύς των ανέμων έχουν επηρεάσει την παραγωγικότητα τους.

Την ίδια στιγμή το γεωπολιτικό παίγνιο που διαδραματίζεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία έχει οδηγήσει στην πτώση της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν είδει αντιποίνων.

Ταυτόχρονα, ο έτοιμος για λειτουργία αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει Ρωσία και Γερμανία, Nord Stream 2, έχει «παγώσει» έπειτα από απόφαση των γερμανικών αρχών που σαφώς έχει πολιτικές διαστάσεις.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, ειδικά η «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ που έχει αναλάβει και το Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί πως το Βερολίνο βρίσκεται εκβιαζόμενο από το Κρεμλίνο και κρατάει σκληρή στάση έναντι του Πούτιν.

Η Gazprom από τη μεριά της το περασμένο σαββατοκύριακο μείωσε την παροχή φυσικού αερίου συμπαρασύροντας τις ενεργειακές τιμές προς τα πάνω, πιέζοντας ταυτόχρονα την γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί υπό ευνοϊκότερους όρους. Όλα αυτά όταν τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα βρίσκονται στο 60% και συνεχώς μειώνονται.

Ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις και ο υψηλόβαθμος ρώσος πολιτικός και πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας της Δούμας, Πάβελ Ζαβάλνι, δήλωσε πως αναμένει οι παραδόσεις στον Nordstream 2 θα ξεκινήσουν από Γενάρη, μολονότι οι Γερμανοί διαμηνύουν πως δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για τον αγωγό στο πρώτο εξάμηνο του ’22.

Ωστόσο, ο Γενάρης φαντάζει μακριά όταν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ανέβει κατά 600% από πέρυσι και 8.8% την Δευτέρα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χαρακτηριστικά ο ηλεκτρισμός στην Γαλλία ξεπέρασε τις τιμές του 2009, στη Γερμανία έφτασαν στο τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της ενώ στην ολλανδική αγορά ηλεκτρισμού η τιμή έχει διαμορφωθεί σχεδόν στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας πέραν των προφανών αυξήσεων, επηρεάζει και μακροοικονομικούς δείκτες όπως ο πληθωρισμός που έχει γίνει ο χειρότερος εφιάλτης τόσο των οικονομολόγων όσο και των πολιτικών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει ανέλθει στο 4,9% αυξάνοντας τις τιμές, οδηγώντας ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής, τραβώντας φρένο επί της ουσίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πίεση στις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό καθώς επίσης και το δυσθεώρητο κόστος της πράσινης μετάβασης δημιουργεί μεγάλα ρίσκα για την πολιτική βιωσιμότητα και σταθερότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Εάν τα κίτρινα γιλέκα εμφανίστηκαν σε ανύποπτη στιγμή για έναν «πράσινο» φόρο στα καύσιμα, τότε η ενδεχόμενη επανεμφάνιση τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δημιουργήσει ένα εξεγερσιακό κλίμα που δύσκολα θα μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με την καταστολή.

Από την άλλη, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα όλα πάνε καλά.

Ετικέτες