Το «Φλουρή» κωνσταντινάτο της ενημέρωσης

Το «Φλουρή» κωνσταντινάτο της ενημέρωσης

∆ιαβάζω µεν µε ενδιαφέρον όσα γράφονται για την ελεύθερη πτώση της Ελλάδας στις κλίµακες ελευθερίας του Τύπου, αλλά και µε θυµηδία ταυτόχρονα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καµία κλίµακα ή σκάλα την οποία µπορεί να ανέβει κάποιος για να καταφέρει να παρατηρήσει όσα συµβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ. Ας το εκφράσω διαφορετικά: άντε και βάζεις όλα τα εργαλεία µετρήσεων του φαινοµένου «Τύπος στην Ελλάδα», ποιο µπορεί να αποδώσει το «πετσωµένο Μέσο»; Οπότε όταν βγαίνει το τρολ της κυβέρνησης Ιωάννης Οικονόµου ο Φεϊκατζής και µιλά για λάθος µετρήσεις από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ή το Ινστιτούτο του Reuters έχει απόλυτο δίκιο. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ένα ιδιαίτερο φαινόµενο που δεν µπορεί να αποδοθεί µε µετρήσεις και κριτήρια που υπάρχουν στην αλλοδαπή.

Πάρτε για παράδειγµα τι έγινε µετά τη γνωστοποίηση πως η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φλουρή κατέθεσε απαλλακτική πρόταση για τον Κώστα Βαξεβάνη και τους υπόλοιπους δηµοσιογράφους τους οποίους επιχείρησαν να εµφανίσουν ως σκευωρούς της Novartis. Το σύνολο των συστηµικών Μέσων ξέχασε να το αναφέρει στους τίτλους, στους οποίους επιµελώς ανέφερε ότι παραπέµπονται ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος και οι εισαγγελείς. Οταν ασκήθηκαν οι διώξεις ή πήγαν για απολογίες οι δηµοσιογράφοι οι τίτλοι τούς περιέγραφαν ως κακούργους. Οταν η εισαγγελέας τους χαρακτήρισε αθώους ήταν απλώς µεσηµέρι Τρίτης και είχε λιακάδα.

Αντιγράφω τίτλους µετά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέα Φλουρή, η οποία µάλιστα πέταξε εκτός το µεγάλο µέρος του κατηγορητηρίου. Σκάι: «Novartis, παραποµπή σε δίκη για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο ακόµη Εισαγγελείς». «Πρώτο Θέµα»: «Novartis, Παραποµπή στο Ειδικό ∆ικαστήριο των Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη». The Toc (πρόκειται για το σάιτ που διευθύνει ο «αν κατάλαβα καλά» Μανόλης Καψής): «Novartis, Παραποµπή Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη στο Ειδικό ∆ικαστήριο». Iefimerida: «Novartis, παραποµπή στο Ειδικό ∆ικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη».

Εδώ δεν έχουµε δηµοσιογραφική προσέγγιση ή κρίση, αλλά ανατριχιαστική οµοιοµορφία που θυµίζει εµφάνιση φυλακισµένων στα κάτεργα. Σαν να έγραψε ένα αόρατο χέρι τίτλους και ρεπορτάζ. Σε όσους βιαστούν να πουν ότι ήταν το θέµα τέτοιο που αν είχες µια προσέγγιση, τέτοιον τίτλο θα έβαζες θα προτείνω να ανατρέξουν στα θέµατα µεγάλης πολιτικής σηµασίας που δηµοσιεύουν τα συγκεκριµένα σάιτ. Εχουν πανοµοιότυπους τίτλους βγαλµένους από την έµπνευση κάποιου συγγραφέα non paper. Σας άφησα για το τέλος το καλύτερο. Αν ανατρέξετε µέσα στα ρεπορτάζ για την εισαγγελική πρόταση της Ελ. Μετσοβίτου-Φλουρή, θα δείτε ότι τη γράφουν λάθος ως «Φουρλή». Ο αόρατος κοινός αρχισυντάκτης λοιπόν έκανε το ίδιο λάθος, επιβεβαιώνοντας ότι ένα είναι το κέντρο. Τώρα αν είναι στο Μαξίµου ή σε άλλο νοικιασµένο γραφείο γι’ αυτό τον σκοπό, είναι άλλο θέµα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter