Το φιλμ «75 μέρες» αφηγείται την ιστορία ενός ανατριχιαστικού εγκλήματος που συγκλόνισε την Ισπανία στα 90s

Τον Νοέμβριο του 1992 στην Αλκάσερ, μια μικρή πόλη σχεδόν 9.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, τρία κορίτσια γύρω στα 14-15 εξαφανίζονται. Την τελευταία φορά που τις είδαν ζωντανές έκαναν οτοστόπ για να πάνε στην ντισκοτέκ μιας κοντινής πόλης.

Η αστυνομία, σε ένα από τα πολλά λάθη που έκανε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αρχικά δεν δίνει πολλή σημασία, θεωρώντας ότι τα κορίτσια απλώς το έχουν σκάσει. Στις ανησυχίες των γονιών των κοριτσιών που λένε ότι οι κόρες τους δεν συνηθίζουν να απουσιάζουν τόση ώρα, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος απαντούν ότι πρέπει να περάσουν 24 ώρες προτού δηλώσουν την εξαφάνισή τους. Οι μέρες περνούν αργά και βασανιστικά ώσπου δυόμισι μήνες αργότερα ένας χωρικός εντοπίζει σε μια απομονωμένη περιοχή τις σορούς τριών ανθρώπων. Η αποκάλυψη της ταυτότητας των τριών εξαφανισμένων κοριτσιών της Αλκάσερ σοκάρει ολόκληρη τη χώρα, η οποία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Το έγκλημα αυτό συνέβη σε μια περιοχή με μικρά χωριά, όπου τα κορίτσια ήξεραν σχεδόν τους πάντες. Εξάλλου μια φίλη τους που δεν ήταν μαζί τους εκείνο το βράδυ κατέθεσε ότι ποτέ δεν έκαναν οτοστόπ στα τυφλά: πάντα έμπαιναν σε αμάξια ανθρώπων που ήδη γνώριζαν, κάτι που πρόσθεσε μια ακόμη φρικιαστική διάσταση στα όσα έρχονταν σιγά σιγά στο φως. Εκτός από ένα μάρτυρα –που αγνοήθηκε κατ’ εξακολούθηση– δεν υπήρξαν ουσιώδη στοιχεία.

Και οι λίγες πληροφορίες που είχε στα χέρια της η αστυνομία είτε δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη είτε «αξιοποιήθηκαν» με εγκληματικά ελλιπείς και ερασιτεχνικούς χειρισμούς. Πράγμα που σημαίνει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας. Τα γεγονότα αυτά αναπαριστά το φιλμ «75 μέρες» του Μαρκ Ρομέρο που κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από τις 7 Σεπτεμβρίου. «Αυτή η ταινία είναι προϊόν δεκαετούς έρευνας και προετοιμασίας κατά την οποία πραγματοποίησα σχολαστική μελέτη της υπόθεσης μέσα από τα αρχεία της αστυνομίας και των εφημερίδων. Οτιδήποτε συμπεριλήφθηκε στο σενάριο προέρχεται από ένα φάκελο άνω των 4.000 σελίδων, από 1.800 αποκόμματα του Τύπου, από αυτοψίες, ψυχιατρικές εκθέσεις, εκθέσεις εγκληματολόγων και συνεντεύξεις με άτομα από την Αλκάσερ που σχετίζονται με την υπόθεση» λέει ο σκηνοθέτης για το αστυνομικό θρίλερ του, που ξεσκεπάζει τα παρασκήνια ενός εγκλήματος που ακόμη αναζητά απαντήσεις. Η αληθινή ιστορία της δολοφονίας των τριών κοριτσιών αποδόθηκε και στη μικρή οθόνη με τη μορφή της ισπανικής σειράς ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων «Οι φόνοι της Αλκάσερ» του Netflix.