Το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ γελοιοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκθέτει την Αδειλίνη

Το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ γελοιοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκθέτει την Αδειλίνη

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το έγκλημα των Τεμπών μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο μετά από περίπου ενάμιση μήνα. Εδώ και μερικές ημέρες, επιχειρήθηκε να κλονηθεί επικοινωνιακά, ακόμα και στο σύνολό του, όχι μόνο για το κομμάτι της πυρόσφαιρας. Από το μπρος-πίσω του Οργανισμού, έκθετος είναι και ο Άρειος Πάγος αφού έσπευσε να παρέμβει με αφορμή την αρχική τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου η οποία όμως τελικά άλλαξε και το πόρισμα παραμένει ως έχει. Μάλιστα, ακόμα περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν από τη στιγμή που ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στην έκθεση του δεν επικαλείται σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, αλλά αυτό που ζητήθηκε ήταν να να δουν τις παραμέτρους του μοντέλου στο ελληνικό πείραμα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ένας μίνιμουμ στόχος όσων κωμικοτραγικών συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, ήταν να επηρεαστεί όσο γίνεται η κοινή γνώμη που είναι και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλαδή που από την πρώτη στιγμή δεν είδε τίποτε άλλο από προσωπικές ευθύνες εργαζομένων στα τρένα. Εννοείται πως από την πρώτη στιγμή υιοθέτηση τα έλαια σιλικόνης χωρίς καν να το αμφισβητεί.

Αφού δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με τις συνεχείς επιθέσεις, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του φορέα που οι ίδιοι δημιούργησαν και που σε πρώτο χρόνο στήριξαν με τις δηλώσεις τους.

Και αφού απέτυχαν να επηρεάσουν την Κοινή Γνώμη από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους επιχείρησαν μέσω… ερευνητών και Πανεπιστήμιων επιστρατεύοντας ψέματα. Ένα εξ αυτών ήταν η αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Η στροφή της κυβέρνησης, ενδεχομένως και μετά την «παρέμβαση» των ειδικών να αμφισβητηθεί το πόρισμα κατέληξε σε ένα πλήρες φιάσκο, αφού το πόρισμα παραμένει στο ακέραιο και δεν αλλάζει.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη για Τέμπη: Έγγραφο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ξεσκεπάζει το… σόου της ΝΔ

ΕΟΔΟΣΑΑΜ: Αλλαγή θέσης μέσα σε 24 ώρες

Στις 7 Απριλίου στο πρακτικό αναφέρεται πως πρέπει να γίνει αλλαγή ως προς τα αίτια της πυρόσφαιρας και στις 8 Απριλίου ότι στηρίζουν απόλυτα το πόρισμα για την άψογη εργασία της ομάδας. Εκεί σημειώνεται μάλιστα  «ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει».

Στο πόρισμα υπάρχει τεχνική έκθεση για την πυρόσφαιρα, τα έλαια σιλικόνης και το άγνωστο καύσιμο που υπογράφεται από τον καθηγητή Χημικής Μηχανικής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Αερολυμάτων & Σωματιδίων του ΑΠΘ Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο.

Το πόρισμα

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης και της Πίζας αλλά την τεχνική έκθεση του συγκεκριμένου καθηγητή Κωνσταντόπουλου.

Στο πόρισμα του Οργανισμού αναφερόταν με σαφήνεια ότι αυτό που ζητήθηκε από την Γάνδη ήταν να να δουν τις παραμέτρους του μοντέλου στο ελληνικό πείραμα. Δεν ζητήθηκε ποτέ να ασχοληθούν οι ξένοι πανεπιστημιακοί με την ουσία της έκρηξης στα Τέμπη.

Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η έκθεση του καθηγητή του Αθανάσιου Κωνσταντόπουλου, αναφέρει ότι «τα 2400 κιλά πυριτιούχου λαδιού μετασχηματιστή θα απέδιδαν περίπου 1,94 μετρικούς τόνους διοξειδίου του πυριτίου (SiO₂) ως κατάλοιπο καύσης, το οποίο θα διασκορπιζόταν σε όλες τις επιφάνειες και θα άφηνε μια χαρακτηριστική λευκή, σκονισμένη υφή παντού. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση, εκτός από λίγες τοπικά περιορισμένες περιοχές όπου κάηκε το λάδι μετασχηματιστή.»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λήψη δειγμάτων έγινε με καθυστέρηση 29 ημερών από το δυστύχημα στο Κουλούρι και μόνο μετά από αίτημα των οικογενειών των θυμάτων.

«Τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης (που διενεργήθηκε από το επίσημο Χημείο του Κράτους) κρίθηκαν μη καταληκτικά, λόγω της καθυστέρησης και της επιμόλυνσης του χώρου».

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Έως και 19 τόνους υδρογονάνθρακες μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία – Το πόρισμα Μιχόπουλου

Στην έκθεση του καθηγητή του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι βρέθηκαν ίχνη διαφόρων υδρογονανθράκων, ανάμεσά τους και ίχνη ξυλολίου ενώ όταν πραγματοποιήθηκε δεύτερη δειγματοληψία και ανάλυση τον Οκτώβριο του 2023, δύο δείγματα από το ακριβώς ίδιο σημείο δεν περιείχαν καθόλου ξυλόλιο, γεγονός που δείχνει ότι το ξυλόλιο δεν είναι συνήθως παρόν στο περιβάλλον λόγω ρύπανσης ή φυσικών αιτίων. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η παρουσία ξυλολίου στο πρώτο δείγμα ήταν ανώμαλη.

Η παρέμβαση της Γεωργίας Αδειλίνη που «είδε» Λακαφώση

Αν όλα αυτά τα ερωτήματα συνδεθούν με το γεγονός πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, έσπευσε να ζητήσει κατεπείγουσα παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί «κάτω από ποιες συνθήκες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας «άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων», σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε.

Όλο το σύστημα Μαξίμου έχει ένα στόχο στην αντεπίθεσή του στις κατηγορίες. Αυτό που βασικά θέλουν μέσα από τη σύγχυση, είναι να σπείρουν τις αμφιβολίες στο ίδιο το πόρισμα αφού δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν το συμβάν και τους 57 νεκρούς.

Όλο το σύστημα Μητσοτάκη είχε ως στόχο να αμφισβητήσει διά της επανάληψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εξάλλου η ίδια η Γωργία Αδειλίνη σπεύδει να ζητήσει διάψευση του συγκεκριμένου σημείου του πορίσματος από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας και ζητά να ερευνηθεί και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης, και συγκεκριμένα ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο ίδιος προσωπικά.

Μόνον που η ίδια θέλει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά όσα συμβαίνουν.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επικαλείται την έκθεση του καθηγητή Κωσταντόπουλου και όχι του Κώστα Λακαφώση.

Μόνον που όπως φαίνεται η όλη υπόθεση στρέφεται εναντίον τους γιατί δείχνει την αγωνία τους να επιβάλουν το δικό τους αφήγημα αφού από την πρώτη στιγμή τίποτα δεν έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη θέληση να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό δυστύχημα.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 9 Απριλίου: Όλοι στους δρόμους για συλλογικές συμβάσεις, ακρίβεια και στεγαστική κρίση

Με «βουτιά» άνοιξαν τα χρηματιστήρια – «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου», δήλωσε ο Τραμπ

Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα – Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο

Σχέδια επιβίωσης Μητσοτάκη με «νέο Τζαννετάκη»

Για τη Συρία, τη διάλυση κρατών και την αλλαγή συνόρων – Την Κυριακή στο Hot.Doc History με το Documento

Καιρός: Επιστρέφει ο χειμώνας με βροχές, χιόνια και «βουτιά» της θερμοκρασίας

 

Documento Newsletter