Τα εβδομήντα του χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και όπως όλα δείχνουν οι προσδοκίες της φετινής διοργάνωσης έχουν ανεβάσει τον πήχη μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο διεθνές πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Σε ενενήντα πέντε ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 107 εκδηλώσεις σε 14 χώρους, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τις 3.000.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο φετινός προϋπολογισμός του φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, με το ΥΠΠΟ να χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις εκτάκτως με επιπλέον 1 εκατ. ευρώ. Η διαφύλαξη των κεκτημένων της ελευθερίας του λόγου και της τέχνης, καθώς και η ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών φωνών φαίνεται να είναι προτεραιότητες του φεστιβάλ με το ερώτημα «εάν η τέχνη βρίσκεται σε κίνδυνο» να πρωταγωνιστεί. Ένα σημείο που στη συνέντευξη Τύπου πέρασε στα ψιλά, μιας και δεν δόθηκε ιδιαίτερος χρόνος στους δημοσιογράφους να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους, είναι η ηχηρή παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που σε ρόλο χορηγών κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στον πολιτισμό της χώρας. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας από τους «χρυσούς» χορηγούς, εξασφάλισε ο λογότυπός του να βρίσκεται σε περίοπτη θέση δίπλα στον λογότυπο του φεστιβάλ στον χώρο της συνέντευξης Τύπου.
Με καμία διάθεση γκρίνιας αλλά με δημοσιογραφική ευθύνη δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε ότι ο πολιτισμός στη χώρα δεν περνάει κρίση μόνο επειδή υπάρχουν ακροδεξιές φωνές που επιθυμούν τη φίμωσή του, αλλά και επειδή οι ιδιώτες-σωτήρες έχουν αρχίσει να κόβουν και να ράβουν τον πολιτισμό στα μέτρα και τα συμφέροντά τους με τις ευλογίες του ΥΠΠΟ. Ε.Δρ.