Το φαντασιακό στην οικονομία

Η φαντασιακή κοινωνία την οποία πλασάρει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξαϋλώνεται» καθημερινά από τα στοιχεία, που λένε πάντα την αλήθεια κατά Αδωνη.

Και είναι σε τέτοια αντιδιαστολή που αναρωτιέται κανείς αν πραγματικά πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι μπορούν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προσεχείς εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πετύχει την περασμένη εβδομάδα ακόμη μια αρνητική πρωτιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του Οργανισμού που παρατηρήθηκε μείωση μισθών για το διάστημα 2019-2022 ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 1,3% έως 11,3%. Μάλιστα την περίοδο 2021-2022 η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα φτάνει στο 7,4%.

Επαίρεται επίσης ότι μείωσε την ανεργία, μόνο που η ποσοστιαία μείωση δεν οφείλεται σε αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά βασικά στη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και δευτερευόντως στη μείωση του πληθυσμού.

Η φυγή των κυρίως μορφωμένων νέων στο εξωτερικό δικαιολογείται απόλυτα από το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 20-24 που φτάνει το τρομακτικό 34%. Βάσει της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ πάνω από το 25% των νέων στις ηλικίες 25-29 παραμένουν άνεργοι, παρά το ότι η συμμετοχή των ηλικιών αυτών στο εργατικό δυναμικό φτάνει το 80%.

Οσον αφορά την φανταστική επιτυχία της οικονομίας που προπαγανδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που παραμένουν αδιάθετες καθώς οι εξευτελιστικοί μισθοί στέλνουν κατευθείαν νέους και ανέργους στο εξωτερικό το αποδεικνύει.

Τέλος η επενδυτική βαθμίδα που θα έστελνε την οικονομία στα ουράνια αποτελεί στόχο που όλο επιτυγχάνεται αλλά όλο διαφεύγει από μια κυβέρνηση που έφτασε το δημόσιο χρέος στα €400 δισ. καθιστώντας την Ελλάδα τη δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο.