Το φαινόμενο Shelman

Ως Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής αλλά και ως Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ θα ήμουν ο πρώτος που θα έδινα τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη που επιτέλους μετά κόπων και βασάνων απέδωσε καρπούς ο άγονος, μέχρι πρότινος, πλειστηριασμός ο οποίος οδηγεί στην μεγάλη επιστροφή του εργοστασίου της Shelman. Πάραυτα όμως, ζητώ να με συγχωρέσει ο κ. Γεωργιάδης γιατί είναι κάτι που δεν μπορώ να κάνω, καθώς δεν μου το επιτρέπει η αξιοπρέπεια μου καθώς η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί απλά ένα προϊόν deal της κυβέρνησης με πολλούς παράγοντες να το αποδεικνύουν.

Εκτός από τις 30-40 νέες θέσεις εργασίας των 650(!) ευρώ που έφερε σε μια από τις φτωχότερες περιοχές όπως είναι ο Νομός Ροδόπης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας (παρά τις ψεύτικές δηλώσεις τοπικών κυβερνητικών βουλευτών ότι έπεσε η ανεργία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες), με μαθηματική ακρίβεια δεν αποτελεί και δε θα αποτελέσει με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναπτυξιακό βραχίονα τόσο για την περιοχή όσο και για τη χώρα και οι λόγοι είναι γνωστοί. 

Με την «επένδυση» αυτή αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το γνωστό ρητό που λέει πως «ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος». Το  εργοστάσιο της Shelman με το βαρύ όνομα είχε γράψει ιστορία, που δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος. Και αυτό γιατί η επιχείρηση τα  χρόνια της ζωής της από λανθασμένους χειρισμούς και διαχειρίσεις φορτώθηκε με πολλές οικονομικές ζημιές και υποχρεώσεις που στο τέλος ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. Με αποτέλεσμα να περάσει αναγκαστικά σε καθεστώς πτώχευσης.  Εν συνεχεία, πέρασε από πολλά δεινά και περιπέτειες αλλά η κατάληξη ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη.

Πέραν των υπέρογκων χρεών και της πολυετής αδράνειας του εργοστασίου και μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς, ευρέθη κατά τα λεγόμενα του Υπουργού Ανάπτυξης  «το δέκα το καλό των επιχειρηματιών» που μπορεί να κάνει ξανά την επιχείρηση με την βαριά προϊστορία να αστράψει και πάλι. Αυτός ο ‘’επιτυχημένος επιχειρηματίας’’ κατά Αδώνιδος Γεωργιάδη, δεν είναι στην πραγματικότητα κανένας άλλος παρά ο ίδιος άνθρωπος που πτώχευσε με τους τότε λανθασμένους χειρισμούς του την εν λόγω επιχείρηση! 

 Αξίζει δε να τονιστεί σε αυτό το σημείο η εξής παρατήρηση. Μέχρι και σήμερα, πέραν της λήξης του πλειστηριασμού και της έναρξης του εργοστασίου, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα Βusiness Plan από τους υπευθύνους, λείπει λοιπόν από την αρχή κάτι που αποτελεί κατ’ εξοχήν το βασικό δομικό συστατικό μιας λειτουργικής και επιτυχημένης επιχείρησης. 

Τέλος να σημειωθούν δύο ακόμη βασικά σημεία, το ένα είναι πως η διαδικασία της πτώχευσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα κανένας πιστωτής να μην έχει λάβει ούτε ευρώ από τα χρωστούμενα και το δεύτερο είναι πως η παλιά Shelman ως καινούργια ΑLFA WOOD GROUP έχει πάρει έγκριση για επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 7 εκατ. Ευρώ «τύπου Κοκλώνη». Το τελευταίο διαφημίστηκε μάλιστα και από τα χείλη του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης.

Εδώ λοιπόν δημιουργούνται τα εξής εύλογα ερωτήματα:

  • Πως επί κυβέρνησης ΝΔ μπορεί ένας μεγαλοοφειλέτης να μετατραπεί εν μια νυκτί σε μεγαλόεπενδυτή;
  • Πώς ένας όμιλος με χρέη εκατομμυρίων προς το Δημόσιο, μπορεί να επιδοτείται και να επαναγοράζει το ενεργητικό της εταιρίας του που πτώχευσε, χωρίς να εξοφλήσει τους πιστωτές της; 
  • Σκοπεύει να παρέμβει στην υπόθεση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο, η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ο ίδιος ο Εισαγγελέας; 
  • Τελικά με την Κυβέρνηση της ΝΔ από ότι όλα δείχνουν η απάτη σε βάρος του Δημοσίου και σε βάρος πιστωτών μένει χωρίς συνέπεια και αντιθέτως επιβραβεύεται κιόλας!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ