Εξώδικο προς το Documento απέστειλε ο νέος αρχιφύλακας των φυλακών Αλικαρνασσού Κρήτης Νικόλαος Ριζωτάκης αναφορικά με το δημοσίευμα με τίτλο της «Αριστείας το κάγκελο» στο οποίο γινόταν λόγος για κομματικές τοποθετήσεις στη θέση των διευθυντών και των αρχιφυλάκων στα καταστήματα κράτησης της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ειδικότερα ο κ. Ριζωτάκης στο εξώδικο του αναφέρει:
«…Αναφέρετε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετήθηκαν πρόσωπα δίχως την αντίστοιχη εμπειρία ή πρόσωπα τα οποία κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τόσα τα ΜΜΕ όσο και τη Δικαιοσύνη, όπως ο νέος προϊστάμενος στο τμήμα Φύλαξης του καταστήματος κράτησης Αλικαρνασού.
Η άποψη σας ότι θα πρέπει να αποκλείεται από επαγγελματική ανέλιξη στην άσκηση του επαγγέλματος του – εργασίας του κάθε άνθρωπος μόνο και μόνο επειδή ασχολήθηκαν με αυτόν τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη είναι πραγματικά πρωτότυπος και δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.
Το γεγονός ότι η άποψή σας αυτή εξαντλείται στο πρόσωπό μου έχει προφανείς σκοπιμότητες που καμία σχέση δεν έχουν με την επαγγελματική μου επάρκεια, το ήθος και την εντιμότητά μου, και άρα είναι κακόβουλη και μεθοδευμένη.
Γνωρίζετε προφανώς:
1) Ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν θεσμικό ρόλο να δικάζουν πολλώ δε μάλλον να καταδικάζουν ανθρώπους, αφού ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί θεσμικά σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες στη Δικαιοσύνη, ούτε να αξιολογούν την επαγγελματική τους επάρκεια αφού επίσης θεσμικά υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα.
2) Ότι θεμέλιος της ποινικές δικαιοσύνης αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου κατά το οποίο αυτός θεωρείται αθώος μέχρι εκδόσεως αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως.
3) Βεβαίως το γεγονός ότι αναγκαστικά παραδέχεσθε ότι εγώ για τις αποδοθείσες κατηγορίες βασιζόμενες στα επικαλούμενα από εσάς πραγματικά περιστατικά, αθωώθηκα αμετακλήτως, αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση της βαρύτατης δημόσιας προσβολής της προσωπικότητάς μου αποδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού της αμετάκλητης δικαστικής κρίσης.
Το άρθρο της εφημερίδας σας που αναπαράχθηκε στους αντίστοιχους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήττει βάναυσα και δημόσια την τιμή και την υπόληψή μου αφού μεθοδευμένα, αυτόκλητα γνωματεύετε αναρμοδίως ότι ουσιαστικά είμαι ανάξιος να ασκήσω τα καθήκοντα αρχιφύλακα για τα οποία επελέγην νομίμως επειδή η επιλογή μου τάχα δεν έγινε λόγω της μακράς εμπειρίας και ικανότητάς μου λόγω αλλά χάριν της πολιτικής μου προτίμησης, που ως ενεργός πολίτης έχω νόμιμα δικαίωμα να έχω καταδεικνύοντας ότι τελικός στόχος του άρθρου σας είναι η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων σε βάρος της κυρίας Σοφίας Νικολάου, γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής η οποία υπογράφει την τοποθέτησή μου ως αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασσού.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στον ευαίσθητο χώρο των καταστημάτων κράτησης η πολιτική ή κομματική ταυτότητα των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης δεν έχει σημασία αφού αυτό που προέχει και καταξιώνει αυτούς είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και η προσήλωση στην άσκηση των νόμιμων καθηκόντων τους….
…Σαφώς εγώ όπως κάθε ενεργός πολίτης δικαιούμαι να έχω μία πολιτική άποψη πλην όμως δεν κρίνω την εντιμότητα του κάθε έλληνα ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση… δεν επιτρέπω σε κανέναν να διαδίδει δημόσια ότι η τοποθέτηση μου δεν έχει σχέση με την εντιμότητά μου…»
Η απάντηση του Documento
Το δημοσίευμα αναφορικά με τις κομματικές τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών στα καταστήματα κράτησης δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του Documento αλλά βασίστηκε σε δύο ανακοινώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ). Στις ανακοινώσεις γινόταν λόγος για κατάργηση «κάθε έννοιας αξιολογικής και αξιοκρατικής κρίσης» και «παλαιοκομματική συμπεριφορά». Μάλιστα αντιδράσεις προκλήθηκαν και στις τάξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων και καλό είναι αν έχει αμφιβολίες ο κ. Ριζωτάκης να επικοινωνήσει με μερικούς συναδέλφους του εκτός του χώρου της ΝΔ. Επιπλέον ανακοινώσεις κατά των κυβερνητικών επιλογών εξέδωσαν και δύο πολιτικά κόμματα: Το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Ριζωτάκη ότι αμφισβητείται η εντιμότητά του, μάλλον δεν διάβασε καλά το δημοσίευμα. Καμία εντιμότητα δεν αμφισβητείται, ούτε είπε κανείς ότι δεν είναι άξιος για αρχιφύλακας. Καλώς η κακώς ο κ. Ριζωτάκης ενεπλάκη σε μία υπόθεση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία. Τα όσα παραθέτει το δημοσίευμα είναι πραγματικά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν και δεν γίνεται να διαγραφούν από τη συλλογική μνήμη ούτε από την επαγγελματική πορεία του κ. Ριζωτάκη. Επίσης αναφέρεται ρητά ότι ο ίδιος αθωώθηκε. Όλα είναι πραγματικά γεγονότα και αν googlaρει κανείς θα δει ότι το σύνολο των ΜΜΕ έχει αναφορές ακόμη στην υπόθεση του κ. Ριζωτάκη.
Επίσης κανείς δεν έκρινε την απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία ο ίδιος αθωώθηκε. Ωστόσο καλό θα είναι ο κ. Ριζωτάκης να δει πλήθος αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος μπορεί να σχολιάζει τις αποφάσεις των Δικαστηρίων καθώς οι δικαστές είναι δημόσια πρόσωπα και είναι υποχρεωμένα να δέχονται κριτική. Είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο και δικαστικά δικαίωμα του δημοσιογράφου να σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές του πεποιθήσεις ο κ. Ριζωτάκης μπορεί να ανήκει πολιτικά όπου θέλει. Τυγχάνει όμως να είναι φίλα προσκείμενος συνδικαλιστικά στη ΝΔ η οποία τώρα εγκαλείται από την Ομοσπονδία των σωφρονιστικών υπαλλήλων και από δύο κόμματα στη Βουλή για κομματικές τοποθετήσεις. Δεν γράφτηκε κάτι που είναι αναληθές.
Δείτε επίσης: Της «αριστείας» το κάγκελο