Το εξώδικο Μηλιώνη και η απάντηση της εφημερίδας (Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

Το εξώδικο Μηλιώνη και η απάντηση της εφημερίδας (Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

Τώρα το θυμήθηκαν; Εξώδικο ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια (!) αποφάσισαν να στείλουν στο Documento και στον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριανόπουλο ο Βασίλης Μηλιώνης –γνωστός για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power– και η μητέρα του Γλυκερία Στεργιοπούλου. Αιτία – βάσει όσων αναγράφονται σε αυτό– αποτέλεσε η αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.paskedi.gr ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento. Το επίμαχο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Μηλιώνης έδινε στη ΝΔ όλη του την… ενέργεια» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα documentonews.gr την επόμενη ημέρα – αναρτήθηκε ξανά στον ιστότοπο στις 15 Ιουλίου 2019 εξαιτίας αλλαγής του διαχειριστικού προγράμματός του.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο η ιστοσελίδα www.paskedi.gr αναδημοσίευσε τώρα το επίμαχο ρεπορτάζ. Οπως είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι εννοούν ο Β. Μηλιώνης και η Γλ. Στεργιοπούλου όταν υποστηρίζουν αναφορικά με το επίμαχο ρεπορτάζ ότι «βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών για αμφοτέρους τους εξωδίκους δηλούντες, αφ’ ης στιγμής διατυμπανίζει την εμπλοκή της οικογένειάς μας σε πολιτικά και ποινικά σκάνδαλα… αφού υπονοείτε αναίσχυντα ότι μετερχόμαστε τάχα έκνομες ενέργειες στα πλαίσια των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, κατά πλήρη διαστρέβλωση των ποινικών δικογραφιών και των ήδη εκδοθέντων απαλλακτικών ποινικών αποφάσεων, βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων».

Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επειδή αυτό που αναφερόταν μεταξύ άλλων στο επίμαχο ρεπορτάζ ήταν οι στενές σχέσεις που διατηρεί με τη ΝΔ η οικογένεια του Β. Μηλιώνη. Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των όσων αναδείκνυε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ότι ο Αχιλλέας Λιούλιας, πατριός του Β. Μηλιώνη, εκλέχτηκε το 2016 μέλος της επιτροπής της ΝΔ. Αυτό που επίσης είχε γραφτεί στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ και στηριζόταν σε παλαιότερα δημοσιεύματα –μεταξύ άλλων της εφημερίδας «Εθνος»– ήταν ότι η οικογένεια Μηλιώνη είχε απασχολήσει στο παρελθόν τον Τύπο και λόγω της εταιρείας Teletrans της Γλ. Στεργιοπούλου.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως είχε γράψει το Documento στηριζόμενο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», φερόταν να «είχε δοθεί μονοπωλιακός ρόλος από το υπουργείο Εξωτερικών στη μεταφορά οικοσκευής και τη μετακίνηση υπαλλήλων του δημοσίου από και προς το εξωτερικό», ενώ επισημαινόταν ότι η Teletrans «έλαβε ώθηση επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη (1990-1993) και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της μεταφοράς οικοσκευής υπαλλήλων του δημοσίου μέχρι και σήμερα, ενώ φέρεται να συνάπτει συχνότατα συμβάσεις με το δημόσιο από τις οποίες αποκομίζει τεράστια οφέλη».

Στο ρεπορτάζ του Documento αναφερόταν επίσης ότι η Γλ. Στεργιοπούλου είχε ιδρύσει την εταιρεία Blue Aegean Energy «η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellas Power και υπήρξε μια εκ των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο Energa – Hellas Power. Μέτοχος κατά 75% στην Blue Aegean Energy υπήρξε η Teletrans».

Τίποτε από όσα γράφτηκαν στο ρεπορτάζ του Documento δεν σχολιάζεται επί της ουσίας στο εξώδικο. Ο Β. Μηλιώνης και η Γλ. Στεργιοπούλου αρκούνται απλώς να κάνουν λόγο για «αναληθείς και κακόβουλες ειδήσεις που αναπαράγετε στο επιλήψιμο άρθρο σας, παραπληροφορείτε το αναγνωστικό κοινό και διαστρεβλώνετε την αλήθεια, αφενός αποδίδοντας τον πρώτο εξ ημών στην κοινή χλεύη ως εγνωσμένο εγκληματία, σημειωτέον δύο και πλέον έτη μετά την αυτόκλητη πανηγυρική αθώωσή μου για την ποινική υπόθεση “Energa – Hellas Power”, την οποία σκοπίμως αποσιωπάτε (!), με αποτέλεσμα ο μέσος αναγνώστης να θεωρεί πεπλανημένος ότι τάχα είμαι “καταδικασμένος” και “υπόδικος”, όπως αυτολεξεί αναφέρετε σε αυτό…».

Αυτό που σκοπίμως αποσιωπούν οι Β. Μηλιώνης και Γλ. Στεργιοπούλου είναι ότι το Documento έγραφε τότε πως ο Β. Μηλιώνης ήταν ένας εκ των καταδικασθέντων στο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, ακριβώς επειδή τότε, 9 Σεπτεμβρίου 2018, εξακολουθούσε να είναι καταδικασμένος πρωτόδικα σε δέκα χρόνια κάθειρξης. Αρα, κατά τον χρόνο δημοσίευσής του το επίμαχο ρεπορτάζ του Documento ήταν απολύτως αληθές. Αναφορικά με τη δήθεν αποσιώπηση της αθώωσης του Β. Μηλιώνη, στην οποία το Documento κατηγορείται ότι προέβη, πρόκειται για κάτι επίσης ψευδές, αφού σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Documento με τίτλο «Ο νέος Ποινικός Κώδικας μείωσε την ποινή του Φλώρου», στις 28 Νοεμβρίου 2019, αναγράφεται ότι ο Β. Μηλιώνης αθωώθηκε στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας (εφετείο). Οπότε για ποιο λόγο μας κατηγορούν ο Β. Μηλιώνης και η Γλ. Στεργιοπούλου; Μήπως επειδή δεν είχαμε προφητεύσει στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, όταν δημοσιεύτηκε το επίμαχο ρεπορτάζ, τη μετέπειτα αθώωση του Β. Μηλιώνη;

Το Documento κατηγορείται επίσης στο εξώδικο ότι «σχετίζετε τη δεύτερη εξ ημών με “αδιαφανείς” αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, ενθέτοντας μάλιστα σε περικοπή χωρία μιας έγγραφης αναφοράς του κ. Βαμβουνάκη, για να προσδώσετε μια κατ’ επίφαση νομιμοφάνεια στις πηγές του ρεπορτάζ σας, κατασκευάζοντας όμως στοιχεία εκ του μη όντος, διότι σε αυτήν (αναφορά) ουδεμία μνεία γίνεται σε εμένα ή σε εταιρεία μου(!)». Το Documento πράγματι είχε αναδημοσιεύσει επιστολή που είχε αποστείλει το 2011 ο πρέσβης επί τιμή Νίκος Βαμβουνάκης, στην οποία έκανε λόγο για «διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ επί δεκαετίες», αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς οικοσκευής δημόσιων υπαλλήλων. Στο ρεπορτάζ αναγραφόταν ξεκάθαρα ότι ο Ν. Βαμβουνάκης δεν κατονόμασε συγκεκριμένες μεταφορικές εταιρείες, άρα ούτε κι αυτή της Γλ. Στεργιοπούλου. Τώρα το πού διαπίστωσαν ο Β. Μηλιώνης και η Γλ. Στεργιοπούλου κατασκευή στοιχείων εξαιτίας της δημοσίευσης της επίμαχης επιστολής είναι απορίας άξιο.

Απορίας άξιο είναι και ότι το Documento κατηγορείται για μετάδοση ψευδών ειδήσεων, οι οποίες όμως ουδέποτε συγκεκριμενοποιούνται στο εξώδικο κι ενώ στο επίμαχο ρεπορτάζ είχε φιλοξενηθεί δήλωση της Γλ. Στεργιοπούλου. Εκτός αν ο Β. Μηλιώνης και η Γλ. Στεργιοπούλου, που είναι δημόσια πρόσωπα, θεωρούν ότι απαγορεύεται ένα μέσο ενημέρωσης να γράφει για αυτούς ή για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power που τότε απασχολούσε έντονα τα ΜΜΕ και την κοινωνία, αφού επρόκειτο για σκάνδαλο εκατομμυρίων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Κατά τα άλλα οι κατηγορίες που αναφέρονται εναντίον του Documento στο εξώδικο κρίνονται ως ακατανόητες και δεν χρήζουν κάποιας περαιτέρω απάντησης.

(Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

Επικαιροποίηση

Κατόπιν αίτησης του επιχειρηματία, Αριστείδη Φλώρου, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, και αποστολής των επικαλούμενων απ’ αυτόν αθωωτικών αποφάσεων, η παρούσα ανάρτηση επικαιροποιείται, σύμφωνα με τις Αρχές της ακρίβειας και της αναλογικότητας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος, ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερα προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο, ως εξής:

  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 575/11-04-2024 αποφάσεως του Β΄ Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου, υπό την σύνθεση των Χρήστου Νάστα (Προεδρεύοντος Αρεοπαγίτη και παράλληλα Εισηγητή), Τριανταφύλλης Δρακοπούλου και Σταύρου Μάλαινου, και εκπροσωπούμενος από τους Δικηγόρους, Ανδρέα Γαβαλά και Ευσταθία Σαλμά, κρίθηκε αθώος των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τις οποίες είχε καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, απορριφθείσης αιτήσεως για αναίρεσή της. Το Β΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, προέβη σε επανάληψη της ποινικής διαδικασίας υπέρ του αμετάκλητα καταδικασθέντος, και έκρινε ότι αναδύθηκαν νέα γεγονότα που δεν ήταν γνωστά στους δικαστές που τον είχαν καταδικάσει αμετάκλητα, και συγκεκριμένα ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τόσο δε ουσιώδη και συντριπτικά που έκρινε ότι δεν απαιτείται καν η αποστολή της δικογραφίας στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για νεότερη κρίση, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας.
  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 124, 177/02-05-2024 αποφάσεως του Α΄ Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε αθώος της αξιόποινης πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε βάρος του Δικηγόρου, Γεώργιου Αντωνόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι ο αθωωθείς κατηγορούμενος δεν είχε καμία σχέση με την τέλεση του σε βάρος του εγκλήματος και ότι είχε παραπλανηθεί από αναφορές συγκατηγορουμένων του.

Το αίτημα του Αριστείδη Φλώρου, για διαγραφή των επικαλούμενων απ’ αυτών αναρτήσεων των ιστοσελίδων www.documentonews.gr και www.koutipandoras.gr, παρά την κατάθεση αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, δεν γίνεται δεκτό για τους εξής λόγους:

  • Η υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί αμετάκλητα ο κατηγορούμενος, γνωστή ως Energa-Hellas, αποτελεί μία υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, που απασχολεί ακόμη το αναγνωστικό κοινό, όπως άμα και κάθε έτερη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη.
  • Ο εν λόγω αθωωθείς κατηγορούμενος, για τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, εν συνεχεία καταδικάστηκε τελεσίδικα για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, τις οποίες εξασφάλισε για την αποφυλάκισή του.
  • Οι πληροφορίες που αφορούν στον αιτούντα, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, είναι πλέον απολύτως ακριβείς και είναι αναγκαίες, καθόσον αφορούν στον επαγγελματικό του βίο και διαγωγή.
  • Η επικαιροποίηση των αναρτήσεων είναι απολύτως αναλογική και πληροί τα κριτήρια του GDPR2016 και του Ν. 4624/2019.
  • Τυχόν διαγραφή των αναρτήσεων παραβιάζει υπέρμετρα την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως όταν στην παρούσα υπόθεση έγινε επανάληψη της ποινικής δίκης υπέρ του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, και κρίθηκε ότι ήταν εξαρχής αθώος πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, για τις οποίες είχε κρατηθεί προσωρινά, είχε καταδικαστεί αμετάκλητα, και πλέον δικαιούται ακόμη και αποζημίωσης από το Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τυχόν ευθύνες δικαστικών λειτουργών.

 

Documento Newsletter