Το εξώδικο Κοζομπόλη μετά την αθώωσή του

Τι αναφέρει η εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλε προς το Documento ο καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ Βασίλης Κοζομπόλης που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για δωροληψία και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Θράκης

Στις 19 Ιουνίου κοινοποιήθηκε στα γραφεία του Documento εξώδικο του καθηγητή Ιατρικής του ΔΠΘ Βασίλη Κοζομπόλη, με αφορμή ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 10 Ιουνίου 2018 με τίτλο «Γιατρός μετά το φακελάκι πήρε και προαγωγή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

Στο εξώδικο του πρωτόδικα τότε καταδικασμένου σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για δωροληψία και πλέον αθώου λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Θράκης στις 22 Ιουνίου του 2022, υπό τη σύνθεση: Ιωάννα Ζάσκα, προεδρεύουσα εφέτης, Κοσμία Γιαννούση και Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου, εφέτες, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, αντεισαγγελέας εφετών Θράκης, και Ζώγια Ξαντινίδου, γραμματέας, ο κ. Κοζομπόλης διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

«Το ανωτέρω άρθρο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της εφημερίδας σας είναι άκρως προσβλητικό και συκοφαντικό για την προσωπικότητα, τιμή, υπόληψη και το επαγγελματικό μου κύρος. Ειδικότερα δε, αναφέρετε σε αυτό χωρίς τη συναίνεσή μου τα προσωπικά μου στοιχεία και προβαίνοντας σε αξιολογικούς χαρακτηρισμούς και ειρωνείες εις βάρος μου αναφέρετε δυσφημιστικά στο άρθρο σας ότι εγώ σαν ιατρός ζήτησα και έλαβα φακελάκι, γεγονός το οποίο είναι ψευδές καθώς ήδη με την υπ’ αριθμ. 601/22-6-2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης κηρύχθηκα αθώος και απαλλάχθηκα από κάθε κατηγορία, αναφέρετε συκοφαντικώς για το επαγγελματικό μου κύρος ότι “δεν έκανα καλή δουλειά”, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ηλικιωμένης ασθενούς με τρεισήμισι μήνες θεραπεία, ειρωνεύεστε την υπεράσπισή μου αποδίδοντάς τον αξιολογικό χαρακτηρισμό “το σουρεαλιστικό επιχείρημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου”. Περαιτέρω, αναφερόμενος ο ως άνω δημοσιογράφος στην τότε προαγωγή μου σε Διευθυντή του τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων Οργάνων του ΔΠΘ, αναφέρει ειρωνικά και με πρόθεση δυσφήμησής μου και αμφισβήτησης των προσόντων μου και των κριτηρίων προαγωγής μου ότι “Λίγες μέρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του ο κ. Κοζομπόλης επιβραβεύεται για τη δραστηριότητά του. Ενώ η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Εβρου του απαγόρευσε την άσκηση κλινικών καθηκόντων λόγω της παράνομης και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του, ο γιατρός χρίζεται διευθυντής του νέου τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων Οργάνων του ΔΠΘ”. Επίσης, θέτοντας την επικεφαλίδα “Το Κερασάκι” σε παράγραφό του ως άνω αναφερόμενου άρθρου του ο ως άνω δημοσιογράφος γελοιοποίησε κρίση δικαστηρίου που με δικαίωνε όσον αφορά την παύση των κλινικών μου καθηκόντων».

Εν συνεχεία ο κ. Κοζομπόλης παραθέτει εκ νέου τον αριθμό της αθωωτικής του απόφασης από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, ενώ σημειώνει και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1179/22.07.2021) η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του και ακύρωσε την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή.

Η απάντηση του Documento

Ως προς τη διαμαρτυρία του κ. Κοζομπόλη περί δημοσίευσης των προσωπικών του στοιχείων, το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα ενός δημόσιου υπαλλήλου δεν απαιτούν κανενός είδους συναίνεση. Αλλωστε δεν καταπιαστήκαμε με προσωπικά ζητήματα του κ. Κοζομπόλη ούτε ανοίξαμε κάποια τραπεζική του θυρίδα δημοσιοποιώντας το περιεχόμενό της. Σε σχέση με την ποιότητα της δουλειάς του και την προσβολή του επαγγελματικού του κύρους, πρόκειται για αυτούσιες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυργιαλάνη, τότε καταγγέλλοντα και υιού τής

τότε 89χρονης ασθενούς τού διά εξωδίκου διαμαρτυρόμενου. Επίσης, ο γράφων του συγκεκριμένου ρεπορτάζ προτού ενημερωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε που γνώριζε την ύπαρξη του κ. Κοζομπόλη για να έχει «πρόθεση δυσφήμησής» του, όπως του αποδίδεται. Οσον αφορά τα περί ειρωνείας στην υπεράσπισή του, παραθέτουμε εκ νέου το επίμαχο απόσπασμα, το οποίο αποτελεί μέρος των δηλώσεων του κ. Κυργιαλάνη στην εφημερίδα, προκειμένου να κριθεί από την κοινή γνώμη: «“Οταν κατέθετε η αστυνομικός,

πετάχτηκε ο δικηγόρος του και είπε πως ο πελάτης του παίρνει τα λεφτά προκαταβολικά” θυμήθηκε ο κ. Κυργιαλάνης και συμπλήρωσε το σουρεαλιστικό επιχείρημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου: “Οταν πάμε να γραφτούμε στο γυμναστήριο, γιατί πληρώνουμε ένα χρόνο προκαταβολή;”».

Για το επίδικο, δηλαδή τις αναφορές του δημοσιεύματος στην καταγγελία και την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Κοζομπόλη για δωροληψία, δηλώνουμε ρητά πως παρά το γεγονός ότι ο συνήγορος του εν λόγω καθηγητή μάς απέστειλε μόνο το διατακτικό της

δικαστικής απόφασης αθώωσής του λόγω αμφιβολιών, γεγονός που σημαίνει πως δεν είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε το σκεπτικό της έδρας, σεβόμαστε την κρίση της Δικαιοσύνης και αναγνωρίζουμε πως όσα γράψαμε εν έτει 2018 έχουν ανατραπεί μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης του 2022, δυνάμει της οποίας κρίθηκε αθώος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δε στον κ. Κοζομπόλη ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει στο εξώδικό του περί παράθεσης ψευδών στοιχείων και γεγονότων στο επίμαχο δημοσίευμα.