To ΕΣΥ, το «εμείς» και το «εγώ»

To ΕΣΥ, το «εμείς» και το «εγώ»

Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά για τις αντοχές του ΕΣΥ καθώς καθημερινά η κατάσταση χειροτερεύει. Η αλματώδης αύξηση της διασποράς (τις τέσσερις εβδομάδες του Δεκεμβρίου) τόσο της λοίμωξης Covid-19 όσο και των λοιπών εποχικών αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη, δοκιμάζει το –ούτως ή άλλως– εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη, αφού μετά τις «ανοιξιάτικες» γιορτές των Χριστουγέννων ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε και τα σχολεία μόλις ξανάνοιξαν.

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 25 – 31/12/2023 δείχνουν: εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες: 1.818 (+322 εισαγωγές από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ: 31 (+18), διασωληνωμένοι: 70 (+16) και θάνατοι: 57 (-5).

Συμπερασματικά, η πληρότητα των απλών κλινών αγγίζει το 100%, οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα και ο αριθμός των εισαγωγών τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα βαρετά κάποτε νούμερα υποκρύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα την οποία ανέλυσε η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δρ Σταματούλα Τσικρικά:

«Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μετά την έλευση της λοίμωξης Covid-19. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση η ιατρική κοινότητα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης. Παρ’ όλα αυτά, λίγα φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από την επώδυνη υγειονομική εμπειρία της πανδημίας σε επιτελικό επίπεδο και πιθανόν θα βιώσουμε καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το ΕΣΥ όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».

Συνεχίζοντας η κ. Τσικρικά πρότεινε:

«Αδήριτη ανάγκη η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών».

Αδήριτη ανάγκη λοιπόν είναι η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και όχι η διάλυσή του, η στελέχωση και όχι η περαιτέρω υποστελέχωσή του, η ορθή διαχείριση των πόρων και όχι η κατασπατάλησή τους με πανάκριβες αναθέσεις για την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η βελτίωση του επιπέδου παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη και όχι μόνο σε όσους πληρώνουν.

Και ποιος ανέλαβε την υλοποίηση; Ο Μr ΚΕΕΛΠΝΟ και Μr Novartis και Μr «δεν θα μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν». Ο Μr αδιευκρίνιστος, ο οποίος ανέλαβε να κλείσει 20-25 περιφερειακά νοσοκομεία διά της συγχωνεύσεως.

Το ΕΣΥ είναι για το «εμείς» (του λαού) και όχι για το «εγώ» (του Αδωνη).

Documento Newsletter