Το ΕΣΥ αδυνατεί να φροντίσει τους άλλους ασθενείς

Στα όρια του το ΕΣΥ

Το οριακό σηµείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κατάσταση αναγκάζει το υπουργείο Υγείας να µετατρέπει τα µεγαλύτερα νοσοκοµεία της χώρας σε νοσοκοµεία αποκλειστικά για την αντιµετώπιση του κορονοϊού. Τελευταίο παράδειγµα αποτελεί το νοσοκοµείο Ερυθρός Σταυρός, το οποίο εκκενώθηκε µε απόφαση που λήφθηκε στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας προκειµένου να µετατραπεί σε νοσοκοµείο αναφοράς.

Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν στο Documento γιατροί, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να µείνουν χωρίς την αναγκαία θεραπεία βαριά νοσούντες από ασθένειες που δεν σχετίζονται µε τον κορονοϊό.

Στον αέρα έως και πολυτραυµατίες

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το συγκεκριµένο νοσοκοµείο, ως ένα από τα µεγαλύτερα της χώρας, διαθέτει ειδικό τοµέα αντιµετώπισης τραύµατος, στον οποίο καθηµερινά περιθάλπονται δεκάδες πολυτραυµατίες, προερχόµενοι κυρίως από τροχαία. Μέχρι σήµερα και δεδοµένου ότι ήδη πολλές κλίνες στις µονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκοµείου χρησιµοποιούνταν για περιστατικά κορονοϊού, πολλοί πολυτραυµατίες παρέµεναν διασωληνωµένοι σε απλούς θαλάµους. Ακόµη κι αυτοί όµως θα πρέπει πλέον να µεταφερθούν σε άλλα νοσοκοµεία. Επιπλέον, νέα σοβαρά περιστατικά δεν θα µπορούν να διακοµιστούν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος διαθέτει το κατάλληλα εξειδικευµένο προσωπικό για την περίθαλψή τους. Γιατροί του νοσοκοµείου διερωτώνται ευλόγως τι θα απογίνουν οι συγκεκριµένοι ασθενείς, για την περίθαλψη των οποίων απαιτείται ο συντονισµός γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, τις οποίες διαθέτει ο Ερυθρός Σταυρός.

Ενδεικτικό της δραµατικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόµη και η µονάδα βραχείας νοσηλείας του νοσοκοµείου, στην οποία νοσηλεύονταν ασθενείς µε σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει µετατραπεί σε εµβολιαστικό κέντρο. Σύµφωνα πάντως µε πληροφορίες του Documento, την τελευταία στιγµή αποφεύχθηκε η µετατροπή της µονάδας εµβολισµών του ακτινολογικού τµήµατος σε µονάδα Covid. Τούτο, όπως πληροφορείται το Documento, συνέβη διότι αποτελεί τη µοναδική τέτοια µονάδα στην Αθήνα, η οποία θα συνεχίζει να λειτουργεί εντός του Ερυθρού Σταυρού µε πέντε κλίνες.

Στο έλεος της κυβέρνησης  και οι καρκινοπαθείς

Εκτός του Ερυθρού Σταυρού, η εκκένωση του οποίου αποφασίστηκε εντελώς ξαφνικά την Τετάρτη, φηµολογείται έντονα και η εκκένωση του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκοµείου «Οι Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο προσφέρει θεραπεία σε πάνω από 100 καρκινοπαθείς, αλλά και η µετατροπή ενός ορόφου του Αντικαρκινικού Νοσοκοµείου Πειραιά Μεταξά σε κλινική αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού. Προς το παρόν τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο δεδοµένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας τίποτε δεν µπορεί να αποκλειστεί.

«Δεν έχει καμιά λογική ενδεχόμενη μετατροπή των ογκολογικών νοσοκομείων σε Covid. Δεν είναι δυνατόν να σώσουμε τον πληθυσμό από μία ασθένεια ενώ οι άλλες ασθένειες προχωρούν κανονικά χωρίς να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει» λέει στο Documento ο Γιώργος Καπετανάκης, γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Μιλώντας στο Documento, ο γραµµατέας της Ελληνικής Οµοσπονδίας Καρκίνου Γιώργος Καπετανάκης επισηµαίνει ότι πιθανή µετατροπή των ογκολογικών νοσοκοµείων σε νοσοκοµεία αποκλειστικά για τον κορονοϊό θα είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. «Οταν µετατρέπονται τα νοσοκοµεία αυτά ή τµήµατα ογκολογικά, όπως ουρολογικές κλινικές, το αποτέλεσµα είναι να αναστέλλεται η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και εποµένως αποτρέπεται η πρόσβαση των ασθενών σε προγραµµατισµένα ραντεβού. Επιπλέον, η µετατροπή ΜΕΘ σε ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τα χειρουργεία. Εχει εκφραστεί από την πολιτεία η βούληση να εξυπηρετούνται κατ’ εξαίρεση επείγοντα ογκολογικά περιστατικά, όµως αυτό στην πράξη είναι πολύ δύσκολο διότι το επείγον ογκολογικό περιστατικό δεν “φωνάζει”» λέει ο κ. Καπετανάκης.

Ο ίδιος εντοπίζει ακόµη ένα σοβαρό πρόβληµα. Οπως λέει, «ανησυχητικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ογκολόγοι µετακινούνταν για εφηµερία σε µονάδες κορονοϊού. Αυτό δεν µπορεί να συµβαίνει. Οι καρκινοπαθείς είναι ανοσοκατασταλµένοι. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν µπορεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής ο οποίος υπηρετεί σε µονάδα χηµειοθεραπείας να εφηµερεύει σε µονάδα κορονοϊού. Είναι πολύ επικίνδυνο. Τα ογκολογικά νοσοκοµεία πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν. ∆εν έχει καµιά λογική ενδεχόµενη µετατροπή τους. ∆εν είναι δυνατόν να σώσουµε τον πληθυσµό από µία ασθένεια ενώ οι άλλες ασθένειες προχωρούν κανονικά χωρίς να αντιµετωπίζονται όπως πρέπει. Πρόκειται για υγειονοµική βόµβα, η οποία θα πυροδοτηθεί στο µέλλον».

∆ραµατική µείωση στις διαγνώσεις καρκίνων
Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε διεθνείς µελέτες, το 2020 µειώθηκαν περίπου κατά 40% οι εµφανίσεις νέων καρκίνων. Οπως εξηγεί ο κ. Καπετανάκης, «αυτό είναι παγκόσµιο φαινόµενο. Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν αρρώστησαν άνθρωποι το 2020. Σηµαίνει προφανώς ότι δεν διαγνώστηκαν. Προσπαθούµε να πείσουµε τον κόσµο ότι το άλφα και το ωµέγα ώστε ο καρκίνος να είναι ιάσιµος είναι η πρόληψη και ακούµε ότι θα εξυπηρετούνται µόνο επείγοντα περιστατικά. Μα πώς καθορίζεται το επείγον και ποιος το καθορίζει; Ο καρκίνος από τη στιγµή που διαγιγνώσκεται είναι επείγον περιστατικό. Πρέπει να αντιµετωπιστεί. Τελεία και παύλα. Αν δεν αντιµετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν, το αποτέλεσµα θα είναι χειρότερο».

Οπως επισηµαίνει ο ίδιος στο Documento, το επόµενο διάστηµα αναµένεται να υπάρξει αύξηση στον αριθµό των καρκίνων οι οποίοι θα είναι είτε παραµεληµένοι είτε σε προχωρηµένο στάδιο. «Αυτό συµβαίνει διότι αφενός πολλοί ασθενείς φοβήθηκαν να πάνε στο νοσοκοµείο ή στον γιατρό τους, αφετέρου διότι ακόµη κι αν ήθελαν να πάνε, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι προσπαθούν να προγραµµατίσουν κάποιο χειρουργείο και δεν µπορούν διότι η έννοια του επείγοντος για τους καρκινοπαθείς δεν είναι συγκεκριµένη» σηµειώνει.

Ετικέτες