Με το επιτελικό κράτος και τους εμπνευστές του να δέχονται σφοδρά χτυπήματα από τις εξελίξεις ξεκίνησε η εβδομάδα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την επέλαση της πολυαναμενόμενης κακοκαιρίας της «Ελπίδας» από τη μία και με τον έκτακτο «τυφώνα» των αποκαλύψεων του Μένιου Φουρθιώτη για τις επαφές του με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένο για τις επιλογές του.
Τον προάγγελο των όσων θα ακολουθούσαν τη Δευτέρα κατάφερε να συνοψίσει με τις τοποθετήσεις του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφορικά με την έλευση της έντονης κακοκαιρίας που ήδη προαναγγέλλεται εδώ και ημέρες, ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να υποστηρίξει πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, φορείς, υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε συντονισμό και 46.000 σχολικές τάξεις εφάρμοσαν την τηλεκπαίδευση.
Μάλιστα, σε διαδοχικές ερωτήσεις για ποιον λόγο δεν κηρύχθηκε αργία η Δευτέρα και εάν υπάρχουν σκέψεις για να κηρυχθεί η Τρίτη, ο ίδιος εξέφρασε την απροθυμία της κυβέρνησης να πράξει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας απλώς πως «όποιο μέτρο θεωρηθεί πως πρέπει να πάρουμε προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας, ανάλογα με τις προγνώσεις που υπάρχουν, θα αξιολογηθεί από την Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της». Αποτέλεσμα, παρά τις προειδοποιήσεις για σφοδρά καιρικά φαινόμενα, η κινητικότητα στους δρόμους ήταν αυτή που σημειώνεται καθημερινά.
Έκτοτε οι εξελίξεις έτρεχαν παράλληλα και καταστροφικά για την κυβέρνηση. Όσο προχωρούσε η ημέρα, χιλιάδες οδηγών εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και άλλους δρόμους, την ώρα που άλλοι έκλειναν και που σε πολλές περιοχές το ηλεκτρικό ρεύμα κοβόταν για ώρες, με εκκωφαντική την απουσία του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά το μπάχαλο που από νωρίς διαφάνηκε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες εμφανίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, καθησυχάζοντας πως τα προβλήματα θα επιλυθούν σύντομα και δηλώνοντας πως «θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες» από την εταιρεία της Αττικής Οδού, ως υπεύθυνη για τον δρόμο που έκλεισε.
Χρειάστηκε να γίνει εκ νέου ενημέρωση το βράδυ για να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κήρυξη αργίας την Τρίτη και για την κινητοποίηση του Στρατού, παρότι η κατάσταση ήταν άσχημη από πολύ νωρίτερα. Ενδεικτική πάντως της προσέγγισης της κυβέρνησης στο φαινόμενο για το οποίο είχε αυστηρές προειδοποιήσεις, η πληροφορία που διακινήθηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο πως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε εμφανιστεί αρχικά αντίθετος ακόμα και στο κλείσιμο των σχολείων. Ο απεγκλωβισμός κράτησε όλη τη νύχτα, η Τρίτη κηρύχθηκε αργία και η κυβέρνηση εμφανίστηκε απροετοίμαστη και αναποτελεσματική.
Μέσα σε λίγες ώρες ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας απογυμνώθηκε, με τα σφοδρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συνόλου των κομμάτων να ζητούν ευθύνες για το φιάσκο από την κυβέρνηση και την άμεση λήψη μέτρων, την ώρα που σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ξεχείλιζε η αγανάκτηση των πολιτών.
Πυρκαγιά Φουρθιώτη
Το δεύτερο σημείο που έδωσε τον τόνο της ημέρας, ήταν αυτό που επεφύλασσε για την κάλυψη της κυβέρνησης στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τις «εξηγήσεις» που έδωσε για τις επαφές του με τον Μένιο Φουρθιώτη, οι οποίες ωστόσο είχαν ήδη διαψευστεί. Ήδη, λίγα λεπτά πριν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής είχε δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Ρωμανού, όπου ο τελευταίος εμφανιζόταν ακόμα και να δίνει οδηγίες για την εκπομπή του πρώτου.
Την ώρα που ο χιονιάς επέλαυνε παραλύοντας αρκετές περιοχές της χώρας, ο Μένιος Φουρθιώτης προχωρούσε μέσα στην ημέρα σε σειρά αναρτήσεων, ρίχνοντας όλο και περισσότερο νερό στον μύλο των σχέσεών του με παράγοντες της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Μετά τη στιχομυθία με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά επιχείρησε να διαψεύσει και τις αναφορές του υπουργού Επικρατείας σε μήνυση που κατέθεσε εναντίον του, υποστηρίζοντας πως «εξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα δεν έχετε υποβάλλει μήνυση εναντίον μου». Τρεις ώρες αργότερα, ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής επανήλθε, δίνοντας ένα δείγμα επικοινωνίας του υπουργού που δεν αφορά τις «οχλήσεις» στις οποίες αναφέρθηκε την Κυριακή. Στο επίμαχο print screen γραπτού μηνύματος του Γ. Γεραπετρίτη, ο υπουργός εμφανίζεται να δίνει εξηγήσεις στον τηλεπαρουσιαστή για επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τον αφορά, με αναφορές σε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και σε «δεσμεύσεις» των δύο, Άδωνι Γεωργιάδη και Στέλιου Πέτσα.
Με τα υπόλοιπα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από την υπόθεση και την αξιωματική αντιπολίτευση να φτάνει στο σημείο να θέσει θέμα αποπομπής του Γ. Γεραπετρίτη, η πίεση για τον στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, βάζοντας στο κάδρο και τον ίδιο. Παράλληλα ο Γιώργος Κύρτσος εμφανίστηκε να «συμβουλεύει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εάν είναι γνήσια τα μηνύματα που δημοσιεύει ο Φουρθιώτης, ο υπερπαράγοντας του Μαξίμου δεν απαντούσε μόνο στις..οχλήσεις του αλλά προωθούσε και τις νομοθετικές αλλαγές που τον ενδιέφεραν. Ο Μητσοτάκης ένα πρέπει να εξετάσει. Αν είναι γνήσια τα μηνύματα που δημοσιεύονται. Εάν ναί..» έγραψε ο γαλάζιος ευρωβουλευτής, θέτοντας και αυτός ζήτημα για την παραμονή του υπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά μία έννοια, η αποτυχία του επιτελικού κράτους απέναντι στην κακοκαιρία έδωσε τη Δευτέρα στους εμπνευστές του ένα περιθώριο να καλύψουν με τον χιονιά τα πεπραγμένα τους, ακόμα και εν μέσω έντονων επικρίσεων από τους πολίτες. Ωστόσο, τα ακόμα περισσότερα ερωτήματα που γεννήθηκαν από τις αποκαλύψεις του Μ. Φουρθιώτη για τον Γ. Γεραπετρίτη, άλλους υπουργούς της κυβέρνησης και τελικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα παραμείνουν ανεξίτηλα ακόμα και μετά την υποχώρηση του καιρικού φαινομένου.