Δύσκολο να το θυμούνται ή επιλεκτική προώθησή του; Το επίδομα για τις πανελλαδικές εξετάσεις έκανε τον γύρο των ειδήσεων τις περασμένες μέρες αφήνοντας μια αίσθηση ότι δίνεται με… εντολή της κυβέρνησης (ακόμη κι αν δεν είναι ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου).
Διαβάζουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά σάιτ το ακόλουθο κείμενο το οποίο αναπαράχθηκε κατά κόρον από μικρότερα και τοπικά ειδησεογραφικά: «Επίδομα 350 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες μαθητές (Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ) που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών».
Με την παράθεση συγκεκριμένων λέξεων αφενός προκύπτει fake news, αφετέρου επιχείρηση υπόγειας ενίσχυσης της τρέχουσας επιδοματικής πολιτικής των pass που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης (αυτά που κατηγορούσε ως προβληματικά επειδή κάνουν τους πολίτες «τεμπέληδες»). Κατ’ αρχάς μιλάει για κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που ανακοινώθηκε προ ημερών. ΚΥΑ σημαίνει απόφαση υπουργών, άρα αρχική σκέψη και υλοποίηση μιας δράσης. Εδώ όμως πρόκειται για εγκύκλιο του υπουργείου που ανακοινώνει πώς θα υλοποιήσει την πρόβλεψη μιας παλιάς ΚΥΑ. Επομένως ακολουθεί το γράμμα αυτής της ΚΥΑ η οποία υπογράφηκε το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Για του λόγου το αληθές, αν ανατρέξει κανείς στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τους προέδρους των βαθμολογικών και των εξεταστικών κέντρων και όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με αριθ. πρωτ. Φ.251/50430/Α5 της 4ης Μαΐου 2023 (για να μην ψάχνετε, βρίσκεται εδώ), θα προσέξει ότι στην πρώτη πρότασή της γίνεται αναφορά στην ΚΥΑ που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ του 2017. Βάσει αυτής ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που μετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάζονται σε άλλη εξεταστική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν την αίτηση. Μπορεί, π.χ., να είναι από νησί το οποίο δεν έχει εξεταστικό κέντρο και πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νησί.
Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η έμμεση πολιτική εκμετάλλευση ενός μέτρου που δικαίως πιστώνεται στα καλά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απουσιάζει όμως η εκμετάλλευσή του από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που γλείφει τις πληγές του γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν αρπάζει τις ευκαιρίες να δείξει ό,τι καλό άφησε ως κυβερνητικό έργο.
Διαβάστε επίσης:
Πανελλαδικές εξετάσεις: Περίπου 90.000 υποψήφιοι δίνουν «μάχη» για μια από τις 68.574 θέσεις
Από την κάλπη στις πανελλαδικές – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμέτωποι με τη ψήφο των 17αρηδων