Το εμβόλιο έρχεται αλλά η «κανονικότητα» από Φθινόπωρο!

Το εμβόλιο έρχεται αλλά η «κανονικότητα» από Φθινόπωρο!

Ενώ οι επιστήμονες μεταφέρουν την όποια επιστροφή στην κανονικότητα για το καλοκαίρι, πάντα «εάν και εφόσον» ενώ αυξάνονται και οι φωνές που κάνουν λόγο για επιστροφή σε «φυσιολογικούς ρυθμούς» από το Φθινόπωρο, η διεθνής κοινότητα στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων της στα εμβόλια που ξεκίνησαν να παράγονται.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διά της Κομισιόν ελπίζει σε μια εικόνα εμβολιασμών πριν την Πρωτοχρονιά, επενδύοντας περισσότερα στην ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού παρά στο αρχικό αποτέλεσμα.

Γιατί είναι αναμφισβήτητο, πως ακόμα και αν όλα πάνε καλά -παρότι μιλούν και για τρίτο κύμα κορονοϊού- μια σχετική ανοσία στον κορονοϊό δεν μπορεί να έχει επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τόσο όσον αφορά τους εμβολιασμούς -που είναι «προαιρετικοί» όσο και το ίδιο το εμβόλιο με δεδομένη μια εικόνα αμφισβήτησης στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για αγώνα με το χρόνο, αφού για αρκετούς μήνες, έως ότου υπάρξει κάμψη στην καμπύλη των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διαδωληνομένων, ένα μεγάλο βάρος θα πέσει στα δημόσια συστήματα υγείας κάθε χώρας.

Ακόμα και σήμερα κορυφαίος επιστήμοντας-σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης μίλησε για «φυσιολογικούς ρυθμούς» της ζωής του πληθυσμού από το φθινόπωρο του ΄21.

Στη χώρα μας, που ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των εμβολιασμών, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια αναστροφή της κατάστασης για να καλύψει τη μεγάλη απραξία αλλά και τα λάθη στην αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδιαίτερα, μετά το άνοιγμα των συνόρων με τον τουρισμό αλλά και την πλήρη αδιαφορία για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αφού ουδέποτε -προεκλογικά και μετεκλογικά- δεν είχε σκοπό να το στηρίξει προωθώντας εμφανώς τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα της άρνησης στήριξης του ΕΣΥ, των υποδομών, των ΜΕΘ και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια αναστροφή της εικόνας με εμβολιασμούς εντός του 2020, έστω και τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου αυτό φαίνεται πως ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά τον άλλη όπως, σήμερα -μεταξύ των άλλων- η Ισπανία και η Ελλάδα. 

«Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην οποία προήδρευσε.

Όσον αφορά την προτεραιότητα εμβολιασμού, όπως είπε, θα ξεκινήσει με τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, με τους φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων και στη συνέχεια στους άνω των 65 ετών.

Υπολογίζεται πως οι άνω των 65 χρόνων ανέρχονται στη χώρα μας στα 2,4 εκατομμύρια.

Συμβολικά, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι «μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Όπως και να έχει, ο εμβολιασμός θα συμβάλει καίρια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ωστόσο η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πάρει χρόνο με δεδομένο ότι μια σχετική ανοσία του πληθυσμού σε καμία περίπτωση -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν μπορεί να έχει επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι.

Και ως τότε το βάρος που θα σηκώσει το ΕΣΥ και ο πληθυσμός, τόσο το ψυχολογικό όσο και το οικονομικό θα είναι τεράστιο. 

Documento Newsletter