Πίσω από το δέντρο κρύβεται το δάσος, λένε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το email που έστειλε μαζικά η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου στους ομογενείς και δέχτηκε αναρίθμητες καταγγελίες για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. Ομως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς πίσω από το ένα email κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Ο ΓΚΠΔ ή GDPR είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι ντροπή να τον παραβιάζει μια ευρωβουλεύτρια, η οποία μάλιστα στο παρελθόν είχε αναφερθεί σε αυτόν.
Η κυρία Ασημακοπούλου προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι το γραφείο της μάζεψε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Ομως απόδημοι την διέψευσαν. Κάποιοι λένε ότι το μέιλ, στο οποίο δέχτηκαν το διαφημιστικό της μήνυμα, το έχουν μόνο για «επίσημη» χρήση, για το Δημόσιο.
Η γνωστή δημοσιογράφος των New York Times Ματίνα Στεβή ήταν ξεκάθαρη. Εγραψε στο Χ: «Και εγώ έλαβα αυτά τα δυο μέιλ (σ.σ. το άλλο από το υπουργείο Εσωτερικών για εγγραφή στην επιστολική ψήφο) εντός ωρών στο προσωπικό μου μέιλ. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί το επαγγελματικό μου μέιλ για δελτία Τύπου. Δεν έχω ποτέ επικοινωνήσει από τον προσωπικό μου λογαριασμό μαζί της. Το προσωπικό μου μέιλ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για το ΥΠΕΣ».
Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου άλλαξε τη δικαιολογία και είπε ότι πήρε τους εκλογικούς καταλόγους από το ΥΠΕΣ. Ομως, ενώ επιτρέπεται σε κόμματα και υποψήφιους να πάρουν τους εκλογικούς καταλόγους, ο νόμος εξαιρεί τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το τηλέφωνο του ψηφοφόρου.
Για να γίνει ακόμη πιο σαφές το φάουλ -και για να βγει από το κάδρο των ευθυνών μάλλον- ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας δήλωσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».
Από την Παρασκευή που ξέσπασε το θέμα, διάφοροι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου είτε αναπαράγοντας τις δικαιολογίες της, αγνοώντας ότι δεν στέκουν, είτε με το πολύ χαριτωμένο: «Πώς κάνετε έτσι για ένα μέιλ, όλοι παίρνουμε ανεπιθύμητα μέιλ!»
Το δέντρο που κρύβει το δάσος…
Εδώ υπάρχουν δύο θέματα: Πρώτον, η παρανομία της παραβίασης του ΓΚΠΔ. Αν αποδειχθεί σε δικαστήριο, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου κινδυνεύει με φυλάκιση, υψηλά πρόστιμα και αποζημιώσεις στα θύματα. Για ένα μέιλ κινδυνεύει να καταστρέψει όχι μόνο την πολιτική της καριέρα αλλά πολύ περισσότερα.
Δεύτερον, οι ευθύνες ακουμπάνε και άλλους και τελικά ολόκληρη την εκλογική διαδικασία.
Το «πώς κάνετε έτσι» το απάντησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ξεκίνησε έρευνα. Μαζί με την ευρωβουλεύτρια κινδυνεύουν να καθίσουν στο σκαμνί και όποιοι τής έδωσαν τα μέιλ. Γι αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ έτρεξε να καλυφθεί με δήλωση.
Στη δήλωση λέει ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει email εκλογέων…».
Ομως, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, κάποιος παρέχει!
Και αυτός ο «κάποιος» έχει πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων για τους ψηφοφόρους εξωτερικού, που θα χρησιμοποιηθεί για τις Ευρωεκλογές.
Αυτός ο «κάποιος», που είναι αρκετά κακόβουλος για να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα από έναν εκλογικό κατάλογο, τι άλλο είναι ικανός να κάνει με τον εκλογικό κατάλογο;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα από όλα και ήδη κάποιοι το βλέπουν. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος έγραψε στο X ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να θέσουν ζήτημα όρων διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Στην Ελλάδα η εκλογική διαδικασία είναι διάτρητη».
Επίσης το ΚΚΕ έκανε Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και «θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου».
Μετά την καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την «παράκαμψη» του άρθρου 16 του Συντάγματος, έρχεται η ανασφάλεια στους εκλογικούς καταλόγους για να μας βυθίσει βαθύτερα στον πολιτικό εφιάλτη.