Το ελληνικό παράδοξο στον ευρωπαϊκό χάρτη της πανδημίας

Το ελληνικό παράδοξο στον ευρωπαϊκό χάρτη της πανδημίας

Αφού περάσαμε την Σουηδία σε απώλειες, ακολούθησαν χώρες όπως το Ιράν κι η γειτονική Σερβία. Η επιδημιολογική επιδείνωση της Ελλάδας είναι τόση, που αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεπεράσει σε συνολικές απώλειες τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί την αρχική αιφνιδιαστική καταστροφή όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία…

Η Σερβία πάντως δεν είναι η πρώτη βαλκανική χώρα που φαίνεται καλύτερη από εμάς, δεδομένου ότι προστέθηκε στην Αλβανία, την Τουρκία, το Κόσσοβο ενώ ούτε εκ του μακρόθεν δεν συγκρινόμαστε με το αδελφό κράτος της Κύπρου. Άρα ούτε στους πάλαι ποτέ βαλκανικούς αγώνες της παρηγοριάς θα μπορούσαμε να διακριθούμε Το ‘μένουμε Ευρώπη’ έγινε ‘Μένουμε Βαλκάνια’ αλλά κι εκεί ασθμαίνουμε.

Το Βέλγιο, με ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα καταγραφής κι η Ιταλία της αρχικής συντριβής φαίνεται ότι θα διατηρηθούν πάνω από την Ελλάδα, αν και είναι εξαιρετικά βελτιωμένα τα στοιχεία τους κατά το τελευταίο οκτάμηνο.

Βραδυπορία βελτίωσης επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, όπου το αναπτυγμένο κατά τα άλλα κοινωνικό κράτος χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες και από την επικράτηση του καταστρεπτικού δόγματος της «ατομικής ευθύνης». Εκεί πληρώνουν την παραμέληση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σε μια υπόθεση κατ’ εξοχήν συλλογική.

Το τέλος των θαυμάτων

Στο στάδιο αυτό της πανδημίας φαίνεται ότι αποκαθίσταται η «φυσική τάξη» των πραγμάτων και καταπαύουν τα παράδοξα. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα τείνουν να πολωθούν σε δύο πόλους, με ευδιάκριτα αναπτυξιακά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Ζώνη επιτυχούς αντιμετώπισης: α) Σκανδιναβικές χώρες, από τις οποίες η λιγότερο καλή είναι η Σουηδία. β) οι σχετικά απομονωμένες νησιωτικές χώρες όπως Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος γ) Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία των οποίων η γεωγραφική και αναπτυξιακή θέση ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική ωστόσο διατηρήθηκαν σε καλό επίπεδο (εξαίρεση η τέως ανατολική Γερμανία). Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην επικαιρότητα κατά τις ημέρες αυτές Ζώνη τέως Συμφώνου Βαρσοβίας: Βαλτικές δημοκρατίες – χώρες του Βίζεγκραντ – Βαλκανικές χώρες – τέως σοβιετικές δημοκρατίες και πιο χαρακτηριστικά από όλες η τέως Ανατολική Γερμανία συμπεριφέρονται ως ένας ενιαίος χώρος, επιδημιολογικά. Μοιράζονται την σχετικά πρόσφατη κατάρρευση του κοινωνικού τους συστήματος από την οποία δεν έχουν συνέλθει πλήρως κι ότι αναπτύσσονται με συγκεκριμένες μεθόδους και προτεραιότητες. Επίσης την ευρύτατη καχυποψία του κοινού προς τους διεφθαρμένους θεσμούς τους.

Μια παράδοξη προσθήκη σε αυτή την ζώνη είναι η Ελλάδα. Πρόσφατα οι λαοτινοί υπουργοί (Πλεύρης, Γεωργιάδης) με αφορμή το εμβολιαστικό Waterloo της χώρας, θυμήθηκαν το δεξιό στερεότυπο ότι είμαστε η τελευταία χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Το νέο τείχος τέμνει τις παλιές αυτοκρατορίες

Το λοκντάουν σε Αυστρία – Βαυαρία μεταφράστηκε στο ότι: «είδατε πως όσα μας συμβαίνουν , συμβαίνουν και εις τας καλυτέρας των οικογενειών!» Καμία σχέση όμως δεν υπάρχει ανάμεσα στα λεγόμενα των παπαγάλων και στην πραγματικότητα, ως συνήθως.

Το αναδεικνύει η σύγκριση ανάμεσα στην Βιέννη και τις γειτονικές της Πράγα, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα κλπ και το καταλαβαίνει όποιος συγκρίνει από την μια την θεωρούμενη ως «υπεραντίδραση» κι από την άλλη την επικράτηση του αυτόματου πιλότου.

Ανάμεσα στις πρωτεύουσες της παλιάς Αυστρουγγαρίας η νέα πόλωση φαίνεται πιο καθαρά από οπουδήποτε αλλού! Η Αυστρία με 1.340 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή παρεμφερείς προς τις γειτονικές της Ελβετία (1.325) και Βαυαρία (1.294), πήρε αυστηρά μέτρα. Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει κι όλη η Γερμανία.

Αντιθέτως, στα υπόλοιπα κράτη που προέκυψαν μεν από την παλιά αυτοκρατορία Βοσνία (3.689), Ουγγαρία (3.341), Τσεχία (2.997), Σλοβακία (2.516), Κροατία (2.486), Σλοβενία (2.395) έζησαν δε την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, κυριαρχεί μια μητσοτακικού τύπου αδράνεια, με παρεμφερή επιχειρηματολογία.

Σφοδρότητα τέταρτού κύματος και υποδομές

Αλλά και για όποιους εξετάζουν την τρέχουσα συγκυρία ο μέσος όρος θανάτων 7 ημερών στην Βαυαρία των 13 εκατομ είναι 54, στην Αυστρία των 9 εκατομμυρίων είναι 44 και στην Ελλάδα των 10,7 εκατομ ξεπερνά τους 80!

Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι η ελληνική κλιμάκωση στα κρούσματα που σημειώθηκε πριν τρεις εβδομάδες μόλις τώρα εκφράζεται στους σκληρούς δείκτες. Δεδομένου ότι τα κρούσματα έχουν ενδιαμέσως παραμείνει σταθερά, πιθανότατα θα μείνουν σταθερά τριψήφιες κι οι απώλειες. Τέλος, η παρούσα κατάσταση δεν εμπεριέχει το λεκανοπέδιο που αυτές τις ημέρες δείχνει καμπύλες τείνουσες προς την Μακεδονία-Θεσσαλία. Οπότε, δεν υπάρχει χαραμάδα ελπίδας μέσα στο 2021.
Ο θρύλος πως ότι αντιμετωπίζουμε εμείς συμβαίνει και στις ΜΕΘ Αυστρίας-Γερμανίας-Ολλανδίας είναι ένα ακόμη κατόρθωμα των ΜΜΕ .Κατά αρχάς ο εμβολιασμός εκεί είναι 66%-68%-73% κι όχι παρεμφερής με την Ελλάδα όπως ανακριβώς γράφεται (61%) Παρεμφερείς αντιθέτως είμαστε με την ζώνη των ανατολικών!
Το κυριότερο όμως είναι ότι από τις δυτικές χώρες δεν υπάρχει καμία είδηση , καμία καταγγελία, καμία υποψία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ή αδιαφανή διαλογή ή για θηριώδη θνητότητα πολλών ΜΕΘ ή για χιλιάδες ανθρώπους που καταλήγουν στα νοσοκομεία νεκροί η ετοιμοθάνατοι, χωρίς να τους έχει δει ποτέ γιατρός στο σπίτι τους.

Πρόσφατα αναδημοσιεύτηκε επιλεκτικά κατάλογος της Bild με τις κενές κλίνες ΜΕΘ ανά γερμανικό κρατίδιο. Οι αναφορές μονοψήφιων συχνά ποσοστών ‘απέδιδαν’ την πίεση ακόμη και στην προηγμένη Γερμανία Ωστόσο οι γνωρίζοντες την γερμανική διάβαζαν ότι αυτά τα ποσοστά είναι επί των 20.000 κλινών που έχουν διατεθεί για την covid 19 ενώ τo γερμανικό Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει συνολικά 46.000 κλίνες ΜΕΘ, που δεν είναι τύπου Μωυσέως.

Συμπέρασμα

Οι διαφορές αντιμετώπισης προφανώς δεν έγκεινται σε διαφορετικές ιατρικές προσεγγίσεις. Η βασική διαφορά είναι στο πόσο μετράει η ανθρώπινη ζωή, ένθεν – κακείθεν. Ο κ Μητσοτάκης, ο αποκληθείς κι Όρμπαν της Μεσογείου σε θέματα δημοκρατίας, ίσως σκέφτεται να τον μιμηθεί και επιδημιολογικά. Προς το παρόν πάντως παρακολουθεί ατάραχος να εξελίσσεται η διαδικασία επίτευξης ανοσίας της αγέλης δια της μαζικής νόσησης. Αρκείται σε διαβεβαιώσεις ότι το ΕΣΥ κρατάει κι αντέχει! Πράγματι, οι πανδημίες ούτε κατεδαφίζουν ούτε σκοτώνουν νοσοκομεία Τους ανθρώπους μέσα σε αυτά σκοτώνουν.

Documento Newsletter