Το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την ώρα που στην Κυβέρνηση παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την ηγεσία του στρατεύματος (με ύποπτες μάλιστα αρνητικές για τον ΓΕΕΘΑ διαρροές σε φιλοκυβερνητικό Μέσο μετά την αποκάλυψη στο Documento ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ) η φιλοτουρκική μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη τεντώνει το σχοινί των (όποιων) ελληνο-λιβυκών σχέσεων.

Συγκεκριμένα και παρά το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένη μόνο με τη διενέργεια εκλογών, φέρεται έτοιμη να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Λίγες μάλιστα ημέρες μετά την επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη που εξελίχθηκε σε φιάσκο αφού ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν κατέβηκε ποτέ από το αεροπλάνο που τον μετέφερε.

Εννοείται ότι το διάβημα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επί της ουσίας η ελληνική διπλωματία μοιάζει ανίκανη να προλάβει ή έστω να διαχειριστεί επιτυχώς για τη χώρα τα θέματα που προκύπτουν με τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο αφρικανική χώρα την ώρα που οι Τούρκοι αλωνίζουν στην κυριολεξία.

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει και τη συμμετοχή Μητσοτάκη στη Σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια της Ε.Ε. στα Τίρανα όπου αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα μειονοτικά χωριά, μετά ανακοινώθηκε η ματαίωση της επίσκεψης λόγω κακοκαιρίας (!) για να έρθει τελικά ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα να δηλώσει, ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την ελληνική εθνική μειονότητα»!

Ο τελευταίος βέβαια είχε φροντίσει σε συνέντευξή του στο Euractiv να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα μπήκε με ψέματα στην Ε.Ε. δίνοντας ένα σαφέστατο δείγμα των προθέσεών του.

Documento Newsletter