Ο Έλμαρ Μπροκ είναι παλιά καραβάνα. Κοντεύει 40 χρόνια ευρωβουλευτής.
Ο έμπειρος χριστιανοδημοκράτης Γερμανός, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις εξωτερικές υποθέσεις και στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο EURACTIV, εξέφρασε την ελπίδα πως στο ονοματολογικό της πΓΔΜ όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για να τερματισθεί η διένεξη «Διότι», όπως είπε, «τότε θα έχουμε επιλύσει μια κρίση δεκαετιών. Ελπίζω πως το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην ουσία του και θα αποφευχθούν οι κομματικές μάχες».
Και τι έπαθε, θα αναρωτηθείτε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ στις τάξεις του οποίου βρίσκεται η ΝΔ και το εθνικιστικό VMRO; «Ποια μύγα τον τσίμπησε», παραμονές της επίσκεψης Μέρκελ, στην Αθήνα και ξορκίζει τις «κομματικές μάχες»;
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Γερμανός ομογάλακτος του κ. Μητσοτάκη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, εκθέτοντας άθελά του μάλλον τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Μπροκ δηλώνει πως έχει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης στο κόμμα του, εξαιτίας αυτού που συνέβη το 1992 στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε λόγω της διένεξης για την ονομασία.
Η κατανόηση όμως του κ. Μπροκ έχει μια κόκκινη γραμμή, όπως εξηγεί. Την ευχή του – προτροπή όλο αυτό να μείνει υπό έλεγχο και «στο τέλος να καταλήξουμε σ’ ένα θετικό συμπέρασμα».
Η ΝΔ θα αποδεχόταν μια «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας.
Και κάπου εδώ ο Γερμανός ευρωβουλευτής ρίχνει την πρώτη βόμβα: Η Νέα Δημοκρατία, λέει, έχει πει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας.
Μάλιστα αποκαλύπτει ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο EPP και «είναι καλό ότι στις συνομιλίες αυτές η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση» διότι η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχθεί».
Λέει και κάτι τελευταίο ο κ. Μπροκ που το ξέραμε. Ότι «Εκτός της συμφωνίας για το όνομα, πιστεύω ότι η Μέρκελ υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία ως προς όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα, όπως ο τρόπος άσκησης της οικονομικής και της νομισματικής πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα»!