To «El Camino» είναι μια ωδή αγάπης για τους φαν του «Breaking Bad» (Trailer)

To «El Camino» είναι μια ωδή αγάπης για τους φαν του «Breaking Bad» (Trailer)

Μια ταινία που φτιάχτηκε όχι τόσο για να πει συμπληρωματικά λόγια ή επεξηγηματικές αναλύσεις αλλά για να υπογραμμίσει την μελαγχολική αμφισημία που επιφέρει κάθε αλλαγή.

Το 2013 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για ένα από τα κορυφαία- για πολλούς το κορυφαίο όλων- τηλεοπτικό σίριαλ της εικοσαετίας που ξεκίνησε με την αλλαγή του αιώνα. Το «Breaking bad» γνώρισε μια επίσης σημαντική διαδοχή με το υπό μία έννοια πρίκουελ του «Better call Saul». Στο πρώτο παρακολουθούμε την ολική μεταμόρφωση του καθηγητή χημείας Γουόλτ Γουάιτ (Μπράιαν Κράνστον) που εκεί γύρω στα 50 βλέπει την ζωή του να σβήνει άδοξα λόγω του καρκίνου και επιχειρεί μέσα στο ελάχιστο χρόνο που του αναλογεί να διορθώσει τις αδικίες μιας ζωής με τον πλέον επαναστατικό και παράνομο τρόπο. Στο «Saul» η μεταμόρφωση του απατεωνίσκου δικηγόρου Τζίμι Μακ Γκιλ δεν είναι τόσο εμφανής αλλά διαθέτει τις εντυπωσιακές ηθικές πινελιές-αναταράξεις στη ζωή του αυτοκαταστροφικού ήρωα. Το «El Camino» είναι άλλο πράγμα. Πιο ταπεινό, πιο μελαγχολικό, πιο ύπουλο.

Η αρχή του φιλμ που προβάλλεται στο Netflix και υπογράφει φυσικά ο δημιουργός του «Breaking bad» Βινς Γκίλιγκαν, έρχεται ακριβώς μετά από το φινάλε της πρώτης σειράς και την απόδραση του Τζέσι Πίνκμαν από το άντρο των φασισταριών δολοφόνων. Το σενάριο παρακολουθεί την προσπάθεια του απελπισμένου βοηθού του τρομακτικού Χάιζενμπεργκ (το κωδικό όνομα του Γουάιτ στους κύκλους των ναρκωτικών) να «εξαφανιστεί» μια για πάντα. Το γεγονός ότι ο Τζέσι (εξαιρετικός ο Άαρον Πολ) είναι για πρώτη φορά τόσο μόνος- δεν υπάρχουν ούτε ο Γουάιτ, ούτε ο Σολ, ούτε ο Μάικ για να του προσφέρουν μια λύση- τον αναγκάζει να βάλει σε εγρήγορση το κοφτερό μυαλό του που συνήθως δουλεύει ρολόι όταν δεν είναι μαστουρωμένος.

Η ταινία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και παρά τη προφανή συγγένεια με τις τηλεοπτικές σειρές στις οποίες οφείλει την ύπαρξη της καταφέρνει να είναι απόλυτα ισορροπημένη μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος και του μελαγχολικού, σχεδόν πικρού, μέλλοντος που υπόσχεται η επικίνδυνη ζωή του Τζέσι. Ο καίριος χαρακτήρας του φιλμ είναι ο ανέκφραστος μεσολαβητής Ρόμπερτ Φόστερ στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του (πέθανε τον Οκτώβριο του 2019 σε ηλικία 80 ετών) ενώ κάποια χρήσιμα στοιχεία από το παρελθόν του Τζέσι βγαίνουν στην επιφάνεια, μαζί με μια απρόσμενη σκηνή μονομαχίας που επιβεβαιώνει την υποψία μας ότι το «Breaking bad» ήταν πάντα ένα νεογουέστερν που είχε πάρει απλώς λάθος δρόμο και με το χαμηλότονο «El Camino» επιστρέφει οριστικά στα πάτρια εδάφη. Εκείνα δηλαδή που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Ινδιάνοι προς τον παγωμένο βορρά όταν ξεκίνησε η γενοκτονία τους.

Ετικέτες

Documento Newsletter