Το ΕΔΔΑ δικαιώνει τον Νίκο Κοτζιά για το δημοσίευμα του Athens Review of Books

Το ΕΔΔΑ δικαιώνει τον Νίκο Κοτζιά για το δημοσίευμα του Athens Review of Books

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με απόφασή του στις 14 Νοεμβρίου 2024 δικαιώνει τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη διαμάχη του με το μηνιαίο περιοδικό «The Athens Review of Books». Παράλληλα θέτει όρια στην ελευθερία της έκφρασης μέσα στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα το περιοδικό σε άρθρο του το 2010 χαρακτήρισε τον Νίκο Κοτζιά, μεταξύ άλλων, ως «Γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» και «ένθερμο υποστηρικτή του καθεστώτος Χόνεκερ», ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι σπούδασε στην «Ανατολική» Γερμανία ύστερα από υποτροφία του τότε αυταρχικού καθεστώτος. Η ελληνική Δικαιοσύνη, κατόπιν αγωγών του ενάγοντος Νίκου Κοτζιά, επεδίκασε χρηματική ικανοποίηση υπέρ του, λόγω ηθικής βλάβης, συνολικού ύψους 20.000 ευρώ.

Η συνέχεια παίχτηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή του περιοδικού που υποστήριζε παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ισχυριζόμενοι ότι ενήργησαν στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού τους ρόλου και ότι εξέφρασαν επιτρεπτές αξιολογικές κρίσεις για τις απόψεις και θέσεις του Νίκου Κοτζιά.

Η δικαίωση από το ΕΔΔΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ωστόσο αποφάνθηκε ότι τα ελληνικά δικαστήρια πέτυχαν τη δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της προστασίας της προσωπικότητας του πρώην Υπουργού, αιτιολογώντας με επάρκεια την αναγκαιότητα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης των προσφευγόντων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι χαρακτηρισμοί εις βάρος του Νίκου Κοτζιά συνιστούν αξιολογικές κρίσεις που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Το Δικαστήριο κατέληξε πως οι συντελεστές του περιοδικού δεν επιβεβαίωσαν το βάσιμο των ισχυρισμών τους. Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τον πρώην Υπουργό ως έναν άνθρωπο με ακραίες, αυταρχικές αντιλήψεις, ξεπέρασαν τα όρια της υπεύθυνης δημοσιογραφίας, χρησιμοποιώντας ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, δυνάμενους να καταστρέψουν τη φήμη του.

Συγκεκριμένα, αντίθετα με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο, ο Νίκος Κοτζιάς είχε σπουδάσει στην Αθήνα και στην Δυτική και όχι στην Ανατολική Γερμανία, ενώ επιπλέον δεν βρέθηκε καμία απόδειξη που να τον ταυτίζει με το αδίστακτο καθεστώς Χόνεκερ και τις απαράδεκτες πρακτικές του.

Διαβάστε επίσης:

Νέο «όχι» από Δένδια για ΠτΔ: «Αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση»


Αστυνομικός Βουλής: Κακοποίηση και από τους δύο γονείς καταγγέλλουν τα παιδιά – Τι ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Ποιος αγαπάει πιο πολύ τους τραπεζίτες;


H Ηριάννα, ο Περικλής και ο Θεοφίλου – Τρεις νέοι φυλακίστηκαν με παρόμοια ευρήματα με τον Ρωμανό


Μετρό Θεσσαλονίκης λέμε και κλαίμε…

 

Documento Newsletter