Ενώ νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο «φως» αναδεικνύουν νέες πτυχές του σκανδάλου, κουμπώνοντας πλήρως με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιλέγουν να το βάλουν στα πόδια, προσδοκώντας πως θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία.
Ενόσω καταδεικνύεται από εσωτερικά έγγραφα και εκθέσεις της Novartis ότι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου λειτουργούσαν ως εντολοδόχοι του Φρουζή και πως οι αναφερόμενοι στη δικογραφία θεωρούνταν εμπλεκόμενοι για τη Novartis από το Φεβρουάριο του 2017, όπως επίσης ότι ο διοικητής της ΤτΕ ήταν -καθ’ ομολογίαν του- έμμισθος σύμβουλος της φαρμακευτικής και πως ο Αντώνης Σαμαράς έδινε ιδιόχειρα ραβασάκια στο μεγαλοστέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχωρεί με την πρόφαση ότι η πλειοψηφία αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Επί της ουσίας όμως, σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, αυτό που προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο η αντιπολίτευση είναι να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Αιτία της αποχώρησης ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι εννέα εμπλεκόμενοι -ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει ήδη- θα πρέπει να κληθούν προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αλλά και να παραθέσουν την άποψή τους για το αν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή μη για να ερευνήσει το σκάνδαλο. Το σκεπτικό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίζεται στο άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο αναγράφει μεταξύ άλλων: «Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις, αν το επιθυμεί». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής λαμβάνει σχολαστικές διαστάσεις προκειμένου να μην καταλήξει η Επιτροπή να κριθεί αναρμόδια για τα αδικήματα που εξετάζει, κουκουλώνοντας το σκάνδαλο, με γνώμονα πάντα τις αποσβεστικές προθεσμίες του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ευθύνες των υπουργών.
H πρόταση:
«Όσο η Επιτροπή δεν αποφασίζει για την αρμοδιότητα της, εμείς αποχωρούμε», ήταν η δήλωση μέλους της Επιτροπής που πρόσκειται στη ΝΔ, η οποία επί της ουσίας έσυρε το χορό των αποχωρήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «γραμμή» του Κινήματος Αλλαγής και της Ένωσης Κεντρώων που ζητούσαν να προσέλθουν ο Φρουζής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και μέλη του Δ.Σ. της Novartis να καταθέσουν.
«Η Επιτροπή αυτή θα γράψει ιστορία»
«Ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει επί τη βάση της εντολής που δόθηκε στην Ολομέλεια» τόνιζε μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αυτή θα γράψει ιστορία για τον όγκο νομολογίας που θα παράξει, αφήνοντας ένα σημαντικό αποτύπωμα για τον τρόπο χειρισμού της απόδοσης δικαιοσύνης πέρα από τα ασφυκτικά πλαίσια του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε πως «η ΝΔ ονομάζει αίτημα προς διαλεύκανση ένα ωμό αίτημα για παραγραφή», εγκαλώντας με αυτόν τον τρόπο για απόπειρα συσκότισης του σκανδάλου την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τον κ. Παρασκευόπουλο, η μόνη δίοδος για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση είναι μέσω της Δικαιοσύνης. «Ο τρόπος διαλεύκανσης περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη ενώ Βουλή σημαίνει εξάλειψη» εξήγησε.
Συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχιστεί από τα μέλη της πλειοψηφίας, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μοιάζουν ιδιαίτερα διατεθειμένοι να παρέχουν ενημέρωση στα κόμματα που αποχώρησαν από τη διαδικασία, με βάση το ανάλογο προηγούμενο που έχει σημειωθεί κατά το παρελθόν.
Άλλωστε, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος σε δεύτερη γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι:
«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπήγια τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων.
Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.
Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί μέλη – βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.
Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».
Την κλήση του Αντώνη Σαμαρά για την ερχόμενη Τρίτη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, Θοδωρής Δρίτσας.
Περισσότερα ΕΔΩ