Η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ συνεχίζοντας τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο του δόγματος «τρόμος και τάξη» επιχείρησε για άλλη μια φορά να βάλει στο γύψο το δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας να διαδηλώνει και των εργαζομένων να απεργούν με την έκδοση γενικού απαγορευτικού αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή.
Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί με τη χθεσινό μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Τριτοβάθμια έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση: Απέναντι σε αυτή την Κυβέρνηση της καταστολής, που επιχειρεί να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία, η νέα γενιά, η φοιτητική νεολαία, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ήταν, είναι και θα είναι το ανάχωμα!
Την ίδια στιγμή, η «ευέλικτη» Κυβέρνηση της ΝΔ με τους 60(!) υπουργούς, δέσμια των ιδεοληψιών της, που αποστρέφονται το Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό, αφήνει την κοινωνία έρμαιο της πολλαπλής κρίσης. Ο φόβος της πανδημίας εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανενόχλητα μεγάλης έκτασης οικονομικές αναδιαρθρώσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν στην ιδιωτικοποίηση βασικών Κοινωνικών Αγαθών όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών «αναπόλησε» τις αλήστου μνήμης μέρες που ήταν ο ίδιος Υπουργός και μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα ..». Για τους αμνήμονες αναφέρεται στη γνωστή απορρύθμιση που επιχείρησε η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου στη Δημόσια Διοίκηση, στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις αφήνοντας τελικά «ένα σημαντικό αποτύπωμα στη δημόσια διοίκηση» αυτό του νεοφιλελευθερισμού και της αναξιοκρατίας που πάτησε θεσμούς, και εν τέλει ανθρώπους, έτσι «για να σπάσει το ταμπού των απολύσεων» όπως υπερηφανευόταν τότε ο σημερινός πρωθυπουργός.
Ποιες ήταν λοιπόν οι τολμηρές αυτές μεταρρυθμίσεις που αναπολεί ο Κ. Μητσοτάκης;
Οι διαθεσιμότητες των 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, των 2000 σχολικών φυλάκων, των ηρωικών καθαριστριών αλλά και των 1000 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Μην ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων αφού η διαθεσιμότητα υπήρξε μια ευθεία αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας τους!
Το «αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης» του που ήθελε να απολύσει το 15% των υπαλλήλων απροκάλυπτα αφού τους θεωρούσε δεδομένα «άχρηστους»!
Το πειθαρχικό δίκαιο που δεν αναγνώριζε το τεκμήριο αθωότητας στους υπαλλήλους και μας θεωρούσε εν δυνάμει επιόρκους ακόμη και μετά από μηνύσεις για κτηματικές διαφορές!
Την κατάργηση της Διαύγειας και το κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσε αφού ο 4275/2014 προέβλεπε την τοποθέτηση προϊσταμένων με υπουργικές αποφάσεις.
Την πολιτική επιστράτευση των απεργών με το νόμο 4325/2015
Μας είπε λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω που εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούμε να ξεχάσουμε μας δείχνουν το πως αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση της ΝΔ «συνολικά τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Μάθαμε ακόμη πως ο πρωθυπουργός αφήνει την ολοκλήρωση του έργου του που άφησε στη μέση το 2014 στο νέο Υπ. Εσωτερικών τον κ. Βορίδη που το βασικό του μέλημα είναι να «κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός πως θα συνεχιστεί η «τηλεργασία» εννοώντας προφανώς την μεταφορά φακέλων από το γραφείο στο σπίτι, αφού η ψηφιοποίηση του Δημοσίου παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών. Χωρίς βέβαια να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ωράριο και τα προσωπικά δεδομένα, και χωρίς να καλύπτεται το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής, για την μετατροπή των σπιτιών μας σε γραφεία. Παράλληλα επανήλθε στην παλιά του εμμονή με την υποτιθέμενη αξιολόγηση η οποία είναι πολύ «εξισωτική» όπως είπε, θυμίζοντας μας παλιότερες δηλώσεις του πως μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση!
Τη στιγμή που η Κυβέρνησή του, σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δε θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, «σπρώχνει» τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο και το κόμμα που έκαναν σημαία τους τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ιδεοληπτικό μίσος για το Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό!
Δεν ακούσαμε βέβαια κουβέντα για αυξήσεις μισθών έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να ζουν με αξιοπρέπεια αλλά και για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο και ειδικότερα για το ασφαλιστικό ζήτημα:
Για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ που ξεπερνούν τις 415.000 με τις συντάξεις να έχουν φτάσει πλέον τις 350.000. Να θυμίσουμε ότι δεν έχουν ακόμα εκδοθεί συντάξεις για Δημόσιους Υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2018. Για όσους, μάλιστα, έχουν διαδοχική ασφάλιση από το 2017.
Οι εξαγγελίες που έγιναν για τις «ψηφιακές» συντάξεις αφορούν μόνο σε συντάξεις χηρείας και σε συντάξεις με χρόνο ασφάλισης αποκλειστικά στον ΟΓΑ. Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους. Το αίτημα της ΑΔΕΔΥ είναι να αυξηθεί η μηνιαία προσωρινή σύνταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων και να υπολογίζεται στο 70% του βασικού μισθού του υπαλλήλου, που καταβαλλόταν τον Οκτώβριο του 2011.
Σχετικά με την απόφαση 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών που είχαν 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2010, με την οποία κρίθηκε ότι οι διατάξεις του άρθρου 56 παρ.1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (όπως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους από 1.1.2011 με τον ν.3865/2010), με τις οποίες θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των γυναικών έναντι των ανδρών εισάγουν διάκριση εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να την δικαιολογούν και κατά τούτο είναι αντίθετες στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά εξέλιξη αφού το Ελληνικό Δημόσιο, συμμορφούμενο και σεβόμενο την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν πρακτικές δυσχέρειες όπως και ενδεχόμενες νέες προσφυγές από θιγόμενους άνδρες υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2010, οφείλει να καταργήσει την παρ.11 του άρθρου 6 ν.3865/2010 που διατηρεί το αντισυνταγματικό και άνισο συνταξιοδοτικό καθεστώς μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που δεν έχει κάνει!
Για τη γενικευμένη αγωνία χιλιάδων εργαζομένων σχετικά με την πιθανότητα να νομοθετηθεί η κατάργηση της θεμελίωσης δικαιώματος μέσω της εξαγοράς πλασματικών ετών όπως άφηνε να διαφανεί η έκθεση Πισσαρίδη! Με τα σημερινά δεδομένα οι μεταβατικές διατάξεις για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα έως το 2021 συνεχίζουν να ισχύουν και μετά το 2022! Σε αντίθετη περίπτωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απωλέσουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης!
Πριν από λίγες μέρες ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης δήλωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα καταθέσει –αρχές της Άνοιξης- για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη 10ωρη εργασία αντί της 8ωρης, την τηλεργασία, θα καταργήσει τον Ν. 1264/82 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων ειδικά ως προς τη λήψη απόφασης για απεργίες! Αμέσως μετά θα έρθει το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης!
Το 2021 φαίνεται πως θα είναι ένα έτος απορρύθμισης της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης! Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διάλυσης της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης είναι όχι μόνο παρούσες, αλλά αναβαθμίζονται ποιοτικά, με τρόπο ακόμα πιο σκληρό για τα κοινωνικά δικαιώματα μέσα σε μια λογική ρωμαϊκής αρένας! Απέναντι στην προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και της ακραίας καταστολής οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα έχουμε φωνή και δύναμη για να υπερασπιστούμε τα δημό-σια κοινωνικά αγαθά και να μην επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης!
Ο Νεκτάριος Κορδής είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση/ΕΑΕΚ