Η έγκληση 200 σελίδων που υπέβαλαν η Documento Media και ο Κώστας Βαξεβάνης αποκαλύπτει με αδιάσειστα στοιχεία πώς στήθηκε η υπόθεση που οδήγησε στο παράνομο
πρόστιμο και αποδεικνύει τον δόλο των εμπλεκομένων
Ενώπιον των κακουργηματικών ευθυνών τους πρόκειται να βρεθούν πλέον τα μέλη της μαφίας της ΑΑΔΕ. Με μια έγκληση 200 σελίδων, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον της Ευρωπαίας εισαγγελέα Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, του Ευρωπαίου εντεταλμένου εισαγγελέα στην Ελλάδα και του οικονομικού εισαγγελέα, στην οποία επισυνάπτονται πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, η Documento Media αλλά και προσωπικά ο εκδότης-δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης συνθέτουν την παράνομη δράση μιας ομάδας στελεχών της ΑΑΔΕ που αντί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον δρουν εγκληματικά είτε από ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα προς εξυπηρέτηση άνωθεν εντολών είτε για να ενθυλακώσουν οι ίδιοι μίζες από εκβιασμούς.
Οπως καταδεικνύεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία που το Documento έχει θέσει ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, τα έργα και οι ημέρες των έξι προσώπων που έχουν μηνυθεί στρέφονται όχι μόνο σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ την οποία εξαπατούν.
Οι μηνυόμενοι θα κληθούν όμως να λογοδοτήσουν και για το παράνομο πρόστιμο σε βάρος του Documento, καθώς στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν την εφημερίδα, που έχει αποκαλύψει σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν τη διαφθορά και μέσα στις τάξεις της ΑΑΔΕ, έφτασαν στο σημείο να διαπράξουν ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, πιάστηκαν στην κυριολεξία με την ατράνταχτη απόδειξη ενοχής τους… στην πλάτη. Απέκρυψαν συγκεκριμένο έγγραφο που υπήρχε μέσα στις χιλιάδες σελίδες τιμολογίων και άλλων επίσημων εγγράφων που τους είχε παραδώσει το Documento, στο πλαίσιο οικονομικού ελέγχου, και από το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα ότι ουδέν μεμπτό έχει πράξει η επιχείρηση.
Αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν
Τα στελέχη που αντί να διαφυλάττουν τα δημόσια έσοδα με κριτήριο τη νομιμότητα δρουν ως εκβιαστικός μοχλός πίεσης είτε για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και να τιμωρήσουν τους μη αρεστούς στην κυβέρνηση είτε για αθέμιτο οικονομικό τους συμφέρον, σε βάρος των οποίων στρέφεται η μήνυση του Documento είναι:
Ηλίας Επίσκοπος, προϊστάμενος 1ου ΕΛΚΕ Αττικής
Κωνσταντίνος Φακλής, υποδιευθυντής 1ου ΕΛΚΕ Αττικής
Ευαγγελία Παπαστεργίου, επόπτρια 1ου ΕΛΚΕ Αττικής
Αικατερίνη Λυμπεροπούλου, ελέγκτρια 1ου ΕΛΚΕ Αττικής
Νικόλαος Μπατσίλας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων της ΑΑΔΕ
Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ.
Η έγκληση και μηνυτήρια αναφορά στρέφεται και παντός άλλου ποινικά υπευθύνου που ενδεχομένως προκύψει από την εισαγγελική έρευνα.
Οπως τονίζεται στη μήνυση, στην οποία εμπεριέχονται και στοιχεία από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Documentο, μέσα στην ΑΑΔΕ δρα εγκληματική οργάνωση που ζημιώνει με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο και ευρωπαϊκό ταμείο είτε εκβιάζοντας φορολογούμενους για να πετύχει μίζες είτε απορροφώντας πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια προς εξυπηρέτηση δικών τους ανθρώπων.
Εξαπάτησαν και την Ευρωπαϊκή Ενωση
Γιατί όμως η μήνυση του Documento σε βάρος «της παρέας» της ΑΑΔΕ υποβλήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;
Περιληπτικά επισημαίνουμε ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Συγκεκριμένα διεξάγει διασυνοριακές έρευνες για υποθέσεις απάτης που αφορούν κονδύλια της ΕΕ ύψους άνω των 10.000 ευρώ ή για υποθέσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν ζημία άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν προκειμένω λοιπόν:
Το Documento προσκόμισε πολλές καταγγελίες ότι τα εν λόγω στελέχη της ΑΑΔΕ εκβιάζουν φορολογούμενους και κάνουν επιλεκτική μεταχείριση των ελεγχoμένων για να πετύχουν αθέμιτους σκοπούς (μίζες, διαφθορά, επιχειρηματικούς εκβιασμούς).
Αποδεικνύεται επίσης ότι η ΑΑΔΕ λαμβάνει και απορροφά εκτός των άλλων άμεσα ή έμμεσα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της ΕΕ, για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού κ.λπ. και τα χρησιμοποιεί με αδιαφανή κριτήρια προς εξυπηρέτηση των δικών της ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια να μη χρησιμοποιούνται για το αληθινό δημόσιο συμφέρον της χώρας και την προαγωγή των συμφερόντων της ΕΕ, αλλά προς όφελος της τσέπης των δραστών και των συνεργών του μαφιόζικου αυτού συστήματος της ΑΑΔΕ.
Κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί για ενοικίαση κτιρίων. Η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει τεράστια ποσά από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό φορολογικών κέντρων και υπηρεσιών του φορολογικού μηχανισμού. Μέρος των ευρωπαϊκών αυτών κονδυλίων αφορά την ενοικίαση νέων σύγχρονων κτιρίων για να στεγαστούν οι εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Documento οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή είναι σκανδαλωδώς φωτογραφικοί. Περιγράφουν δηλαδή με ακρίβεια συγκεκριμένα κτίρια, με συγκεκριμένη επιφάνεια, με εξατομικευμένα φωτογραφικά χαρακτηριστικά, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Ετσι καταλήγει να λαμβάνει μέρος σε κάθε φωτογραφικό διαγωνισμό μία μόνο εταιρεία, το κτίριο της οποίας έχει ήδη φωτογραφηθεί εκ των προτέρων ως το μόνο κατάλληλο.
Σε μία εκ των περιπτώσεων η εταιρεία, η οποία ευνοείται με τον τρόπο αυτό και κερδίζει τον φωτογραφικό διαγωνισμό και έτσι ενοικιάζεται το κτίριό της από την ΑΑΔΕ, έχει εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές της ΑΑΔΕ να έχει κόψει εικονικά τιμολόγια 4 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο προγράμματος που έχει ενταχθεί. Πρόκειται για την εταιρεία Π. Σκούρτης ΑΒΕΕ – Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, η οποία ουσιαστικά για να εισπράξει μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση έκανε υπερτιμολογήσεις σχεδόν 4 εκατ. ευρώ και σήμερα ελέγχεται από την Oικονομική Eισαγγελία.
Σε μία άλλη περίπτωση η εταιρεία, που ευνοείται με τον τρόπο αυτό κερδίζει άλλο φωτογραφικό διαγωνισμό και έτσι ενοικιάζεται το κτίριό της από την ΑΑΔΕ, έχει χρέη 30 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές, τα οποία είναι άγνωστο αν πληρώνει. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ τη χορηγεί για να πληρώνει τους φόρους της. Οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί της ΑΑΔΕ και οι ενοικιάσεις κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αφορούν ποσά δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο.
Ακόμη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με δική του πρωτοβουλία προκάλεσε τη ματαίωση των φορολογικών ελέγχων για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, με βάση μια γνωμοδότηση δικηγόρων του κράτους που προκάλεσε ο ίδιος, την οποία εν συνεχεία έκανε δεκτή χωρίς βέβαια να υποχρεούται και με την οποία έκλεισαν οι ανοιχτοί φορολογικοί έλεγχοι για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και θάφτηκαν και οι υπόλοιποι έλεγχοι για τις ίδιες λίστες που δεν είχαν προλάβει ακόμη να ξεκινήσουν.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σταματώντας τις έρευνες στέρησε δισεκατομμύρια από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηριζόμενος στη δεύτερη και όχι στην πρώτη γνωμοδότηση δικηγόρων του κράτους, και χωρίς να αναμένει την έκδοση δικαστικής απόφασης επί του θέματος που από μόνος του έθεσε, λειτουργώντας έτσι ως πληρεξούσιος και εντολοδόχος των φοροφυγάδων, κάνοντας παρανόμως ερμηνεία του νόμου.
Ακόμη, στο εσωτερικό της ΑΑΔΕ υπάρχει ομάδα στελεχών που λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση εκβιαστών. Αντί να χρησιμοποιεί τα εργαλεία φορολογικού ελέγχου που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιεί τα μέσα και τους πόρους για να κάνει εκβιασμούς προς όφελος των μελών του συστήματος και όσων αυτό το σύστημα εξυπηρετεί. Η πρακτική που χρησιμοποιείται είναι πρακτική παράκαμψης των κριτηρίων φορολογικού ελέγχου που ορίζει η ΕΕ.
Η παράκαμψη αυτή γίνεται διά ανώνυμων επιστολών. Κάποια από τα στελέχη της ΑΑΔΕ στέλνουν τα ίδια ανώνυμες επιστολές σε άλλα στελέχη-μέλη της εγκληματικής ομάδας. Με βάση αυτές τις επιστολές δίνονται εντολές ελέγχου σε επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας τα αντικειμενικά κριτήρια προτεραιοποίησης των φορολογικών ελέγχων. Στη συνέχεια το κύκλωμα ξεκινάει τους ελέγχους και απειλεί και εκβιάζει τους επιχειρηματίες ότι αν δεν τους χρηματίσει, θα επιβάλει τεράστια φορολογικά πρόστιμα. Με τον τρόπο αυτό αντί να καταλογίζονται φόροι, εισπράττουν τα ίδια τα μέλη του κυκλώματος.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και για πολιτικούς επιχειρηματικούς εκβιασμούς. Οποιος δεν ενδώσει στον εκβιασμό ταλαιπωρείται επί χρόνια με άδικους καταλογισμούς προστίμων μέσα από κατασκευασμένες κατηγορίες, με αποτέλεσμα πολλοί να μην αντέχουν και στο ενδιάμεσο να κλείνουν.
Η διοίκηση της ΑΑΔΕ γνωρίζει τη δράση του κυκλώματος μέσα από εκατοντάδες επιστολές θυμάτων που το καταγγέλλουν. Ωστόσο, αντί να στείλει τις καταγγελίες στον εισαγγελέα, τις παραπέμπει εσωτερικά σε διοικητικά όργανα ελέγχου της ίδιας της ΑΑΔΕ ως πιθανά πειθαρχικά αδικήματα. Το αποτέλεσμα είναι η συγκάλυψή τους…
Ο τιμοκατάλογος που εξαφάνισαν
Οπως είναι γνωστό, έπειτα από στημένους ελέγχους που προέκυψαν λόγω ανώνυμων καταγγελιών η ΑΑΔΕ επέβαλε στο Documento πρόστιμο περίπου 270.000 ευρώ, βαφτίζοντας την πάγια πρακτική των εμπορικών τμημάτων όλων των ΜΜΕ για μεγάλες εκπτώσεις στους μεγάλους πελάτες «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι». Το Documento προσκόμισε τιμολόγια από άλλες εφημερίδες αλλά και από τηλεοπτικούς σταθμούς που δείχνουν ότι οι εκπτώσεις επί των τιμοκαταλόγων των ΜΜΕ ξεπερνούν όχι μόνο το 80% αλλά και το 90% και το 95%, ενώ και η Eνωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως οι μεγάλες εκπτώσεις είναι συνήθης και πάγια τακτική όλων των ΜΜΕ. «Η εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ, και οι εκπτώσεις που κατά καιρούς προσφέρουν στους διαφημιζομένους, εντάσσονται στο πλαίσιο μίας καθ’ όλα νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Κάθε εφημερίδα έχει το δικαίωμα να επιλέγει την τιμολογιακή πολιτική που θεωρεί ότι είναι η καταλληλότερη για να προσελκύσει τα διαφημιστικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της» ξεκαθάριζε η ΕΙΗΕΑ. Η ΑΑΔΕ, όμως, κατέληξε ότι στην περίπτωση του Documento –και μόνο– πίσω από αυτές τις εκπτώσεις κρύβεται μαύρο χρήμα. Το παράλογο μάλιστα είναι ότι στο πόρισμα-έκτρωμα ενώ αναφέρονται στις… ύποπτες συναλλαγές εξαιρούν από το κάδρο τους συναλλασσόμενους με το Documento που υποτίθεται του έδωσαν το μαύρο χρήμα. Δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΑΑΔΕ το Documento είναι υπόλογο στις φορολογικές αρχές αλλά αυτός που δίνει αντίστοιχα το μαύρο χρήμα –προφανώς και δεν εντοπίστηκε πουθενά– δεν είναι… υπόλογος. Ο λόγος για διαφημιζόμενες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Unilever, η Vodafone και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Δυστυχώς, πάνω στη βιασύνη τους να τελειώνουν με το Documento για άλλη μια φορά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ενα από τα επιχειρήματά τους, αν και εντελώς λανθασμένο, ήταν ότι θα έπρεπε για το οικονομικό έτος που αφορούσε ο έλεγχος (το 2017) να υπήρχε συγκεκριμένος τιμοκατάλογος στον οποίο ορίζονταν οι εκπτώσεις με τους συναλλασσόμενους. Η απουσία του ήταν κατ’ αυτούς η απόδειξη της ενοχής. Ο εν λόγω τιμοκατάλογος υπήρχε και τους είχε παραδοθεί μαζί με χιλιάδες ακόμη έγγραφα αλλά οι ελεγκτές που έβγαλαν μέσα σε 24 ώρες το πόρισμα για να στραγγαλίσουν οικονομικά το Documento, καταχρώμενοι την εξουσία τους, βεβαίωσαν ψευδώς ότι δεν υπήρχε.
Διαβάστε επίσης: Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα η μαφία της ΑΑΔΕ μετά από μήνυση του Documento
Αποκάλυψη – Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ χάλκευσαν στοιχεία εναντίον του Documento για να βάλουν πρόστιμο
Οικονομικός «στραγγαλισμός» Documento: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Το Μαξίμου κρύβεται και δείχνει τη δικαιοσύνη για τη χάλκευση στοιχείων από την ΑΑΔΕ
ΕΙΗΕΑ: Η Ένωση Ιδιοκτητών αδειάζει την ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς ελέγχους στο Documento
Τα… λαγωνικά της ΑΑΔΕ βρήκαν «μαύρο χρήμα» από Coca Cola και Unilever κατά τον έλεγχο του Documento