Το ΔΝΤ επιστρέφει στη Ρωσία μετά από δύο χρόνια – Αντιδράσεις από την Δύση

Το ΔΝΤ επιστρέφει στη Ρωσία μετά από δύο χρόνια – Αντιδράσεις από την Δύση

Έντονες αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις έχει προκαλέσει η αποστολή κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα με αποστολή της να εξετάσει τη ρωσική οικονομία για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, αξιωματούχοι του ΔΝΤ που ως γνωστόν έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη ρωσική πρωτεύουσα και θα συναντηθούν με «ενδιαφερόμενα μέρη» με στόχο την δημοσίευση αξιολόγησης της ρωσικής οικονομίας και εν συνεχεία την διατύπωση συστάσεων για το πώς το Κρεμλίνο θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η… κλιματική κρίση.

Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι αποτελεί «αμοιβαία υποχρέωση» η διενέργεια αξιολόγησης βάσει του άρθρου IV για μια χώρα-μέλος και ότι η διαδικασία είχε ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα μόνο λόγω της… μεταβλητότητας των οικονομικών στοιχείων. Η κατάσταση στη Ρωσία ήταν πλέον «πιο σταθερή».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, εννέα ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η επανάληψη των επαφών με μια χώρα που έχει εισβάλλει σε άλλη θα έβλαπτε τη φήμη του Ταμείου.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΔΝΤ σταμάτησε τις ετήσιες διαβουλεύσεις του με τη Ρωσία.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τα εν λόγω σχέδια του ΔΝΤ», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας σε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με το Reuters.

«Τι συστάσεις θα κάνει το ΔΝΤ στη Ρωσία στο τέλος της συνάντησης; Πώς να διοικήσει καλύτερα μια οικονομία πολέμου;», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μόσχας, η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αφορούσε στον τομέα της παραγωγής προϊόντων τα οποία όμως σχετίζονται με την πολεμική προσπάθεια.

Η αγοραστική δύναμη πιστεύεται ότι μειώθηκε έως και 10%, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να γίνει μια έγκυρη εκτίμηση. Οι εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με πολλές χώρες καλύπτονται επίσης με ένα πέπλο μυστηρίου ούτως ώστε να αποφεύγονται οι κυρώσεις, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες να εκτιμηθεί η ροή ξένου συναλλάγματος που έχει συσσωρεύσει η Μόσχα.

Πρόσφατη ανάλυση οικονομολόγων του Bloomberg ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι κρατικές επιδοτήσεις είχαν θωρακίσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και η αύξηση των επιδομάτων είχαν στηρίξει τις δαπάνες των νοικοκυριών, η ανάπτυξη αναμενόταν να επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Τα χαμένα κονδύλια της κατάρτισης

«Εσείς θα βρείτε τον τρόπο…» – Το μήνυμα της Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έκθεση Ντράγκι

Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Ξεχαρβαλωμένος παιδότοπος

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Λύθηκε το μυστήριο: Τι προκάλεσε τα σεισμικά κύματα που δονούσαν τη Γη επί 9 ημέρες το 2023 (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter