Τι λένε στην κυβέρνηση. Η ψηφοφορία για τα μέτρα στη Βουλή και το εσωκομματικό παζλ στον ΣΥΡΙΖΑ
Και τώρα οι δυο τους, θα μπορούσε να πει κανείς για το ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε αφού σύμφωνα με όσα εξελίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον η παράμετρος που απομένει για να έχουμε happy end στο ελληνικό πρόβλημα χρέους (τουλάχιστον όσον αφορά στους αριθμούς) είναι η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Για το θέμα λευκός καπνός δεν έχει βγει ακόμη αλλά κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι όλες οι πλευρές παραδέχονται πως συνολική συμφωνία θα έχουμε, αν έχουμε, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και σύμφωνα με τις αποφάσεις για να φτάσουμε εκεί «πρέπει να γίνουν ακόμη συγκεκριμένα βήματα».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της την τεχνική συμφωνία και απομένουν οι τελικές συζητήσεις από μεθαύριο Τρίτη στην Αθήνα ώστε πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου η ολομέλεια της Βουλής να τοποθετηθεί επί των σχετικών νομοσχεδίων.
Αν και δεν έχει παρθεί ακόμη σχετική απόφαση το πιο πιθανό είναι στην ολομέλεια να φτάσουν ένα ν/σ με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, ενεργειακά) και ένα με τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα.
Κίνδυνος για καταψήφισή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει, εκτιμούν στο Μαξίμου αφού τα ενεργειακά μέτρα έχουν μαζί τους το θετικό πακέτο στα εργασιακά και τα μέτρα για το 2019 και το 2020 «κουβαλούν» μαζί τους τα θετικά αντίμετρα. Και φυσικά υπάρχει πάντα και η, κάτι παραπάνω από εμφανή, προοπτική μιας συνολικής συμφωνίας που θα βάλει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΟΕ).
Ειδικά από τη στιγμή που οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον ήθελαν την κυβέρνηση να έχει αποσπάσει τη δέσμευση των δανειστών πως όποια κι αν είναι η απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα αυτή αφενός θα οδηγεί στο ΟΕ αφετέρου θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης τον Ιούλιο.
Εσωκομματικά μέσα στον επόμενο μήνα θα κριθεί και η μοναδική «διαφωνία» έτσι όπως αυτή διαπιστώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και με το κείμενο των 13ων. Επί της ουσίας μια μειοψηφική ομάδα εντός του κόμματος θεωρεί ότι οι δανειστές κρατούν το «κλειδί» της οικονομίας ανοίγοντας ή κλείνοντας την κάνουλα καθυστερώντας την επίτευξη συμφωνίας κάτι που κατά τη γνώμη τους συνέβη από τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας μάλιστα αυτό να συνεκτιμηθεί. Είναι προφανές ότι η ορθότητα ή μη της εν λόγω άποψης θα κριθεί μέχρι εντός του Μαΐου, με το Μαξίμου να έχει ήδη περάσει στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και τη στροφή στην ανάπτυξη της χώρας.