Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε κίνδυνο

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε κίνδυνο

Την Πέμπτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο το σχέδιό της για τη διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Από τη μία πλευρά η κατ’ ευφημισμό υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθύνσεις του νέου νόμου πλαίσιο για τα πανεπιστήμια με τον οποίο πλήττεται καίρια η δημοκρατική δομή των ανώτατων ιδρυμάτων ενώ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για τη διείσδυση των επιχειρήσεων σε αυτά.

Από την άλλη Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος – Κεραμέως εισβάλουν στο ΑΠΘ και επιτίθενται στους φοιτητές με τους πραιτωριανούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρόβα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επανιδρύουν το αλήστου μνήμης «σπουδαστικό της ασφάλειας» κατακλύζοντας με ασφαλίτες τις πανεπιστημιακές σχολές.

Επιστροφή στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 όταν οι φοιτητές και οι σπουδαστές αγωνίζονταν για δημοκρατία και ελευθερία. Όταν οι παρακρατικοί δολοφονούσαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη με την κάλυψη της αστυνομίας και στην Αθήνα τα τότε ΜΑΤ δολοφονούσαν τον φοιτητή της ΑΣΟΕΕ Σωτήρη Πέτρουλα με ευθεία βολή ρίψης δακρυγόνου στη Σταδίου.

Η 26η Μαΐου ήταν η ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε με ακρίβεια πως αντιλαμβάνεται τoν ρόλο της νέας γενιάς. Τη θέλει υπηρέτη των αγορών και των μεγάλων επιχειρήσεων, με μισθούς πείνας, χωρίς πολιτικά ενδιαφέροντα και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Υποταγμένη στα μεγάλα αφεντικά και στους πιστούς υπηρέτες τους. Θέλει να πνίξει το φοιτητικό κίνημα στο αίμα ακόμη και αν υπάρχουν νεκροί.

Η νέα γενιά όμως, «οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες» κατά τον Ελύτη, που ψήλωσε έως το Πολυτεχνείο το 1973 δεν θα τους κάνει τη χάρη.

Η κρατική βία για την οποία κύριος υπόλογος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περάσει. Αυτοί που μαζεύουν όλα τα λεφτά και λένε ότι πρέπει να μάθεις να ζεις χωρίς λεφτά πολύ σύντομα θα κλειστούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Και τα ελληνικά πανεπιστήμια θα γίνουν ξανά φάροι ελευθερίας και γνώσης.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter