Το Διεθνές Βραβείο Booker 2022 στην Ινδή Γκιτάντζαλι Σρι

Η Ινδή συγγραφέας Γκιτάντζαλι Σρι απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2022 για το μυθιστόρημά της «Ret Samadhi» που η Ντέιζι Ρόκγουελ μετέφρασε στα αγγλικά ως «Tomb of Sand». Το χρηματικό ποσό που θα μοιραστούν οι δύο γυναίκες γι’ αυτή τη διάκριση είναι £50.000.

Στην τελετή που έγινε χθες βράδυ στο Λονδίνο ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής Φρανκ Γουάιν είπε για το βιβλίο ότι είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και αστείο, παρά τα πολύ σοβαρά θέματα που θίγει. Το χαρακτήρισε επίσης ως ιδανικό ανάγνωσμα για την παραλία και τόνισε ότι απευθύνεται σε όλους.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στα χίντι και είναι το πρώτο μυθιστόρημα γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα που βραβεύεται με Booker, καθώς και το πρώτο βιβλίο σε οποιαδήποτε ινδική γλώσσα που αποσπά το βραβείο.

Η υπόθεση αφορά μια 80χρονη γυναίκα η οποία πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον θάνατο του άντρα της και κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στο Πακιστάν –και μέσα από αυτό στην εφηβεία της– όπου έρχεται αντιμέτωπη με ένα ανεπούλωτο τραύμα.

Η Σρι έχει μέχρι τώρα εκδώσει τρία μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα και το «Tomb of Sand» είναι το πρώτο της που μεταφράζεται στα αγγλικά.

Στα ελληνικά το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη.